SLÅTT OG SPARKET: Ifølge tiltalen ble de to mennene angrepet ved Alexander Kiellands plass i Oslo.
SLÅTT OG SPARKET: Ifølge tiltalen ble de to mennene angrepet ved Alexander Kiellands plass i Oslo. Foto: Lars Barth-Heyerdahl

tre menn tiltalt for hatvold:

– Det er ikke så naturlig for meg å se to gutter holde hender

.OSLO TINGRETT (TV 2): Politiet mener tre menn i tjueårene slo ned og skadet et kjærestepar på grunn av deres homofile legning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag startet straffesaken i Oslo tingrett mot tre menn som er tiltalt for vold mot et homofilt par.

Ifølge tiltalen sparket og slo de tiltalte mennene to menn, et kjærestepar, gjentatte ganger ved Alexander Kiellands plass i Oslo natt til 20. mars i år.

Påtalemyndigheten mener volden var uprovosert og motivert av de fornærmedes homofile orientering.

– Det er ikke noe rimelig forklaring til hvorfor volden har vært utøvd. Det har også vært uttalelser som har kommet på stedet, like før hendelsen, samt vitneuttalelser, sier aktor i saken, Oda Karterud, til TV 2.

De tiltalte, som er i 20-årene, erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, men en av dem erkjenner delvis straffskyld i vold mot én av fornærmede.

Alle tre benekter at de misliker homofile.

Funnet bevisstløs

Det var politiets operasjonssentral som fikk melding om uroligheter i området natt til 20. mars i år. En politipatrulje befant seg i nærheten og kom raskt til åstedet.

Politiet fant da en av de fornærmede, en 25-årig mann, bevisstløs og med blod i ansiktet. Ved siden av ham satt kjæresten.

Da den fornærmede kom til bevissthet klaget han over sterke smerter i ryggen og nakken. Han ble fraktet til sykehus og holdt til observasjon. Senere var han sykemeldt i to uker og gikk med nakkekrage.

Den andre fornærmede og de tiltalte fikk ingen skader som krevde medisinsk behandling.

Lo av menn som holdt hender

De tiltalte forklarte i retten at de var på vei hjem fra et utested da hendelsen skjedde. Da de oppdaget mennene som holdt hender på andre siden av gaten, begynte de å le.

– Vi ser at de holder hender og begynner å le. De legger merke til det, tar seg nær av det og begynner å slenge skjellsord til oss, og vi tilbake, forklarte en av de tiltalte, en 26-åring fra Oslo, i retten.

Han bekrefter at de lo fordi de synes det var komisk at to menn holdt hender.

– Det er ikke så naturlig for meg å se to gutter holde hender, men det betyr ikke at jeg hater homofile eller er homofob. Jeg går ikke rundt med et hat mot homofile, forklarte han.

Også de andre tiltalte benekter at hendelsen var motivert av hat mot homofile.

– Jeg kjenner mine venner og jeg kjenner meg selv. Vi er ikke homofober. Vi har aldri snakket noe negativt om homofile, sa en av de andre tiltalte, også en 26-åring fra Oslo.

Slåsskamp

Etter hvert eskalerte hendelsen, og de tiltalte gikk over gaten til der hvor paret sto. Der endte partene i et fysisk basketak.

– En av guttene slo ned kjæresten min, og jeg fikk også noen smell. Så kom resten av gjengen og slo og sparket oss. Så ble det svart, jeg ble helt borte, forklarte fornærmede i retten.

De tiltalte mener imidlertid at det var de fornærmede som startet slåsskampen, og at de selv prøvde å «roe ned de fornærmede» ved å legge dem i bakken.

– Det var aldri min intensjon å skade dem, jeg ville bare hindre å selv bli slått, sa en av de tiltalte.

Den fornærmede som ble hardest skadd benekter ikke at han forsøkte å slå tilbake, men mener dette var selvforsvar.

Tør ikke holde hender lenger

Den 25-årige mannen forteller også at hverdagen etter hendelsen har vært vanskelig.

– Det er ganske tøft. Jeg jobber med mennesker hele tiden, og det kjenner jeg får panikk eller blir redd dersom noen for eksempel ser stygt på meg, forklarte han.

Den fornærmede forteller at han og samboeren ikke lenger tør å holde hender eller på annen måte vise sin kjærlighet offentlig lenger.

– Det er lett å si at en slik hendelse ikke skal hindre deg i å være den du er, men det er ikke like lett å gjøre det i praksis, sa han.

Ingen av de tiltalte fikk fysiske skader fra hendelsen. De var påvirket av alkohol da hendelsen skjedde og husker ulike detaljer fra hendelsesforløpet.

Saken går i Oslo tingrett tirsdag og onsdag denne uken.