STORE FORSKJELLER: Pristesten viser at det kan lønne seg å undersøke prisen hos flere begravelsesbyråer. Illustrasjonsfoto.
STORE FORSKJELLER: Pristesten viser at det kan lønne seg å undersøke prisen hos flere begravelsesbyråer. Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox.com

enorm prisforskjell:

17.000 kroner skiller det billigste og dyreste begravelsesbyrået

For mange kan en begravelse bli en økonomisk byrde man ikke er forberedt på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten 17.000 skilte det dyreste fra det billigste da TV 2 Hjelper deg sjekket priser hos begravelsesbyråer.

– Jeg syns det er hårreisende. De gjør akkurat samme jobb, sier Nina E. Solheim.

Nina ville finne ut hva hennes egen begravelse vil koste, og sammen med TV 2 Hjelper deg har hun sett på prisene til fem ulike begravelsesbyråer.

Hun er sjokkert over hvor store forskjellene er.

– Jeg kan ikke skjønne at det kan være så store forskjeller. De gjør jo samme jobb. Og det er jo de samme kistene. Nei, jeg stiller meg undrende, sier hun.

Nesten 50.000 hos det dyreste byrået

Av de fem byråene TV 2 Hjelper deg sjekket, er to av byråene landsdekkende, to er større byråer basert i Oslo og det siste er et mindre byrå plassert rett utenfor Oslo.

Det dyreste byrået i testen er Jølstad begravelsesbyrå, som har 39 kontorer rundt om i Norge. Her havner prisen, uten gravstein og minnesamvær, på 48.670 kroner.

Hos det rimeligste byrået i testen, Alleen begravelsesbyrå, havner prisen på 31.830. Det er til tross for at TV 2 Hjelper deg sin forespørsel er identisk og spesifiserer at de vil ha det som er helt «vanlig» med tanke på kiste, blomster og seremoni.

UNDERSØKTE EGEN BEGRAVELSE: Nina E. Solheim vil ikke belemre sine pårørende med en dyr begravelse.
UNDERSØKTE EGEN BEGRAVELSE: Nina E. Solheim vil ikke belemre sine pårørende med en dyr begravelse. Foto: Ørnulf Riisnæs

Solheim som har tenkt mye over sin egen begravelse etter at venner og bekjente har falt i fra, syns det er greit å få reflektert over hva ting vil koste og hvem som skal betale.

– For meg er det innafor å ha litt lavbudsjett. Jeg vil ikke belemre mine pårørende at de skal betale for meg, sier hun.

Nå tenker hun imidlertid at hun må begynner å spare.

Dyr begravelsesbil

Alleen begravelsesbyrå opererer med en delvis fastpris. Nest rimeligst er Engseth Begravelsesbyrå, som ligger rett utenfor Oslo. Deretter følger Fonus, Wang og til slutt Jølstad begravelsesbyrå.

Slik gjennomførte vi undersøkelsen

- Av de fem byråene TV 2 Hjelper deg sjekket, er to av byråene landsdekkende, to er større byråer basert i Oslo og det siste er et mindre byrå plassert rett utenfor Oslo.

- Disse ble sjekket: Jølstad, Fonus, Wang, Alleen og Engseth begravelsesbyrå.

- TV 2 Hjelper deg sendte en prisforespørsel på en begravelse i Oslo til fem ulike byråer. Vi ba spesielt om en «vanlig» begravelse, som ikke var for dyr, men heller ikke den aller billigste.

- Det ble også spesifiserte også hvilke tjenester som var ønsket:

o Hvit kiste med utstyr og bluse, samt nedlegg og stell i kiste.

o Transport til seremonien

o Innsending av dokumenter til offentlige kontorer

o Dekor i seremonilokalet – To blomster ved siden av kisten, samt en kistedekorasjon, og gjerne noen lys

o Program med bilde (50 stk)

o Dødsannonse i Aftenposten

o Solist og organist i kirken

o Noen som er der under begravelsen og tar seg av det praktiske

- Prisene ble samlet inn og sammenlignet. Det er ikke tatt hensyn til om det er tilbudt en dyrere kiste eller større blomster, da utgangspunktet er hva byråene selv tilbyr uten at man forhandler om prisen.

- Både blomster og dødsannonse kan fås i forskjellige størrelser, noe som også gir utslag på prisen.

En av de største forskjellene mellom byråene er prisen for begravelsesbil til seremonien. Hos Engseth Begravelsesbyrå er prisen 1400 kroner for transport fram til seremonien, mens hos Jølstad koster dette nesten 5000 kroner.

Jølstad skal også ha 5500 for hjelp før og under seremonien, som blant annet inkluderer dekorering i seremonilokalet. Det er nesten dobbelt så mye som flere av de andre byråene.

Se oversikt over alle prisene nederst i saken.

– Tidkrevende

Jølstad begravelsesbyrå sier de forstår at det er mye penger det er snakk om, men mener at de største forskjellene ligger i de enkelte valgene man gjør når man først er hos begravelsesbyrået. Han sier det skal være enkelt for kunden å gjøre rimeligere valg.

– Vi legger opp til at det ikke skal være ubehagelig. Hvilken kiste de velger er eksempelvis fullt og helt opp til pårørende, sier Jan Willy Løken, administrerende direktør i Jølstad.

At deres priser for begravelsesbil og transport, samt dekorering i seremonilokalet er såpass høye, mener han skyldes at det tar tid å gjennomføre oppgavene:

– Det er mannskapet og tiden de bruker som er det som koster. Det er tiden det tar fra vi drar herfra. Dette skal være den siste seremonien og da tenker vi ro og verdighet. Og da tar det litt tid.

– Men hvorfor er det så mye høyere enn det andre byråer tar for sine tjenester?

KVALITET OG VERDIGHET: Jan Willy Løken i Jølstad begravelsesbyrå sier de legger stor vekt på ikke å utnytte mennesker i sorg.
KVALITET OG VERDIGHET: Jan Willy Løken i Jølstad begravelsesbyrå sier de legger stor vekt på ikke å utnytte mennesker i sorg. Foto: Chris-Erik Kristoffersen

– Det må du nesten spørre de andre om. Vi har lagt oss der, svarer Løken.

Han sier de er svært opptatte av ikke å utnytte mennesker i sorg.

– Jeg vet hva våre kunder ønsker. De ønsker kvalitet og verdighet. Og det vet de å sette pris på og vi å ikke utnytte. Vi ønsker at de skal være fornøyde også etter å ha betalt fakturaen, sier Løken.

Lurt å sjekke flere byråer

TV 2 Hjelper deg sin sjekk viser at det er lurt å sjekke flere byråer om du har muligheten. Det anbefaler også Forbrukerombudet:

– Det anbefaler jeg folk i alle situasjoner. Det er vanskelig å være prisbevisst når man er i en så vanskelig situasjon, men det er enkle ting man kan gjøre for å få oversikt over det, sier Fagdirektør Jo Gjedrem.

Da TV 2 Hjelper deg sendte ut en prisforespørsel på e-post, svarte de aller fleste byråene i løpet av dagen. I tillegg er alle begravelsesbyråer pliktig å opplyse om priser for sine tjenester på nettsidene sine slik at man enkelt kan sammenligne.