Støre om budsjettkrisen: – I høst har vi vært vitne til et utrolig skuespill

Jonas Gahr Støre kom med knallhard kritikk av regjeringen, og sier det er uaktuelt å redde budsjettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke imponert over håndteringen av budsjettforhandlingene.

Tirsdag kveld gikk Støre til et uvanlig skritt da han gikk på talerstolen i Stortinget og kritiserte regjeringen for at det ikke foreligger noen budsjettavtale.

– I ettermiddag ble vi kjent med at Venstre har brutt forhandlingene med regjeringen. Det skaper ytterligere usikkerhet om hvorvidt samarbeidspartiene er istand til å skaffe landet et budsjett.

Han påpeker at avklaringen rundt budsjettet har drøyd så lenge at behandlingen av budsjettet for 2017 blir preget av hastverk.

– Regjeringen ser ut til å ha mistet kontrollen med denne budsjettbehandlingen, og slik styrer man ikke et land, sa Støre fra talerstolen.

Uaktuelt å redde regjeringens budsjett

Til TV 2 sier Støre at Arbeiderpartiet ikke vil gå inn og redde regjeringens budsjett.

– Nei, det er uaktuelt. Vi har fremmet vårt alternative budsjett, vi har vært i opposisjon i denne perioden. Høyre og Frp har hatt en avtale med KrF og Venstre og i høst har vi vært vitne til et utrolig skuespill. I to måneder har de forhandlet uten å komme noen vei, sier Støre til TV 2.

Han mener det skyldes dårlig håndverk fra både regjeringspartiene og fra statsminister Erna Solberg.

– De har stilt ultimatum til Stortinget, når de er i mindretall, og da har vi skritt mot skritt kommet til denne situasjonen at deres samarbeid har brutt sammen.

Arbeiderpartiet skal legge frem sitt alternative statsbudsjett på mandag.

Partiet mener at det er alvorlig at budsjettforhandlingene har dratt ut, og at Venstre nå har brutt.

Gir Erna skylden

Bellona-leder Frederic Hauge gir Erna Solberg skylden for at det borgerlige samarbeidet nå er i ferd med å gå i oppløsning.

– Nå har de forhandlet i snart to måneder uten at statsministeren har evnet å finne én eneste miljøsak som er god nok til at Venstre blir værende i samarbeidet. Det er svært skuffende. Jeg forstår ikke at det skal være så vanskelig, sier Hauge.

Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, sier de er glade for at Venstre nå setter ned foten.

– Kontrasten mellom de pågående budsjettforhandlingene og Erna Solbergs uttalelser om Paris-avtalen som «historisk» og «et vendepunkt» er enorm. På under ett år har Solberg gått fra å rose en avtale som på det sterkeste oppfordrer til øke utslippskutt til å stille ultimatum på noen få øre i økte bensinavgifter, sier Lundberg.

TV 2 / NTB