RIVALER: Justyna Kowalczyk har vært den kanskje fremste rivalen til den norske dominansen i langrenn de siste årene og har flere ganger uttalt seg kritisk til blant annet norsk astmamedisinering. Her fra OL i Sotsji i 2014.
RIVALER: Justyna Kowalczyk har vært den kanskje fremste rivalen til den norske dominansen i langrenn de siste årene og har flere ganger uttalt seg kritisk til blant annet norsk astmamedisinering. Her fra OL i Sotsji i 2014. Foto: Loic Venance

Kowalczyk om Johaug-nyheten: #åpnerpopcorn

Fyrte ut mystisk Twitter-melding rett etter Johaug-nyheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg saken løpende akkurat nå i livesenteret!

Påtalenemnda i ANtidoping Norge la tirsdag ned påstand om utestengelse i 14 måneder for Therese Johaug.

– Jeg er glad for at påtalenemnda har trodd på det jeg har sagt. Men jeg forstår ikke at det som har skjedd kan gi grunn til 14 måneders utestengelse, sier Johaug selv.

Meningene om Johaugs fremtid strømmer naturligvis inn i sosiale medier.

Blant de første profilene til å ytre om saken var polske Justyna Kowalczyk, langvarig rival av Therese Johaug i sporet.

«Interessant hva FIS og WADA mener om dette. #14måneder #åpnerpopcorn», skriver Kowalczyk på Twitter.

Overfor TV 2 ønsker ikke 33-åringen å utdype meldingen videre.

– Jeg har ingen mening om saken, men det blir spennende å se hva FIS og WADA gjør, skriver Kowalczyk i en tekstmelding til TV 2.

Den polske langrennsløperen testet for øvrig positivt for det forbudte stoffet deksametason og ble opprinnelig utestengt i to år i 2005. Hun anket dommen og utestengelsen ble senere opphevet slik at hun fikk konkurrere under OL i Torino i 2006.

Marit Bjørgen sier i en pressemelding fra Norges skiforbund at hun var forberedt på at Johaug risikerte en streng straff.

– Vi er forberedt på at det kan bli mye fokus på konsekvensene av det som har skjedd i tiden som kommer, men vi ønsker ikke å kommentere noe mer rundt dette nå. Det aller viktigste for oss er å ta vare på Therese så godt vi kan, sier Bjørgen i pressemeldingen.

-Vi er ikke kjent med detaljer i innholdet i påtalevedtaket og avventer nå den videre prosessen, sier kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff.

Tirsdag ble det kjent at Antidoping Norge ønsker å dømme Therese Johaug til tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv for en periode av 14 måneder, med virkning fra tidspunkt for ilagt suspensjon 18.10.2016. Det betyr at VM i Lahti ryker for Johaug, men hun rekker OL i 2018 dersom hun velger å fortsette karrieren.

– Min reaksjon på dette er at jeg ikke kan se at det er grunnlag for utestengelse basert på det faktum som Påtalenemnda i Antidoping Norge selv legger til grunn, sier Johaugs advokat Christian B. Hjort til TV 2 Sporten.

TV 2 Sportens ekspert på doping, Mads Kaggestad, tror det har gått politikk i Johaug-saken.

– Jeg har hele tiden sagt at jeg trodde hun ville få mer 3-4 måneders utestengelse, sånn sett er jeg litt overrasket. Men man er ansvarlig for det man får i seg uansett. Det har hatt formildende omstendigheter at legen ga henne denne kremen, men ikke nok til at det har gått så lavt i straff som 3-4 måneder, sier Kaggestad på Nyhetskanalen.

– Jeg tror det har gått litt politikk i det. Det har litt med strømningene som er i internasjonal idrett i dag med stor mistro til internasjonalt antidopingarbeid. Det er mye som står på spill med tanke på konflikten med WADA og IOC. Hvis hun hadde fått en veldig lav straff her hjemme, så tror jeg det ville blitt rabalder i internasjonal idrett.

TV 2s juridiske ekspert Randi Gustad mener straffen er i tråd med forventningene.

– Egentlig er det helt på linje med det jeg trodde. Basert på det som kom frem i pressekonferansen så sa jeg pluss minus ett år, og mindre enn to år. Det var ikke klare bevis på at hun hadde opptrådt grovt uaktsomt eller forsettelig, sier TV 2s jusekspert.

– Likevel sier påtalenmenda i det vedtaket de kommer med at hun ikke er uten skyld. Hun har veldig streng aktsomhetsplikt som erfaren landslagsutøver. Hun burde ha sjekket dette preparatet enda grundigere.

– De legger samtidig vekt på at den hun stoler på legger de vekt på i formildende retning. Det er en erfaren landslagslege som har påvist en medisinsk tilstand, og gitt henne et medisin for det. De har ilagt en straff på det, og sier at hun er å klandre for ikke å ha sjekket nærmere, sier Gustad.

Thomas Petterson er ekspert i den svenske avisen Expressen.

– Det kjennes logisk. Jeg syns det er en bra forslag. Jeg hadde forventet noe rundt 12-14 måneder. Therese Johaug sier at hun er overrasket. Det forstår jeg ikke. Jeg synes det er et logisk forslag, som samsvarer med dopingdommer i lignende tilfeller, sier kommentator i den svenske avisen Expressen, Thomas Petterson, til TV 2.

– På den svenske løpersiden er det ingen som har vært veldig åpent kritisk mot astmahistorien, eller Therese Johaug. Heller har de uttrykt et støtte til Johaug på grunn av at alle overbevist om at det handler om et uhell.