BETENKT: Regjerende mester Magnus Carlsen møter utfordrer Sergej Karjakin fra Russland til tolvte parti i kampen om VM-tittelen.
BETENKT: Regjerende mester Magnus Carlsen møter utfordrer Sergej Karjakin fra Russland til tolvte parti i kampen om VM-tittelen. Foto: Pontus Höök/NTB scanpix

Lahlums dom: Så stor er sjansen for Carlsen-seier

Hans Olav Lahlum tror Magnus Carlsen har større tro på seier enn det han gir uttrykk for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen overrasket sjakkekspertisen med å spille på det trygge og nærmest gå for remis i det 12 og potensielt avgjørende langsjakk-partiet i VM.

– Det var uventet, men Magnus valgte det sikre over det usikre og gjorde en åpning der han kunne fått en fordel om Karjakin spilte unøyaktig. Når han ikke gjorde det så var det en helt lik stilling, og dermed remis, sier sjakkekspert Hans Olav Lahlum til TV 2.

Det uavgjorte partiet betyr at sjakk-VM nå skal avgjøres i omspill, bestående av fire hurtigsjakkpartier - og potensielt både lynsjakk og hurtigsjakk.

OPTIMIST: Sjakkekspert Hans Olav Lahlum.
OPTIMIST: Sjakkekspert Hans Olav Lahlum. Foto: Junge, Heiko

Etter remisen uttalte Carlsen at han anslo sine sjanser til å forsvare VM-tittelen for tredje gang til 50/50.

Det er litt lavere enn hva ekspertisen gjør.

– Jeg vurderer sjansene hans som gode, og litt bedre enn han selv gjør. I prosent så kanskje 60/40, sier Hans Olav Lahlum til TV 2.

– På en måte så tenker jeg at han selv også er mer optimist enn hva han gir uttrykk for. Han sier på den ene siden at han vurderer sjansene som gode, og i tillegg ga han jo fra seg en hvitfordel. På den andre siden er Karjakin relativt sett litt bedre med kortere betenkningstid.

Selv om det forsiktige spillet i det 12. partiet kan forstås, er det ingen tvil om at det var uventet.

– Det er overraskende at Magnus ikke ønsker å prøve å sette press med hvite brikker mot nummer ni i verden. Det viser at han er for nervøs eller for redd til å prøve, skrev TV 2s sjakkekspert Aryan Tari underveis i partiet.

Lahlum tror det kan være litt mer sammensatt.

– Vi kan tolke det slik at han regner seg som en bedre hurtigsjakkspiller enn Karjakin, at han er optimistisk om sjansene der, sier Lahlum.

– For det andre kan han kanskje ha mistet troen på å vinne partiet slik denne matchen hadde forløpt tidlimgere. Han valgte å unngå å spille for hardt på vinst, det var slik han tapte det ene partiet han tapte. Han spilte for hardt på seier, og det bikket over i andre veien.

Nå venter hurtigsjakk onsdag, på Magnus Carlsens 26-årsdag.

Det er et annet dyr, der det må forberedes en lang rekke ulike varianter, alt etter farge og utvikling i de første partiene - også må det spilles hurtigere.

– Dette er helt klart min tøffeste kamp noensinne. Det er første gang jeg har ligget under i en VM-kamp, og nå går det til omspill. Så bare det er tøft, og Karjakin har vist seg som en tøff motstander. Uansett hvordan det ender, så er dette som sagt min tøffeste kamp, sa Carlsen på pressekonferansen etter det 12. og siste langsjakkpartiet.

Slik kan sjakkpartiet bli avgjort onsdag:
4 partier hurtigsjakk – 25 minutter på klokken, + ti sekunder per trekk

Eventuelt:
5x2 partier lynsjakk – 5 minutter på klokken + tre sekunder per trekk

1 armageddon-parti – Hvit: 5 min – sort 4 min + 3 sekunder per trekk (etter 60). Sort vinner ved remis