Lag julens beste kake allerede nå!

Denne kaken blir bare bedre og bedre jo lenger den står. Husk å dynke den en gang i uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

God morgen Norges beste fruktkake!

Denne oppskriften er til en kake, stekes i en brødform på to liter.
Oppskriften kan dobles.

Dette trenger du:

  • Ca. 8 dl blandet tørket frukt i små biter, for eksempel; rosiner, korinter, aprikoser, sukat, tørkede blåbær, tørkede tranebær.
  • 1 dl pistasjnøtter, hasselnøtter eller valnøtter
  • 1 dl calvados, konjakk, sherry, brun rom, appelsinjuice eller en smakfull eplemost
  • 180 g mykt smør
  • 180 g brunt sukker
  • 3 store egg
  • 220 g hvetemel
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 1/2 ts malt nellik
  • 1/2 ts malt muskat
  • 1/2 ts malt ingefær
  • 1 ts malt anis
  • 1 ts malt kanel
  • finrevet skall av 1 appelsin, kun det gule av skallet (appelsinen skrubbes godt under rennende kaldt vann)
  • skåldede mandler til pynt (kan sløyfes)
  • 1/2 dl calvados, konjakk, sherry, brun rom, appelsinjuice eller en smakfull eplemost til dynking av kaken
Wenches beste fruktkake. FOTO: TV 2
Wenches beste fruktkake. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

Skjær tørket frukt/bær i små biter og mariner i ca. 1 dl calvados, konjakk eller et av de andre forslagene, i ett døgn.
Hakk nøtter i biter, de skal ikke marineres.

Rør smør og sukker luftig, og pisk inn ett og ett egg.
Bland sammen siktet mel, vaniljesukker, bakepulver, natron og krydder. Bland den marinerte frukten og nøttene inn i melet, og rør inn smørblandingen.

Kle en avlang form på ca. 2 liter eller en springform på cirka 21 cm med bakepapir.
Hell deigen i formen og pynt med hele skåldede mandler.

Stek på nederste rille i varm stekeovn 150oC i ca. 1 time og 45 minutter. Dekk kaken med bakepapir eller aluminiumsfolie etter en time, slik at den ikke blir for mørk.

Avkjøl kaken i formen og dynk den med konjakk/calvados eller et av de andre forslagene.
Oppbevar kaken kjølig, gjerne i en boks med lokk.
Kaken bør lages i god tid før den skal serveres, den blir bare bedre av å stå i kjøleskap 2-3 uker.

Dynk en gang i uken.

Tips:
Hvis kaken skal gis bort i gave; den kan stekes i godt smurte tekrus (bunn dekket med bakepapir).

Avkjøl kakene litt i kruset.
Ta kaken ut av kruset.
Avkjøl.

Vask og tørk krusene godt, og legg kakene tilbake i krusene.