ENNÅ IKKE ENIGE OM STATSBUDSJETT FOR NESTE ÅR:

Venstre bryter med regjeringspartiene

Venstre bryter budsjettforhandlingene, mens KrF-leder Knut Arild Hareide åpner for å støtte regjeringen alene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstreleder Trine Skei Grande orienterer tirsdag ettermiddag partiets landsstyre om at de bryter budsjettforhandlingene med regjeringen.

«Venstres stortingsgruppe har i dag besluttet å bryte forhandlingene med Høyre og Frp om statsbudsjettet for 2017.

Årsaken til bruddet er at regjeringspartiene ikke har vært villige til å forhandle om viktige deler av statsbudsjettet, spesielt om tiltak for å redusere Norges klimagassutslipp i tråd med våre forpliktelser i Paris-avtalen.» Det skriver Venstre i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

– Var ikke noe vits å jobbe videre med

– Dette ultimatumet var satt allerede før budsjettet ble lagt frem, hvorfor har dere blitt sittende så lenge ved forhandlingsbordet?

– Det er fordi vi virkelig, virkelig har prøvd. Vi har kommet med masse forslag på måter å omgå dette på og rokere innad i dette. Vi ønsker virkelig at vi får til en budsjettenighet på borgerlig side, men både ultimatumet og de manglende svarene på de utfordringene vi har gitt, har gjort at denne prosessen har vært vanskelig, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til TV 2.

– Da er det bare å holde hverandre for narr og sitte og påstå at vi tror vi kommer i mål, når gruppen var så klar på at vi ikke gjør det.

– Dette var ikke noe vits å jobbe videre med, det vi fikk i dag, sier Grande.

Hareide kaller inn til møte i morgen

KrF-leder Knut Arild Hareide er åpen for at partiet kan støtte regjeringen selv om Venstre bryter forhandlingene.

– Vi har registrert at Venstre har brutt forhandlingene om neste års statsbudsjett. Jeg har kalt inn KrFs Stortingsgruppe i morgen formiddag til et ekstraordinært gruppemøte. Vi vil på dette møtet ta stilling til veien videre på bakgrunn av de siste dagers skisser fra regjerings-partiene, sier Hareide i en SMS til TV 2.

– Dersom Venstre velger å bryte med regjeringen kommer jeg til å innkalle til ekstraordinært møte for KrFs stortingsgruppe for å ta en selvstendig vurdering, sa han til TV 2 tidligere tirsdag ettermiddag.

Frps landsstyre skuffet

Klokken 16 møttes Fremskrittspartiets landsstyre. Der skal, etter det TV 2 kjenner til, Siv Jensen informere landsstyret om den svært pressede situasjonen rundt statsbudsjettet.

– Vi har hatt et godt landsstyremøte der vi har fått litt orienteringer fra de ulike fylkeslederne og de har fått en oppdatering på fremdriften og utviklingen, sa Siv Jensen etter møtet.

Hun forteller at landsstyret mener det er leit at Venstre nå trekker seg fra forhandlingene. Fremskrittspartiets plan nå er å finne en løsning på budsjettkrisen.

– Vi har strukket oss langt, og kommer til å fortsette å strekke oss for å finne en løsning for budsjettet til neste år, sier Jensen.

Roste egne forhandlere

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) roste Frps utsendte for deres innsats ved forhandlingsbordet.

– All ros til de som har forhandlet fra Fremskrittspartiets side. De har holdt fast på landsstyretmøtets vedtak sist, og det at bilpakken ligger fast. Vi har vist betydelig vilje til å komme frem til en løsning og har fortsatt vilje til å komme frem til en løsning, sa fiskeriminister Per Sandberg etter landsstyremøtet.

Forrige gang partiets landsstyre var samlet, slo de klart fast at det var uaktuelt å forhandle om bilpakken som Jensen og statsminister Erna Solberg (H) la frem uken før selve statsbudsjettet.

Dette er så langt vi kan strekke oss, var regjeringens budskap til samarbeidspartiene da bilpakken ble presentert.

Spesielt Venstre, men også KrF, har latt seg provosere av regjeringspartienes ultimatum, og forlangt at også bilpakken må være gjenstand for forhandling.

– Dette ultimatumet fra regjeringen har satt Stortinget i en svært vanskelig situasjon. En mindretallsregjering kan ikke møte Stortinget med et ultimatum før forhandlingene, men må være villig til å forhandle om alt. Vi er ikke de eneste som reagerer på regjeringens ultimatum. Flere partier er opprørt over en regjering som ikke legger til rette for en forsvarlig budsjettbehandling i Stortinget. Dette må regjeringen ta ansvar for, sier Grande i pressemeldingen om bruddet.

– Mer usikker enn noen gang

KrF-leder Knut Arild Hareide sa tidligere tirsdag budsjettprosessen var i en kritisk fase.

– Jeg er mer usikker på om vi får til en enighet enn jeg har vært noen gang i denne prosessen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide etter et møte med partiets gruppestyre tirsdag.

Venstre og KrF mottok tirsdag formiddag fått nye innspill fra regjeringspartiene.

– Våre folk sitter og vurderer dem nå. Vi trenger litt tid på det, sa Hareide.

Han ville på det tidspunktet ikke svare på hvor stor faren er for at Venstre bryter forhandlingene.

– Selv om det ser ut til å være vanskelig å få til en løsning med fire partier, er det dét vi jobber mot, sa Hareide.

Nå vil han kalle inn til et ekstraordinært gruppemøte for at de skal bli enige om partiets vei videre.

– En del å tenke på

Mandag kveld gikk partilederne i Venstre og KrF skuffet fra møtet om statsbudsjettet i statsministerboligen.

– Jeg har ikke gitt opp, men hadde ønsket større fremskritt enn det vi har fått til i kveld, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei ut fra møtet klokken 22.30.

Venstres Trine Skei Grande sa at det er ekstremt krevende å ha en regjering som går inn i forhandlinger med ultimatum.

– Regjeringen har fått en del å tenke på, sa Grande på vei ut fra mandagens møte.

Frp: – Har strukket oss langt

Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik sier Venstre fikk et svært godt tilbud både på klima, miljø, utdanning, teknologi og forskning.

– Vi har strukket oss langt for å gi Venstre et godt tilbud. At de likevel velger å bryte, er trist. Både innbyggere og næringsliv har behov for forutsigbarhet og stabilitet, sier Nesvik.

Han understreker at det aldri var noe tema for Fremskrittspartiet å forhandle om den såkalte bilpakken.

– Både statsministeren og finansministeren har vært tydelige på at den pakken setter rammene for hvor langt det er forsvarlig å gå, sier Nesvik.

(TV 2 / NTB)