Unge Høyre vil nekte 16-åringer stemmerett

Forskere mener stemmerett for 16-åringer vil styrke demokratiet, men ungdomspartiet er uenig i at det er en god idé.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter to forsøksrunder med stemmerett for 16- og 17-åringer, konkluderer Institutt for samfunnsforskning med at å senke stemmerettsalderen vil styrke lokaldemokratiet og gi unge en mulighet til å si sin mening. Likevel synes Unge Høyre det er en dårlig idé.

– 16- og 17-åringer er ikke valgbare, og man kan si at det er litt rart å kunne stemme på de som skal sitte i kommunestyret uten å kunne sitte der selv. Jeg synes det er naturlig fortsatt å holde på myndighetsalder, sier leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, til TV 2 Nyhetskanalen.

– Handler også om å bestemme over andres liv

Tonning Riise mener stemmerett indirekte også handler om å bestemme over andre.

UNGE VELGERE: Her fra et skolevalg. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix 
UNGE VELGERE: Her fra et skolevalg. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix 

– Det å stemme, og bestemme hvem som sitter i et kommunestyre, handler ikke bare om ditt eget liv, det handler også om muligheten til å bestemme over andres liv, sier Unge Høyre-lederen.

Debattmotstander i Nyhetskanalen, Unge Venstre-leder Tord Hustveit, er klar på at 16-åringer bør få stemmerett. Han mener Unge Høyres argumenter ikke holder vann.

– Unge Høyres argumenter er ganske dårlige. Historisk har det ikke alltid vært slik at myndighetsalder og stemmerettsalder har vært det samme. Jeg synes jo det blir veldig rare argumenter. Det viktigste må jo være å spørre seg selv om unge er i stand til å ha en egen mening om hvilke utfordringer de har i hverdagen. Hvis svaret er ja, og jeg mener svaret er ja, så bør de få mulighet til å påvirke gjennom stemmeseddelen, sier Hustveit til TV 2 Nyhetskanalen.

– Bør gi unge mulighet til å si sin mening

– Er en 16-åring moden nok til å ta avgjørelser som kan påvirke et kommunestyre?

– Stemmerett handler i bunn og grunn ikke om modenhet, men om du er i stand til å ha en egen, selvstendig mening om hvordan samfunnet skal styres. Det mener jeg 16-åringer fullt ut er i stand til, sier Hustveit.

Unge Venstre mener stemmerett for flere vil gi et mer mangfoldig samfunn.

– Vi er alle eksperter på egne liv. Hvis vi ønsker et samfunn som tar godt vare på og legger til rette for 16-åringene, så bør man gi dem en mulighet til å si sin mening. Jeg tror det er en styrke for demokratiet at flere deltar og får si sin mening, og jeg tror det gir et mer mangfoldig samfunn når flere får si sin mening og være med og påvirke, sier Hustveit.

Vil ha sammheng mellom myndighetsalder og stemmerett

Tonning Riise lar seg imidlertid ikke overbevise.

– Det er her Unge Venstre viser at de egentlig ikke har noe prinsipielt forhold til stemmerettsalder. Alle argumentene Tord nå bruker for 16-årig stemmerett, kunne du brukt på 15-, 14- eller 13-årig stemmerett. 13-åringer vet jo også om sine liv, sier Unge Høyre-lederen.

– Stoler du ikke på 16-åringer? Er de for unge?

– Jeg synes at når myndighetene har sagt at i dag er aldersgrensen er 18 år før vi regner deg som fullt ut i stand til å ta helt og holdent ansvar for ditt eget liv. Jeg synes det er rart å si at du ikke er i stand til å bestemme fullt ut over deg selv, men vi skal gi deg muligheten til å bestemme over alle andre i kommunen din. Det synes jeg ikke henger helt sammen, sier Tonning Riise.