Potens-video skal stoppe handel med falske varer

Europol avslørte nylig 4500 ulovlige nettsider som selger falske produkter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Falske kopiprodukter er et massivt og globalt problem. Alt fra klær og møbler til elektronikk og legemidler selges i stort omfang, og den siste tiden har politiet i 27 land slått til mot det illegale varemarkedet.

Ifølge Europol har 4500 nettsider blitt avslørt og stengt for å ha omsatt piratkopier i Operation In Our Sites (IOS) VII.

Varene som omsettes ulovlig inkluderer luksusvarer, sportsutstyr, reservedeler, toalettartikler og legemidler.

– Gjennom årets IOS har vi sett en betydelig økning i antallet beslaglagte domenenavn sammenlignet med i fjor. Dette gode resultatet viser hvor effektivt samarbeid mellom politiet og private samarbeidspartnere er for å gjøre internett tryggere for forbrukerne, sier Rob Wainwright, direktør i Europol, i en pressemelding.

Europol advarer forbrukere som handler på nett mot å tro at det som kan fremstå som gode tilbud på merkevarer, i virkeligheten kan være falske produkter som både er produsert og omsatt ulovlig.

TV 2 har de siste årene skrevet en rekke artikler om piratvarer. I denne artikkelen kan du lese at falske merkeklær ofte ikke er så billige som du tror.

Møbelkopier er også et marked der mange nordmenn er på kundelistene.

Statistikken fra Tolletaten viser at antallet beslaglagt og destruerte møbler i var 640 i 2013 mens det i fjor ble destruert mer enn 5000 ulovlige møbler.

Kjøp av piratkopier i utlandet kan gi kjempebøter, og innførsel til Norge kan i mange tilfeller også være ulovlig.

Hva er lov og hva er forbudt? Lær mer om piratkopier og merkevarebeskyttelse på velgekte.no.