Carlsen må ut i omspill for å beholde verdensmestertittelen

Regjerende verdensmester Magnus Carlsen må ut i omspill mot Sergej Karjakin for å eventuelt forsvare tittelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er klart etter mandagens parti, som igjen endte med remis etter kun 35 minutters spill.

Etter 12 partier er stillingen 6–6. Nå skal det hele avgjøres i tie break, eller omspill, på onsdag.

– Det føles stort å spille tie break. Ser du på våre kamper så langt så har det vært mange interessante kamper. Med unntak av dagens parti har det vært gode kamper, sa Sergej Karjakin etter det hurtige partiet.

Beklaget til fansen
Magnus Carlsen innrømmet at han ville ut i omspill.

Nordmannen blir 26 år onsdag 30. november og kan få en perfekt bursdagsgave om han går seirende ut av det krevende omspillet.

– Jeg gikk for å spille tie break, det er alt jeg vil si. Jeg håper det blir gøy, sa en ordknapp Carlsen etter partiet.

På pressekonferansen beklaget Carlsen fordi partiet var over omtrent før det var begynt. Ifølge arrangøren var partiet det korteste i VM-historien etter at nye regler ble innført.

– Det er ikke så mye å si. Det ble remis, og jeg beklager overfor fansen som ville ha en lengre kamp. Det skjedde ikke i dag. Kanskje jeg er sterkere i omspill, men jeg ønsket ikke å ta noen sjanser i dag. Jeg ser frem til onsdag, og håper på en god bursdag, sa Carlsen, som blir 26 år onsdag og kan få beholde VM-tittelen i bursdagsgave.

Og bursdagen, 30. april, har vist seg som en lykkedag for Carlsen i tidligere turneringer.

– Jeg spilte har spilt world cup på bursdagen min to ganger tidligere. Først i 2005, og så i 2007. I 2005 spilte jeg mot Farrukh Amonatov, og vant partiet med hvit. Så det var en veldig god dag. I 2007 spilte jeg mot Leinier Domínguez, og holdt en veldig tøff stilling med svart til remis. Det var ingen stor kamp, men resultatet var bra. Så jeg har veldig gode erfaringer med å spille på bursdagen min, sa nordmannen med et smil.

Carlsen ville ikke si hvem som er favoritt før det hele skal avgjøres.

– Det er 50/50. Enten så vinner jeg, eller så vinner han, mente Carlsen, og pekte på sin russiske motstander.

– Men jeg kan si at jeg var litt nede da det gjenstod tre partier. Fra det tidspunktet var det å komme til omspill en bragd for meg. Jeg føler meg ikke 100 prosent sikker, men jeg føler at situasjonen er bedre enn den var tidligere. Nå ser jeg frem til minst fire nye runder med sjakk. Vi er ikke i straffekonkurranse enda, men vi er i ekstraomganger, og ekstraomganger er alltid spennende, slo han fast.

– Straffekonkurranse er først om vi kommer ut i armageddon, sa Carlsen.

– Jeg ville ha omspill
Han gjentok at det var viktig for ham å kunne forsvare VM-tittelen etter omspill i et intervju med VGTV.

– Jeg ville det. Nå blir det omspill, og slik som kampen gikk var det fint for meg. Formen er på vei opp. Jeg er ikke sikker i det hele tatt på seier, men jeg føler at jeg har en veldig god sjanse. Jeg føler meg fin og det er bra å få noen dager å få energi på. Jeg visste at det ikke ville bli et langt parti i dag. Nå skal jeg forberede meg både på å spille en fortere type sjakk og få noen nye idéer og få den energien jeg kan, sa Carlsen til VG TV.

– Overraskende av Magnus
TV 2s sjakkekspert Aryan Tari var overrasket over at Magnus Carlsen ikke tok flere sjanser.

– Det er overraskende at Magnus ikke ønsker å prøve å sette press med hvite brikker mot nummer ni i verden. Det viser at han er for nervøs eller for redd til å prøve. Vil rett og slett ikke ta noe som helst risiko for å kunne tape. Samtidig er jeg glad for at det går over til mer spenning og hurtigsjakk. Magnus føler seg nok også ganske klar til det, sa han underveis i partiet.

Slik kan sjakk-VM bli avgjort onsdag:

4 partier hurtigsjakk – 25 minutter på klokken, + ti sekunder per trekk

5x2 partier lynsjakk – 5 minutter på klokken + tre sekunder per trekk

1 armageddon-parti – Hvit: 5 min – sort 4 min + 3 sekunder per trekk (etter 60). Sort vinner ved remis