Ingen avklaring i nytt budsjettmøte

Etter to og en halv times forhandlinger forlot lederne for KrF og Venstre mandagens budsjettmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har ikke gitt opp, men hadde ønsket større fremskritt enn det vi har fått til i kveld, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei ut fra møtet klokken 22.30.

Venstres Trine Skei Grande sier det er ekstremt krevende å ha en regjering som går inn i forhandlinger med ultimatumer.

– Hva er det som mangler hos regjeringen for at en avtale skal komme på plass?

– Det tror jeg regjeringen vet.

Stor avstand

Lederne for regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF møttes mandag kveld i statsministerboligen for å prøve å bli enige om neste års statsbudsjett.

Statsminister Erna Solberg (H) avbrøt sitt besøk i Nord-Norge tidligere mandag for å reise til Oslo i et forsøk på å løse budsjettfloken.

– Bare nei fra regjeringen

Venstreleder Trine Skei Grande hadde et tydelig budskap til regjeringspartiene før hun gikk inn til drøftingene i statsministerboligen mandag kveld.

– Jeg håper de legger noe på bordet som gjør at vi kan klare å få til en avtale. Nå har vi lagt veldig mange forslag på bordet. Det eneste vi har møtt hos dem, er ultimatum og nei. Vi har forventninger til at det skal komme noe nå.

– Hva skal til for å løse dette?

– Det er veldig enkelt. De skal holde det de lovte i forrige budsjett og levere tiltak for å kutte klimagassutslipp, sa Skei Grande, og fulgte opp med å si at regjeringen «bør komme oss i møte hvis de vil fortsette».

– Betyr dette at dere er parat til å felle regjeringen hvis dere ikke får det som dere vil?

– Jeg er først og fremst parat til å få til noe bra for klimaet, svarte Venstre-lederen.

Alle må være med på løsningen

5. desember er siste frist for å få budsjettet i havn. KrF-leder Knut Arild Hareide sier at hans mål er å få til en enighet mellom alle fire partiene.

Dette er det siste forsøket, sa Hareide på vei inn til forhandlingene. Også han krever mer i miljø-potten.

– Vi er jo på overtid av overtiden. Det vil si at det haster veldig. Men jeg håper at det er fire partier som ønsker å få til en enighet. Vi skal bidra konstruktivt. Vi skulle gjerne vært i mål for lenge siden.

– Har du fullmakt til å gjøre en avtale med regjeringen uten Venstre?

– Vi har fullmakt til å inngå en avtale med fire partier.

– Så det betyr at dersom Venstre går, så må du også gå tilbake til ditt landsstyre?

– Det stemmer.

Ultimatum

TV 2-kommentator Aslak Eriksrud sier ultimatumer fra Høyre, Frp og Venstre har skapt den vanskelige situasjonen partilederne nå prøver å finne en vei ut av.

Dette handler først og fremst om den mye omtalte bilpakken til regjeringen, som Siv Jensen og Erna Solberg innkalte til egen pressekonferanse om uka før de la fram statsbudsjettet. Regjeringspartiene la dette fram som et ultimatum.

Venstre har på sin side lagt det fram som et absolutt krav at bilpakken må åpnes for at partiet skal akseptere en løsning.

Eriksrud mener det er fullt forståelig at samarbeidspartiene reagerte på en slik opptreden fra en mindretallsregjering.

– Men det var kanskje det som skulle til for statsministeren å få Frp med på en økning i bensin- og dieselavgiftene i et statsbudsjett. Det er virkelig en milepæl som Frp har tråkket over. Så dette er vanskelige temaer, sier Eriksrud.