Manchester United opplever historiens verste Premier League-start: – Situasjonen er alvorlig

TV 2s kommentator Øyvind Alsaker er langt på vei enig med Martin Keown.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for et stort spillemessig og sjansemessig overtak klarte ikke Manchester United å ta tre poeng mot West Ham søndag.

Slik var det også i hjemmekampene mot Arsenal og Burnley.

Poengtapene har vist seg å bli kostbare for Manchester-klubben, som nå ligger hele elleve poeng bak Chelsea og ti poeng bak henholdsvis Liverpool og Manchester City.

– Opplever historiens verste Premier League-start
Ifølge statistikkbyrået Opta opplever Manchester United med sine 20 poeng på 13 kamper sin verste sesongstart siden Premier League ble innført i 1992.

Manchester United har ikke tatt så få poeng etter 13 serierunder siden sesongen 1989/1990.

Da endte rødtrøyene fra Old Trafford, under Sir Alex Fergusons ledelse, til slutt på en 13. plass i Englands øverste serie. Avstanden ned til nedrykk var til slutt bare fem poeng.

For Sir Alex Ferguson var det svært viktig at klubben den sesongen gikk hele veien og vant den tradisjonsrike FA-cupen.

David Moyes, som overtok etter Ferguson i 2013, ledet klubben til 22 poeng på 13 kamper, mens Louis van Gaal fikk med seg 22 poeng på 13 kamper sesongen etter, og 27 poeng etter samme antall serierunder forrige sesong.

Sir Alex Ferguson ledet klubben til 30 poeng etter 13 serierunder da Manchester United vant Premier League sist gang for tre år siden.

– Vinner aldri ligaen
Tidligere Arsenal-stopper og BBC-ekspert Martin Keown mener det nå er umulig for Manchester United å ta Premier League-tittelen. Det er TV 2s kommentator Øyvind Alsaker langt på vei enig i.

– Det er langt opp, men det er ikke det mest alvorlige. Problemet er at det er langt opp til så mange lag. Hadde det vært elleve poeng opp til Chelsea uten andre lag mellom, hadde det vært et annet løp. At Manchester United skal ta elleve poeng på tre lag herfra og inn tror jeg nesten er umulig, sier Alsaker.

– Underholdende å se United
Arsenal ligger for øyeblikket på 4. plassen som gir adgang til Champions League. Åtte poeng skiller Arsenal og Manchester United. Dermed kan deltakelse i neste sesongs gjeveste europacup også henge i en tynn tråd.

– Det blir veldig tøft for Manchester United å havne i topp fire. Poengmessig er de i en alvorlig situasjon, men fotballen kan være fascinerende. I fjor jul tapte Van Gaal kamper og spilte bedrøvelig fotball. Det var ofte 0-0 til pause i hjemmekampene, men nå spiller Manchester United bra. De var klart bedre enn West Ham, de var klart bedre enn Arsenal og de var klart bedre enn Burnley. Som Manchester United-supporter er det ikke så ille nå. Det må være gledelig å se laget spille så bra. Det er underholdende å se United nå, analyserer Alsaker.

Han stiller samtidig spørsmål ved hvor attraktivt det er å spille i Champions League.

– Jeg føler den har mistet den glansen den tidligere hadde for Premier League-lagene. Før var det katastrofe å havne utenfor. Det er det fortsatt økonomisk sett, men Premier League er så tøff at midtukekampen virker for mye å håndtere.

Mener Mourinhos oppførsel er skadelig
For José Mourinho ble det gule kortet Paul Pogba fikk for filming også for mye å håndtere. Portugiseren ble sendt på tribunen etter at han sparket en vannflaske i raseri over avgjørelsen til dommer Jonathan Moss. Ex-dommer Graham Poll er blant dem som mener Mourinho må få en lærepenge en gang for alle.

– Nå som dommerne gjør jobben sin, er det på tide at fotballforbundet (FA) gjør det samme. En seks kampers utestengelse fra stadion kan gjøre susen, skriver Poll i sin spalte i Daily Mail.

Alsaker mener det blir for strengt.

– Det første jeg tenker er at det er fint med engasjement, men jeg stusser over det han klikker for. Er det verdt det? Det andre jeg tenker er at dette er tidenes dårligste start i Premier League for Manchester United. Det er dårligere enn under Moyes. Da hjelper det ikke at Mourinho må krige med FA hele tiden. Det er ikke mer enn en måned siden han ble utvist sist. Det er et forunderlig fokus og åpenbart skadelig for Manchester United, mener Alsaker og legger til:

– Det Mourinho gjorde på søndag er ikke så hårreisende, men FA må vurdere hvor mye de skal tillate fra en manager. Jeg synes ikke bortvisningen i går skal føre til en langvarig utestengelse, men den må inn i mappen på Mourinho. Ved neste overtramp er det kanskje nærliggende å tenke at han må straffes for at han til stadighet går over streken.

Mourinhos største problem, ifølge Alsaker, er at han til stadighet undergraver dommernes autoritet.

– En stund oppførte han seg veldig fint. Han skiftet nesten personlighet. Mourinho tar de åpenbare demonstrasjonene mot dommeravgjørelser lengre enn de fleste andre managere. Jeg synes det er problematisk at han hele tiden utfordrer dem som leder kampene. Han skyr ingenting for å svekke autoriteten til kamplederne. Det er en uting. Alle lag får avgjørelser med og mot seg. Slik er spillet. Jeg liker at det nå ikke er lov å flokke seg rundt dommeren. Det er viktig å bevare autoriteten til de som skal dømme. I Chelsea-tiden til Mourinho synes jeg Chelsea i langt større grad enn andre lag gjorde sitt beste for å undergrave dommerens autoritet, sier han.