SKUTT: En mann døde etter å ha blitt skutt av politiet søndag morgen. Her fra åstedet, hvor politiet driver kriminaltekniske undersøkelser.
SKUTT: En mann døde etter å ha blitt skutt av politiet søndag morgen. Her fra åstedet, hvor politiet driver kriminaltekniske undersøkelser. Foto: Schrøder, Tor Erik

MANN (35) SKUTT OG DREPT AV POLITIET:

Vil ikke si hvor mange skudd politiet avfyrte

Spesialenheten for politisaker avhører mandag flere av de som var involvert i hendelsen der en mann (35) ble skutt og drept av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 35 år gamle familiefaren som ble skutt av politiet i Kristiansand døde tidlig søndag morgen.

Det er fortsatt mye av hendelseforløpet rundt biljakten og skuddvekslingen mellom mannen og politiet som er uklart.

Saken etterforskes av Spesialenheten for politisaker, som ankom Kristiansand søndag ettermiddag.

Flere patruljer involvert

Spesialenheten vil overfor TV 2 ikke si noe om hvor mange skudd politiet avfyrte mot mannen. På bildene fra åstedet er det markert med minst 12 gule markeringer.

– Vi kan ikke si noe om fakta i saken. Vi sitter fremdeles med avhør og avventer svar på kriminaltekniske undersøkelser, sier leder for Spesialenheten, Liv Øyen til TV 2.

Ifølge Øyen var det flere politipatruljer involvert i hendelsen.

– Hvor mange skjøt mot mannen?

– Vi kan ikke av- eller bekrefte noe informasjon i saken. Det vil bli foretatt kriminalteknisk undersøkelse av våpen og klær, og dette bistår Kripos med, i tillegg til at de bistår under obduksjon, sier Øyen.

Det er også uklart hvor mange skudd den avdøde avfyrte mot politiet. Våpenet til 35-åringen er beslaglagt av politiet, som foreløpig ikke vil gi detaljer om våpenet.

– Både bakgrunnen for hendelsen og selve hendelsen er gjenstand for vår etterforsking, og vi kan derfor ikke kommentere fakta som forelegges oss. Det er jo nettopp dette vi skal belyse gjennom vår etterforsking. Det er først når Spesialenheten har kommet lenger i etterforskingen at vi har faglig grunnlag for å kunne konstatere hva som faktisk har skjedd, hvordan det har skjedd, og hvordan hendelsen vurderes av oss, sier Øyen.

Avhør

Spesialenheten avhørte flere personer søndag. Avhørene av involverte fortsetter mandag.

– Vi har både avhørt flere politiansatte og sivile om saken. Avhørene fortsetter utover dagen, sier Øyen.

Øyen sier de på nåværende tidspunkt ikke kan si hvor i byen politiet skjøt mot mannen. Søndag uttalte politiet i Kristiansand at betjentene hadde skutt i nødverge.

Mannen og hans familie er bosatt i Vennesla kommune. Der har kommunen et beredskapsteam som kan bistå familie og pårørende.

– Dette er en dypt tragisk sak, sier Torhild Bransdal som er ordfører i Vennesla kommune.

Krf-politikeren Brandsdal har vært ordfører i Vennesla kommune siden 1999, og sier til TV 2 at kommunen på vel 14.000 innbyggere har stått i tøffe saker tidligere, men at denne saken er spesiell.

– Sakens karakter gjør dette ekstra heftig, sier Bransdal.

De etterlatte vil i løpet av mandagen få oppnevnt bistandsadvokat.

Valgte å bevæpne

Det var klokken 04.43 natt til søndag at politiets operasjonssentral i Agder fikk melding fra en publikummer om en mistenkelig person med skytevåpen i Kristiansand sentrum.

På bakgrunn av dette konkrete tipset valgte operasjonsleder å sende ut politipatruljer med tjenestevåpen for å lokalisere og få kontroll på mannen.

Da politiet påtraff 35-åringen avfyrte han, ifølge patruljen, skudd mot politiet og stakk av.

Da startet en biljakt som varte i omkring 17-18 minutter. I løpet av biljakten skal politiet ha kommet i kontakt med den mistenkte bilen flere ganger uten å ha fått stoppet mannen.

Nord for Kristiansand sentrum ved Gartnerløkka tilspisset situasjonen seg og politiet løsnet skudd mot bilen og mannen i nødverge.

– Det har vært en hendelse som gjorde at politiet bevæpnet seg og var ute for å lokalisere en bil og en mistenkt. De kom i kontakt med bilen flere ganger, men situasjonen tilspisset seg da mannen skjøt mot politiet. I en nødvergesituasjon har politiet skutt vedkommende, forklarte stabssjef og leder av Felles operativ enhet, Bård Austad, til TV 2 søndag.