Advarer mot Trump-tendenser i Norge

Hverken arbeidsministeren eller LO liker utviklingen, og vil hindre situasjon som i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye tall fra NAV viser at sysselsettingsandelen blant unge menn er på vei ned. Så mye som 15 prosent av menn på 34 år står utenfor arbeidslivet.

Samtidig tror kun én av fem arbeidsledige at NAV kan hjelpe dem tilbake i arbeid. Det viser en undersøkelse TV 2 har gjennomført blant 550 arbeidsledige.

– Vi skulle ønske at enda flere hadde tillit til NAV. Nå ser vi for så vidt at brukertilfredsheten øker, men det er et mål for oss at flest mulig møter et NAV de opplever er imøtekommende og som kan møte dem på veien, sier arbeidsminister Anniken Hauglie til TV 2 Nyhetskanalen.

Hauglie sier hun forstår de arbeidsledige.

– Av de som har tatt kontakt med TV 2, og som dere har snakket med, så er det jo mange som har gått ledig lenge og opplever en stor håpløshet fordi de ikke kommer i jobb. Det er jo fullt forståelig at man da blir frustrert. Man vil jo gjerne komme seg i jobb, og bidra og stå på egne ben. Så den frustrasjonen forstår jeg, sier arbeidsministeren.

Har advart mot «Trump-tilstander»

Både Hauglie og LO-leder Gerd Kristiansen har overfor Klassekampen advart mot det avisen kaller «Trump-tilstander» i Norge. De to frykter blant annet at unge menn vil trekke mot ytterliggående politikk, slik man har sett i USA.

SKAL STYRE USA: Amerikanernes nyvalgte president, Donald Trump. Foto: AP Photo/Evan Vucci
SKAL STYRE USA: Amerikanernes nyvalgte president, Donald Trump. Foto: AP Photo/Evan Vucci

– Der har man en stor gruppe mennesker som ikke har opplevd lønnsvekst på flere tiår, og kanskje ikke klarer å forsørge seg selv med hverken én, to, eller kanskje til og med tre jobber. Det er viktig for oss å bidra til at vi ikke kommer i samme situasjon her. Nå tror ikke jeg at vi gjør det, men vi ser jo nå at vi har et arbeidsmarked som er i stor endring, sier Hauglie.

Hun hevder regjeringen gjør sitt for å tilrettelegge for fremtiden, blant annet gjennom satsing på samferdsel, og næringsrettet forskning, innovasjon og kunnskap.

– Vi ser at olje- og gassnæringen sliter. Vi har mistet 40 000 arbeidsplasser i olje og gass, og mange av dem kommer ikke til å komme tilbake. Det betyr at vi skal endre arbeidslivet vårt totalt. Det som er viktig for oss nå, er å sørge for at de som skal ut i det nye arbeidslivet har den kompetansen som kreves. At vi gir ungene våre den utdanningen de trenger for å møte et nytt arbeidsliv, sier Hauglie.

ADVARER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Foto Berit Roald/NTB Scanpix
ADVARER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Foto Berit Roald/NTB Scanpix

– Holder ikke i morgendagens arbeidsliv

Nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen, møtte arbeidsministeren til debatt hos Nyhetskanalen. Han er bekymret for at regjeringen ikke gjør nok for å forebygge en situasjon som i USA. Gabrielsen sier Norge ikke er i en slik situasjon i dag, men frykter for fremtiden.

– Vi ser tendenser til at vi er på vei i den retningen, ved at man liberaliserer arbeidsmarkedet og ved at man åpner for mer midlertidighet. Det at man har store grupper som står utenfor arbeidslivet, og ikke minst at vi har store, store grupper som dropper ut av videregående opplæring. Det at vi om noen år kanskje har så mange som 200 000 som ikke har høyere utdanning enn grunnskolen – det holder ikke i morgendagens arbeidsliv, sier Gabrielsen.

Han mener regjeringen må skape flere jobber for de arbeidsledige.

– Vi må bidra til å skape flere jobber. Vi må rette tiltaksinnsatsen inn slik at vi styrker NAV og arbeidsmarkedstiltakene ytterligere, slik at vi kvalifiserer dem for de jobbene som skapes. Det kanskje aller viktigste er at vi nå må se på hvordan regelverket i arbeidsmiljøloven slår ut. Det at ledigheten og midlertidigheten fortsetter å øke, lover ikke godt for fremtiden, sier Gabrielsen.

NAV frykter for arbeidsmarkedet

NAV-direktør, Sigrun Vågeng, sier NAV aldri har hjulpet flere ut i arbeidslivet enn nå, men er ikke fornøyd med at flere arbeidsledige sier de ikke har tillit til dem.

– Det er aldri hyggelig at noen sier de ikke har tillit til deg, men samtidig må jeg si at NAV aldri har hatt muligheten til å hjelpe flere ut i arbeidslivet enn nå, sier Vågeng.

NAV-direktøren erkjenner at det er ekstra tøft for de unge nå.

– Veldig mange unge som skal inn i arbeidslivet sliter ekstra. Det har alltid vært sånn, men akkurat nå sliter de ekstra, sier Vågeng.

– Frykter du en «Trump-effekt»?

– Jeg frykter aller mest at vi ikke skal klare å holde på det vi har i Norge; ett arbeidsmarked, der det er plass til alle. Vi ser at for en del ungdom er det vanskelig å komme inn. Det er en del eldre som også sliter etter hvert. Jeg tror at for politikerne må det være en stor oppgave at vi kan klare å holde dette ene arbeidsmarkedet der det er like muligheter for alle, sier Vågeng.