AVBRYTER TUR: Statsminister Erna Solberg (H) returnerer til Oslo tidligere enn planlagt. Her er hun under et fotografert på Åland tidligere i høst.
AVBRYTER TUR: Statsminister Erna Solberg (H) returnerer til Oslo tidligere enn planlagt. Her er hun under et fotografert på Åland tidligere i høst. Foto: Vesa Moilanen/ AFP

Erna avbryter reise: – Hun begynner å få dårlig tid

Statsminister Erna Solberg (H) avbryter besøket i Nord-Norge og Trøndelag for å reise tilbake til Oslo. Solberg begynner å få dårlig tid om hun skal unngå budsjettkrise, mener TV 2s kommentator.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med én måned igjen av året, er regjeringen og samarbeidspartiene fortsatt ikke enige om neste års budsjett.

Mandag er statsminister Erna Solberg (H) i Mo i Rana og Mosjøen. I ettermiddag skulle hun etter planen ta Hurtigruten fra Brønnøysund til Rørvik. Den turen blir det ikke noe av.

Nå velger statsministeren i stedet å vendte tilbake til Oslo etter besøket hos Widerøe Internet i Mosjøen klokken 12.45.

Klokken 20 i kveld møter Solberg partilederne i de andre samarbeidspartiene til et forhandlingsmøte. Møtet beskrives som et skjebnemøte. Alle partene må vise reell vilje til å komme fram til en avtale om neste års statsbudsjett.

De fire partilederne har ikke møttes siden tirsdag i forrige uke.

Solberg sier til TV 2 at budsjettforhandlingene nå er i en fase der det er tid for statsministeren å gå inn i forhandlingene igjen.

– Vi har jobbet hele helgen med ulike forslag som kan bidra til at vi får et budsjett, så får vi se om vi får det til. Vi skal ha flere møter for å gå gjennom de i dag, sier statsministeren.

Foruten at reisen med Hurtigruten da går fløyten, vil det heller ikke bli noe av tirsdagens planlagte treff med DDEs Bjarne Brøndbo på verkstedet hans i Namdal eller de påfølgende besøkene hos Bioforsk, St. Olavs hospital og Enova.

– Dårlig tid

Om en uke skal Stortinget vedta rammene for neste års statsbudsjett.

– Det at Erna avbryter turen til Nord-Norge, er et signal om at hun ønsker å finne en løsning raskt. Hun begynner å få dårlig tid om hun skal unngå budsjettkrise, sier TV 2s kommentator Aslak Eriksrud.

Men selv om forhandlingene virker fastlåst, har regjeringen og støttepartiene fortsatt tid til å finne en løsning. De fire partiene er fortsatt i dialog, understreker Eriksrud.

– Jeg tror vi kan forvente et møte mellom de fire partilederne på borgerlig side i løpet av kvelden i dag, sa Eriksrud mandag morgen.

KOMMENTAR: Her er tre veier ut av budsjettkrise for Erna

Klimakrangel

Det som står i veien for enighet om neste års budsjett, er uenighet om en rekke klimatiltak.

De fire partiene prøver å bli enige om nok grønne tiltak for å redusere klimagassutslippene. Tiltakene må være akseptable for alle de fire partiene.

Flere av tiltakene som Venstre har foreslått, vil ikke regjeringspartiene Høyre og Frp godta. Heller ikke KrF er enige i alle forslagene til Venstre.

Selv om de fire partielederne ikke har vært i møter siden tirsdag i forrige uke, har de, etter det TV 2 erfarer, snakket sammen flere ganger på telefon.

Finanspolitikerne i de fire partiene har også møttes flere ganger.

(TV 2/ NTB)