Tre pågrepet i væpnet aksjon i Vestfold – gjerningsmennene sendte direkte på Facebook

Flere bevæpnede politipatruljer og politihelikopter ble satt inn i aksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politi fra Søndre Buskerud og Vestfold har pågrepet tre personer i en væpnet aksjon i Sande i Vestfold søndag ettermiddag.

– Vi fikk melding klokken 15.40 fra en bilist som kjørte nedover Hanekleiva. Vedkommende hadde sett en naken person med tohåndsvåpen, sier operasjonsleder Erik Gunnerød i Søndre Buskerud politidistrikt til TV 2.

En sivil politimann som kjørte forbi stedet, observerte den nakne mannspersonen ved en campingvogn som sto på en parkeringsplass. Politiet besluttet da å sette inn flere patruljer.

– Vi fylte på med ytterligere ressuser og et politihelikopter, og sperret veien i begge ender, sier Gunnerød.

Sendte hendelsen direkte på Facebook

Fylkesvei 319 fra Hanekleiva ned til Sande sentrum ble sperret av, og politihelikopteret ble brukt til å observere stedet det skulle aksjoneres mot.

– To personer ble pågrepet utenfor campingvogna. Det er gjort beslag i to våpen, sier Gunnerød til TV 2.

De pågrepne er etnisk norske og i alderen fra 22 til 37 år, opplyser politiet.

Like før klokken 18.30 opplyser politiet på Twitter at våpnene som ble beslaglagt er softguns.

Operasjonsleder Gunnerød sier at mye tyder på at hendelsen ble kringkastet på en lukket facebookgruppe. Telefonen som ble brukt til dette formålet, er beslaglagt.

– Under pågripelsen og etterpå oppdaget vi at en av de pågrepne hadde en telefon som «surret og gikk», for å si det slik, sier Gunnerød til TV 2.

Et medlem av den lukkede facebookgruppen sier at det ble sendt direkte før politiet kom til stedet. Vedkommende ønsker å være anonym.

– En naken mann sto med det som så ut som et våpen og vinket biler forbi, og det ble filmet helt til de ble pågrepet, sier medlemmet til TV 2.

TV 2 har fått tilgang til det som skal være deler av direktesendingen, fra minuttene før politiet slo til mot campingvognen. De pågrepne fremstår som påvirket. Så kommer beskjeden fra politiet: «Legg dere ned på bakken, dette er bevæpnet politi.»

Til Drammens Tidende, som først omtalte den massive politiaksjonen, sier en beboer i området at de satt innendørs med låste dører mens det pågikk. Ifølge lokalavisen skal syv bevæpnede politipatruljer ha deltatt i aksjonen. Brannmannskaper fra Sande ble utkommandert for å bistå politiet underveis.

De pågrepne er siktet for brudd på våpenloven.