LANGT TIL DOSSEN: Så nær og likevel så langt unna...toalettet. Astronauter må løse et sanitært problem i forberedelsene til Mars-ekspedisjoner. 
LANGT TIL DOSSEN: Så nær og likevel så langt unna...toalettet. Astronauter må løse et sanitært problem i forberedelsene til Mars-ekspedisjoner.  Foto: Ho/Nasa/AFP

NASA utlover dusør til den som løser drittjobben

Det amerikanske romfartinstituttet har en sanitær utfordring. Den som kommer med løsningen, får godt betalt og kan bidra til at mennesker kan reise til Mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når naturen krever sitt, men man svever rundt i verdensrommet med romdrakten på, ingen toalett i sikte og flere astronauter i nærheten - hva skal man gjøre?

Det er det store spørsmålet, når NASA utlover drøyt 250.000 norske kroner til den som kommer med ideen til et avtrede for astronauter i verdensrommet.

«Hands-free»

Men noen føringer er det: det skal være et personlig tilpasset utstyr som håndterer alt et toalettbesøk medfører, uten å må ta av draktene.

Systemet må være «hands-free», og det må ha seks dagers kapasitet.

– Når en astronaut er iført romdrakten sin, har de ingen tilgang til sin egen kropp - ikke en gang for å klø seg på nesen. Derfor trenger de en effektiv metode for å kvitte seg med urin, avføring og blod fra menstruasjon, uten å risikere infeksjoner, påpeker NASA på nettsidene der oppfinner kan melde seg med sine ideer.

Bleier ikke godt nok

Problemet er i i vektløs tilstand kan kroppens avfall sveve opp og bli sittende fast i dagevis. væske renne oppover og bli hengende på diverse overflater.

– Du vil ikke ha disse greiene hengende på deg i seks dager, kommenterer NASA.

Astronauter bruker i dag bleier på oppdrag. Men disse egner seg best til væske, og ikke til mer fast materiale. De kan uansett ikke brukes i flere dager. Dersom mennesker skal sette ut på ekspedisjon til Mars, vi det ta opp til seks dager. Derfor må nytt sanitærsystem på plass i romdraktene.

Frist 20. desember

NASA håper å gjennomføre første oppdrag til Mars i 2030-årene. Men det betyr ikke at oppfinnere har god tid på seg. Innen 20. desember 2016 må ideer og design til et toalettsystem være sendt inn.

Målet er å teste det ut i løpet av 2017 og ha det implementert i astronaututstyret i løpet av tre år.