reservene herjet i RUKA:

Pål Golberg smadret konkurrentene

– Det gikk litt tid før jeg skjønte hva som hadde skjedd igjen, sier Pål Golberg til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hverken Pål Golberg eller Johannes Høsflot Klæbo skulle gått verdenscupåpningen i Ruka, men begge ble tatt med som reserver etter forfallene til Eirik Brandsdal og Petter Northug.

Duoen takket så til de grader for tilliten i de finske skoger.

Overlegen Golberg
Golberg var ustoppelig i finalen og smadret konkurrentene. Høsflot Klæbo ble nummer tre.

For 26-åringe Golberg var det nesten uvirkelig å lykkes på første forsøk etter at han ble vraket fra landslaget før sesongen og vurderte å legge skiene i boden for godt.

– Det gikk litt tid før jeg skjønte hva som hadde skjedd igjen, sier Golberg.

Han sier at følelsen av å vinne ikke kan beskrives når han møter TV 2 etter løpet, smilende fra øre til øre. Sesongoppladningen har vært tøff og tidvis ensom utenfor landslagets trygge rammer.

– Selv om man trener og tenker at man er en veldig god skiløper, vil man gjerne ha bekreftelsene på at man er det. Det var det lite av i fjor. Jeg så da sesongen begynte at det kunne bli lenge til jeg fikk vise det, men så fikk jeg en gyllen mulighet av Skiforbundet, sier Golberg.

– Hvordan har livet vært utenfor landslaget?

– Livet består mye av ski. Det blir litt mer ensomt. Det har blitt mer på egenhånd enn tidligere. Det er veldig ålreit å komme tilbake og være en del av miljøet. Det er det jeg setter høyest.

– Hadde ikke trodd det
Sensasjonsmannen Høsflot Klæbo fortsatte å imponere en uke etter at han skapte seg en navn med seieren på Beitostølen. Trønderen vant prologen, og var spesielt sterk i kvartfinalen og semifinalen, før det ble tredjeplass i finalen.

Jeg hadde ikke trodd jeg skulle havne så høyt som jeg gjorde. Jeg var litt uheldig i siste bakken, men jeg er strålende fornøyd med en tredjeplass, sier Høsflot Klæbo til TV 2.

Han får skryt av en av sprintveteranene i langrennssirkuset.

– Det er utrolig imponerende å se hvordan han går. Han er rolig, trygg og går bra teknisk. Han er rapp i bakken. Han har alle forutsetninger for å gå bra, sier Emil Jönsson til TV 2.

20 år og 35 dager gamle Høsflot Klæbo ble den yngste nordmannen til å havne på pallen i et verdenscuprenn, skriver Gracenote. Mye hurtighetstrening har vært med å gjøre unggutten til et fartsmonster i sporet.

– Det er avgjørende i dagens langrenn å ha eksplosivitet og akselerasjon. Da handler det om å trene på den. Det kan man gjøre på hver eneste økt, sier en uredd Høsflot Klæbo.

– Det er sånn at når man stiller seg på startstreken, mister man hodet og glemmer hvem man konkurrerer mot. Man har egentlig bare fokus på å komme fortest mulig til mål.

Men han klarte altså ikke å hamle opp med Golberg. Også Calle Halfvarsson, som ble nummer to, lurte seg foran Norges største sprinttalent.

– Må ikke lage flere komplikasjoner
Sprinttrener Arild Monsen var naturligvis en fornøyd mann etter lørdagens øvelse. Han står på avgjørelsen om å prioritere landslagets løpere så fremt de er friske og i stand til å gå renn.

– Jeg ser ikke noen grunn til å gå bort fra det. Vi må ikke lage flere komplikasjoner enn det. Når vi tar ut et elitelag, er det for å gi folk tillit - ikke for å kaste dem ut av laget i løpet av sommeren, sier Monsen til TV 2.

Han ser at Norge har en kommende stjerne i Høsflot Klæbo.

– Den ekstreme hurtigheten som er viktig å ha i sprint, samtidig å ha kicket på slutten. Utholdenheten har han mer å gå på, men han er bare en ung mann. Han har tiden foran seg.

Gjennomkjøring for Sundby
Martin Johnsrud Sundby valgte å stille til start på prologen, men forrige sesongs verdenscupvinner maktet ikke å ta seg videre til utslagsheatene.

– Det var godt å komme i gang med sesongen, få startnummer på brystet og kjenne på nervene igjen. Å få verdenscupsesongen i gang. I utgangspunktet skulle jeg ikke gått her i dag, men jeg fikk ikke gått noe skirenn forrige helg pga. sykdom. Da var det godt å få debuten, sier Johnsrud Sundby til TV 2.

– Jeg fikk testet kroppen på noe jeg ikke har gjort tidligere. Jeg er vel den første som staker her i Ruka. Det lyktes jeg ikke med. Det var en nedtur, men jeg gleder meg til i morgen, sier Johnsrud Sundby til TV 2.

Søndag er det 15 kilometer klassisk for herrene.