KAN RAMME UBÅTER: Et amerikansk Poseidon-fly tester ut bruk av en MK-54 torpedo.
KAN RAMME UBÅTER: Et amerikansk Poseidon-fly tester ut bruk av en MK-54 torpedo. Foto: US Navy

Norges nye superfly kan slå til mot russiske ubåter med kryssermissiler

De nye overvåkingsflyene vil koste nærmere 10 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kunngjorde Regjeringen at den vil kjøpe fem nye overvåkingsfly til en prislapp på 9,8 milliarder kroner. Utgiftene for innkjøp av utstyr, kommer i tillegg på Etterretningstjenestens budsjetter.

Poseidon P8A-flyene fra Boeing er laget for antiubåtkrigføring, maritim overvåking og elektronisk overvåking. De nye flyene som kan bevæpnes med torpedoer, dypvannsbomber og kryssermissiler, kan om nødvendig ramme mål under vann.

I den nye langtidsplanen for Forsvaret heter det at nye overvåkingsfly er et viktig strategisk bidrag til Forsvarets avskrekkende evne og til NATOs kollektive forsvarsevne. I det bilaterale forholdet til USA er maritime patruljefly et sentralt norsk bidrag til operativt samarbeid.

– Ved siden av selve flyene, vil anskaffelsen også omfatte moderne sensorer, overvåkingssystemer, nye antiubåtvåpen og støttesystemer, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget støtter Regjeringen, og mener at denne strategiske investeringen er «av avgjørende betydning» for Norges forsvarsevne.

Poseidon-flyene skal erstatte Orion-flyene, og skal leveres til Norge fra 2021. Levetiden for Orion-flyene som ble anskaffet på slutten av 1980-tallet, utløper fra om lag 2020. Siden 2009 har vinger og horisontale haleflater blitt skiftet ut på våre P-3 Orion-fly.

Følger russiske ubåter

Den dramatiske økningen i russisk ubåtaktivitet har ført til et økt behov for overvåking av nordområdene. NATO overvåker nå havområdene mellom Grønland, Island og Storbritannia – det såkalte GIUK-gapet.

Den amerikanske marinen sender jevnlig maritime patruljefly fra basen i Napoli til Keflavik for å jakte på russiske ubåter i Nord-Atlanteren. Russland har de siste årene drevet en storstilt ubåtbygging, og de strategiske basene i nord spiller en stadig viktigere rolle. Innen 2020 skal 24 atomdrevne og konvensjonelle ubåter være ferdig.

På Island ønsker USA å oppgradere hangaren på Keflavik til å ta imot overvåkingsflyet P-8A Poseidon, og ved månedskiftet opererte et Poseidon-fly fra Keflavik-basen, skriver militærtidsskriftet Jane's. Britene har bestilt ni slike fly fra Boeing.

Under NATO-toppmøtet i Polen tidligere i år sa statsminister Erna Solberg at Norge har arbeidet for å øke NATOs maritime evne.

– Innføringen av Poseidon-flyene er helt sentralt for at Norge skal opprettholde en ledende posisjon og kompetanse om strategiske forhold i nordområdene, sier Søreide.

I slutten av oktober landet et amerikansk Poseidon-fly på Andøya flystasjon, der det tanket og fløy videre etter en kort visitt. Ifølge Forsvaret var amerikanerne i området for å øve, men kilder som Klassekampen hadde snakket med, koblet besøket til at Norges Orion-fly sliter med å oppdage russiske ubåter.