–  Håper finner oppfører seg bedre enn nordmenn gjorde mot meg

Virpi Sarasvuo, tidligere Kuitunen, håper norske løpere får en bedre behandling av publikum i Finland enn det hun fikk etter at hun hadde sonet ferdig sin dopingdom i 2003.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

DDen finske skistjernen gikk sin første løp etter verdenscupen etter dopingdommen, det skjedde i Drammen i mars 2003. Kuitunen, som hun het som skiløper, ble tatt under dopingskandalen under VM i Lahti 2001.

Ekspertkommentator

Etter dopingdommen var den finske løperen i flere år en av verdens beste kvinnelige langrennsløpere. I dag er hun ekspertkommentator for den finske fjernsynskanalen, YLE.

Da TV 2 viser henne bilde av plakaten som var hengt opp på skistadion i Ruka så rister hun på hodet.

– Jeg aner ikke hvem som har laget den, men jeg liker ikke den slags, sier hun.

Nordmenn ikke hyggelig mot meg

Når vi vil høre litt om hvordan det var å konkurrere etter dopingdommen så sier hun kort at hun husker ikke så mye fra tiden.

– Men, vi har en kvinnelig løper (Therese Johaug) hjemme i Norge som er suspendert, men hun skal tilbake på et tidspunkt, du vet hva som venter henne?

– Jeg kan fortelle henne at nordmenn var ikke bare hyggelig mot meg, som for eksempel under sprinten i Drammen i 2003, thank you!

Dette var beskjeden som møtte det norske langrennslandslaget i Ruka.
Dette var beskjeden som møtte det norske langrennslandslaget i Ruka. Foto: FOTO: Erik Karlsson/Aftonbladet

Og der var samtalen med den tidligere finske toppløperen over.

Det var Bente Skari som vant sprinten i Drammen det året Virpi Sarasvuo snakker om.

- Jeg husker godt at jeg vant, men klarer ikke å erindre at noen pep på Virpi, så det kan ikke ha vært så voldsomme reaksjoner, sier Skari.

Kan skje overalt.

Heller ingen finske løpere eller ledere som TV 2 snakket med likte plakaten hvor det sto "DDR NORWAY SKI TEAM = DOPING TEAM". Den finske landslagssjefen, Reijo Jylhä, sier at han ikke liker den slags form for humor. Om det som har skjedd i norsk langrenn det siste året sier han:

– Jeg har jobbet så mange år i toppidretten at jeg vet at alt kan skje overalt!