VEILEDER: Statens legemiddelverk og Helsedirektoratet har laget en veileder til norske leger som gjør det enklere å gi pasienter medisinsk cannabis. 
VEILEDER: Statens legemiddelverk og Helsedirektoratet har laget en veileder til norske leger som gjør det enklere å gi pasienter medisinsk cannabis.  Foto: Jack Guez/AFP

Nå blir det enklere for norske leger å gi medisinsk cannabis

– Vi ønsker at pasienter som virkelig har nytte av det, skal slippe å kjøpe det illegalt eller reise til Nederland, sier Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Cannabis er i utgangspunktet ulovlig i Norge, men Helsedirektoratet ønsker å gjøre det enklere for en liten gruppe pasienter, som kan ha nytte av dette, å få behandling med medisinsk cannabis, sier Sigurd Hortemo i Statens Legemiddelverk til TV 2.

Enklere for legene

Fredag skriver Legemiddelverket at de sammen med Helsedirektoratet nå har laget en veiledning til norske leger som ønsker å gi pasienter denne behandlingen.

Hittil er det kun én pasient som har fått dette i Norge. Nå kan det tallet bli betraktelig høyere.

Den nye veiledningen skal vise norske leger hvordan de enklere kan gå frem for å søke om medisinsk cannabis til sine pasienter.

– Det er ikke gjort en lovendring, men det er nå tydeliggjort hvordan norske leger kan gi dette – innen dagens regelverk, sier Hortemo.

Nå kan det derfor bli flere norske pasienter som får cannabis i forbindelse med behandling i helsetjenesten.

Det er likevel ikke laget en konkret liste over hvilke pasientgrupper som kan få tilbudet.

– De mest aktuelle gruppene er alvorlig kreftsyke pasienter, og pasienter med sterke smerter. Det er aktuelt for pasienter som er veldig plaget, og som ikke kommer til målet i behandlingen med andre, godkjente medisiner, sier han.

Medisinsk cannabis:

Cannabisrelaterte produkter dreier seg i hovedsak om produkter med innhold av cannabisplante. Disse produktene er å anse som forbudte narkotika og er ikke godkjente som legemidler i noen land.

Produktene tillates derfor brukt medisinsk i kun særskilte tilfeller, og da fortrinnsvis i standardisert form.

Kilde: Legemiddelverket

1500 i Nederland og Danmark

Det blir nå mulig for leger på norske sykehus å søke om dette. De må søke både Helsedirektoratet og Legemiddelverket om godkjenning.

I Nederland er det cirka 1500 pasienter årlig som får medisinsk cannabis. I Danmark planlegger man en ordning for 1500 pasienter.

– Vi vil ha en restriktiv praksis i Norge, og vet ikke hvor mange pasienter dette er aktuelt for. Men disse tallene kan gi en pekepinn på behovet, sier Hortemo.

Sigurd Hortemo sier arbeidet er gjort for å gjøre det enklere for de som potensielt kan ha effekt.

– Det er bra at en liten gruppe kan ha nytte av medisinsk cannabis, få et enklere liv og en bedre behandling, sier Hortemo.

Ikke uproblematisk

Pasienter som skal bruke stoffet ved medisinsk behandling anbefales å bruke det i et fordampningsapparat. Stoffet kan også brukes i mat og drikke.

– Hvor god dokumentasjon har man på effekten av medisinsk cannabis?

– Vi må være ærlig på at det er begrenset dokumentasjon på effekt. Men det er studier som tyder på at det har effekt på smerter, og kvalme og ubehag ved kreftbehandling. Vi er klar over at medisinsk cannabis ikke er uproblematisk, og siden det er en vis fare for avhengighet er det viktig å reserve behandlingen til de som virkelig har nytte av den, sier Hortemo.

Flere norske pasienter har skaffet seg cannabis av medisinske årsaker ved å kjøpe det illegalt eller dra til Nederland for å kjøpe stoffet.

– Vi ønsker at pasienter som virkelig har nytte av det, skal slippe å kjøpe det illegalt eller reise til Nederland, sier han.