Snø og glatte veier gjør at mange nordmenn kjøper biler med firehjulsdrift. Andelen har vært sterkt økende de siste årene. Illustrasjonsfoto
Snø og glatte veier gjør at mange nordmenn kjøper biler med firehjulsdrift. Andelen har vært sterkt økende de siste årene. Illustrasjonsfoto

Vi har aldri kjøpt flere biler med 4x4

Klarer du å gjette bestselgeren?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er kanskje ikke alle som trenger en pickup, med høy bakkeklaring og ekstra gode terrengegenskaper. Men at vi helst vil ha bil med drift på alle fire hjulene, er det ingen tvil.

De siste årene har 4x4-andelen økt betydelig. Til nå i år viser registreringsstatistikken at andelen med firehjulsdrift på personbiler er på 38,6 prosent.

Til sammenligning kan vi ta med at i 1997 var andelen nede i 6,1 prosent! Så her har det skjedd mye – og fort.

Topp 10: Norges billigste biler med 4x4

– Kjekt å ha

Med vintre som byr på kulde, snø og glatte veier, kombinert med at vi har kupert terreng, er det ikke så rart at vi i Norge søker den ekstra tryggheten 4x4 gir.

– Mange tenker nok at de egentlig ikke har behov for det i hverdagen, men at det er «kjekt å ha» de få gangene i året det virkelig gjelder, sier Brooms redaksjonssjef, Vegard Møller Johnsen.

Derfor bør mange bytte alle fire dekkene samtidig

Mer folkelig

Men det er ikke bare dette som er årsaken til at vi ser en økende interesse.

– Veldig mye av forklaringen på det økte salget, ligger rett og slett i økt tilgang. Før ble det sett på som en luksus med 4x4. Det var gjerne forbeholdt de litt større og dyrere modellene – og SUV-er. Men nå satses det mer på å tilby dette til langt mer folkelige priser, forteller Broom-Vegard.

Så bra er Tesla med firehjulsdrift

Ikke mettet

Landets mest populære bil med firehjulstrekk er Mitsubishi Outlander. Den ligger øverst på lista, med Toyota RAV4, Skoda Octavia og Mazda CX-5 på plassene bak.

– Det er lite som tyder på at det vi vil se en tilbakegang i interessen på dette området. Jeg ser ikke bort ifra at hver andre nybil kommer til å ha trekk på alle fire hjulene om noen få år, sier Brooms redaksjonssjef.

Så billig får du barskt "dollarglis" – med 4x4