Dette var beskjeden som møtte det norske langrennslandslaget i Ruka.
Dette var beskjeden som møtte det norske langrennslandslaget i Ruka. Foto: MONTASJE: Erik Karlsson/Aftonbladet/NTB scanpix

Norge møtt med dopinghets i Finland

– Dette syns jeg er over streken, sier Niklas Dyrhaug til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Ruka (TV 2): Helgens verdenscupåpning i finske Ruka blir de norske løpernes første møte med internasjonal langrennssport etter at dopingsakene til Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har preget oppladningen til sesongen.

Sammenlignes med DDR
Og i Finland ble nordmennene ønsket «velkommen» med en plakat som taler for seg selv.

På skistadionet hang det lapp med påskriften «DDR NORWAY SKI TEAM = DOPING TEAM».

Dette var beskjeden som møtte det norske langrennslandslaget i Ruka.
Dette var beskjeden som møtte det norske langrennslandslaget i Ruka. Foto: FOTO: Erik Karlsson/Aftonbladet

Svenske Aftonbladet omtaler saken og snakket med flere norske langrennsløpere etter å ha gått forbi skiltet.

– Se der, ja. Det er sikkert noen som tror det, men flesteparten tror nok at vi ikke holder på med sånt, sier Emil Iversen til den svenske avisen.

– Det ser mer ut som en spøk. Det må vi tåle. Det er sikkert ikke den siste spøken vi blir utsatt for, sier Finn Hågen Krogh.

– Over streken

Men selv om løperne er forberedt på det er det ikke en morsom opplevelse å få slike beskjeder.

– Dette synes jeg er over streken, sier Niklas Dyrhaug når TV 2 viser han bildet av plakaten.

– Vi er forberedt på at det kommer til å bli stilt mange spørsmål om det som er skjedd i Norge. Men det er langt, langt unna virkeligheten å påstå at Norge er en dopingnasjon. Derfor blir jeg trist og lei meg når jeg ser noe slikt.

Også de finske løperne har fått med seg lappen og budskapet.

– Det er avskyelig, sier Aino-Kaisa Saarinen.

TV 2 møtte landslagstrener Tor Arne Hetland fredag formiddag. Han opplever at de norske løperne blir godt tatt imot i de finske skoger, selv om astmadebatten og Johaug-saken preger miljøet.

– Det har gått helt fint. De var som vanlige på flyplassen og til frokost. Det er ikke noe forskjell til det som har vært tidligere, sier Hetland om finnene.

– Norges arroganse har ingen grenser
Tidligere denne uken gikk den finske langrennsjournalisten Pekka Holopainen knallhardt til verks i sin omtale av det norske langrennslandslaget, som ikke kommer til å fjerne bildet av Therese Johaug på smøretraileren.

– Det er så frekt. Hun har forbud mot å ha noen rolle på landslaget nå, men likevel markedsfører Norge sin virksomhet med Johaug på dette viset. Men Norges arroganse har ingen grenser. Deres rykte er allerede elendig, men de gjør virkelig ingenting for å forbedre det, sa Holopainen ifølge Expressen.

Landslagssjef Vidar Løfshus sier de vil avvente dommen før de gjør en ny vurdering på om de skal gjøre en endring.

– Jeg har ikke så mye annet å si enn at hun er suspendert, og at dommen ikke er avsagt. Vi får se hva den sier og gjøre vurderingen etter det. Man skal ikke forhåndsdømme folk, det er viktig, sier han til TV 2.

Duket for «den nye Northug»
Under verdenscupåpningen i Ruka er det lørdag sprint, mens helgen i Finland avsluttes med klassisk intervallstart søndag.

Petter Northug og Eirik Brandsdal er blant de norske utøverne som har meldt forfall til verdenscupåpningen. Northug føler seg sliten og stiller derfor ikke til start.

Brandsdal er blitt småsyk og blir derfor erstattet av Beitostølen-sensasjonen Johannes Høsflot Klæbo. 20-åringen parkerte konkurrentene i sprinten forrige helg, og nå blir det spennende å se hvordan han takler den store verdenscupscenen.

Stille Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby ankom Finland i formiddag, men ville ikke si noe til noen av de fremmøtte pressefolkene på flyplassen rundt kl. 12 norsk tid.

Johnsrud Sundby som er regjerende verdenscupvinner skal heller ikke delta på FIS' pressekonferanse i kveld.

Dermed blir første møte med utenlandsk media for Johnsrud Sundby etter løpene i Ruka. Det er fremdeles usikkert om han går sprinten lørdag.