Tommy Sharif slo seg opp på salg og dekk og felger og gikk i en periode bare under tilnavnet
Tommy Sharif slo seg opp på salg og dekk og felger og gikk i en periode bare under tilnavnet "dekk-kongen". Så begynte det å butte imot. Foto: Scanpix.

Sharif kan få ti måneder i fengsel

Ni selskaper gikk konkurs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I juni i fjor ble den tidligere dekkbaronen Tommy Sharif pågrepet etter at han slo ni av sine selskaper konkurs og skyldte 94,5 millioner kroner. Han ble da anklaget for grov bounndragelse, skriver Romerikes Blad.

Bostyrer Christian Lundin mener at han har funnet ut at det er blitt tappet flere millioner kroner fra selskapene som Sharif var involvert i, men ifølge Dagens Næringsliv kan nå saken gå mot tilståelsesdom for skatteunndragelse og regnskapsrot.

– Påtalemyndigheten har frafalt hele den opprinnelige siktelsen og står nå kun igjen med noen mindre alvorlige punkter knyttet til skatteunndragelse på cirka 1,5 millioner kroner og regnskapsrot. Det vil bli lagt ned påstand om 10 måneders fengsel, som vi håper å få noe redusert, sier Sharifs forsvarer John Christian Elden til avisen.

Sharif ble satt på glattcelle etter pågripelsen, og forsvareren mener at politiet gikk høyt ut og var ukritiske til bostyrer Lundins kommentarer og anklager. Disse punktene er nå henlagt, opplyser han.

LES OGSÅ: Fant harddisker dumpet i containeren til Tommy Sharif

Overrasket

Etter pågripelsen fortalte bostyreren til RB at datamaskiner var borte og millioner av kroner var tatt ut. Han mente at Sharif hadde gjort seg skyldig i mye forut for konkursene i selskapene sine:

– Det er påfallende; kontoutskrifter viser at Sharif har gått fra butikk til butikk og fra postkontor til postkontor og foretatt kontantuttak av selskapenes penger. Han har hatt det travelt etter det første selskapet hans gikk konkurs i februar, og jeg mener han er vel vitende om pengene han har tatt ut ikke tilhører ham, sier bostyrer Christian Lundin, og gjør det klinkende klart:

– Bostyret kommer til å fremme erstatningskrav mot Sharif, sa han i fjor sommer.

Lundin forteller at han flere ganger har forsøkt å komme i kontakt med politiet – uten hell. Da han blir fortalt om politiets beslutning om å frafalle flere av de sentrale punktene i siktelsen blir han oppgitt, og mener at det er oppsiktsvekkende og ille hvis en person som driver med såpass omfattende økonomisk kriminalitet slipper så lett unna.

Bostyreren er ikke i tvil om at selskapene er tappet og at Sharif ha overført flere millioner kroner til seg selv og andre i hans familie, uten at det er gitt noen forklaring på hvorfor dette er skjedd.

Det var også bostyreren som anmeldte Sharif for mulige straffbare forhold.

– Jeg kom til ni tomme selskaper, og regnskapsopplysninger var fjernet. Det ble påvist uttak på mange millioner, og på konkurstidspunktet var selskapene tomme til avisen.

Taus politiadvokat

Under etterforskningen av saken fant politiets valutahunder ett større pengebeløp i et dekksenter tilhørende Shariffs bror.

Politiet har sikret seg en BMW X5 som ble funnet hos en kvinne på Vestlandet. Bilen var registrert på Sharifs far og solgt for 600.000 kroner.

Charlotte Visdal Bennecke i politiet bekrefter at etterforskningen er avsluttet, men vil ikke kommentere om de aktuelle delene av siktelsen er frafalt. Hun opplyser overfor DN.no at saken mot Tommy Sharifs bror er henlagt.

Forsvarer Elden kan opplyse at Sharif selv har samarbeidet med politiet og har svart på spørsmålene som er kommet. Han har hatt et ønske om å bli ferdig med saken og sone sin straff raskest mulig.

Sharif skal ha kommet med enkelte innrømmelser i saken.

– Sharif har forklart at han har gjort enkelte feil, og siktelsen bygger på hans erkjennelse, sier Elden til DN.no.

Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no – her:

Disse Sharif-selskapene gikk konkurs

Dekkongen Sharif Oslo AS

Europtyre AS

Sharif Holding AS

Sharif Invest AS Sharif Tommy AS

Sharifs Dekksenter AS

Starum AS

Hov Møbel Eiendom AS

LES OGSÅ: Sharif ville kuppe dekk-Europa