Slakter meningsløs «Black friday»

– Hvis alle hadde levd som nordmenn, hadde vi trengt tre jordkloder

Vi må dempe shoppingen vår – ikke kjøpe mer, mener miljøorganisasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere steder er det i dag kaotiske «Black Friday»-tilstander, og lange køer av handlehungrige nordmenn som jakter på gode tilbud.

Dét er imidlertid langt fra positivt, mener organisasjonen Framtiden i våre hender.

– Nordmenn trenger ikke en sånn dag. Hvis alle levde som nordmenn, hadde vi hatt behov for tre jordkloder. Vi har behov for å dempe shoppingen vår, ikke kjøpe enda mer, sier leder Arild Hermstad til TV 2 Nyhetskanalen.

– Gjør jobben med å redde jordkloden vanskeligere

På besøk i studio denne handlefredagen understreker Hermstad at forbruket til nordmenn gjør kampen mot klimaendringene vanskeligere.

JAKTER KUPP: Mange steder, som her på Norwegian Outlet på Vestby, er det stor rift om de beste Black Friday-tilbudene
JAKTER KUPP: Mange steder, som her på Norwegian Outlet på Vestby, er det stor rift om de beste Black Friday-tilbudene Foto: Jon OlavNesvold/NTB Scanpix

– Når vi lar oss lokke inn i dette, og skal ha noe billig, så gjør det egentlig jobben med å redde jordkloden enda litt vanskeligere, sier Hermstad.

Elkjøp er blant kjedene som opplever stor pågang fra kundene denne dagen.

– Hvor opptatt er dere i Elkjøp av miljøet, når dere er med på å pushe dette konseptet?

– Vi er siste leverandør, så på veien dit er vi avhengig av at vi har leverandører og produsenter som gjør jobben sin i deres ende. Så får vi sørge for at vi har juridisk tunge nok betingelser som gjør at vi kan regulere det på den måten, sier administrerende direktør i Elkjøp Norge, Atle Bakke, til TV 2 Nyhetskanalen.

– Veksten på hele perioden er ikke kjempestor

Bakke sier kjeden tar miljøspørsmålet på alvor, men hevder den totale veksten i førjulssalget ikke er så voldsom.

– Det er mest en kannibalisering av november- og desembersalget, som flytter inn i en uke. Så veksten vår på hele perioden er ikke kjempestor, sier Bakke.

Flere har hevdet at mange av tilbudene på «Black Friday» ikke er de beste. Også Elkjøp har fått kritikk.

– Vi har fått noen spørsmål om markedsføringen vår denne uken, det er ikke noe tvil om det. Jeg er helt sikker på at de tilbudene vi har på gata i dag – hvis du skal kjøpe elektronikk – så er dette tiden å gjøre det på, sier Elkjøp-direktøren.

Tar selvkritikk

– Kan du garantere at de tilbudene dere har ute nå er faktiske tilbud?

– Prisene våre varierer veldig. Det det kanskje har vært knyttet flest spørsmåltegn til, er vår evne til å holde en stabil førpris inn til kampanjen. Der har vi på noen av varene våre ikke vært flinke nok. Vi har blitt fristet med i et pris opp og ned-spill inn mot kampanjen, og der har vi ikke vært flinke nok, sier Bakke.

Framtiden i våre hender håper det i fremtiden vil komme flere mot-reaksjoner på «Black Friday»

– Selv om det er mye materielt forbruk, så ser vi en ganske sterk mot-trend hvor folk faktisk er litt lei av dette. Hvis det blir enda verre tilstander, så får vi kanskje en mot-reaksjon, sier Hermstad.

Arrangerer «Green Friday»

Lei av "Black Friday"? Her er noen alternativer!

Og noen har allerede startet alternativer til kjøpefesten. Gjenbruks-appen «Tise» kjører «Green Friday» i dag, mens DNT Ung arrangerer byttekvelden «Grønn fredag» flere steder i landet.

– Vi opplever at mange tenker at man må ha nytt utstyr og nye klær for blant annet å drive med friluftsliv, men det trenger slettes ikke å være nytt, sier nestleder i DNT Ung, Johanne Grue Reiten, til TV 2 Nyhetskanalen.

Grue Reiten ber folk tenke på at kjøpefesten belaster klimaet, og tror mange kjøper ting de ikke trenger på «Black Friday».

– Det mener vi er unødvendig, så da velger vi heller å fokusere på at det som allerede er produsert og kjøpt, kan bli brukt, sier DNT Ung-nestlederen.