SKAL UTLEVERES: Mulla Krekar ble i Oslo tingrett torsdag fremstilt for varetektsfengsling på grunn av fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia.
SKAL UTLEVERES: Mulla Krekar ble i Oslo tingrett torsdag fremstilt for varetektsfengsling på grunn av fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia. Foto: Gorm Kallestad

Fire allerede terrordømt i Italia – i mars starter rettssaken mot Krekar

Den terrordømte som var med Krekar under demonstrasjonen utenfor Stortinget, fikk seks års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag avgjorde Oslo tingrett at mulla Krekar kan holdes i varetekt frem til utleveringssaken mot ham er ferdig behandlet.

Høyesterett fastslo onsdag at den omstridte islamisten kan utleveres til Italia, hvor han er siktet for terrorplanlegging. Kort tid etter at kjennelsen fra domstolen ble kjent, ble han pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Under fengslingsmøtet i tingretten opplyste dommeren at det er berammet en rettssak mot Krekar i mars, noe som forutsetter at Justisdepartementet kommer frem til at 60-åringen kan utleveres.

Tidlig på nittitallet var mulla Krekar ansvarlig for den kurdiske islamistbevegelsens europeiske nettverk, og i 2008 kom tyske sikkerhetsmyndigheter på sporet av det internasjonale terrornettverket kalt «Rawti Shax». Italiensk politi mener Krekar er lederen av dette nettverket, og norske domstoler har lagt stor vekt på to kjennelser fra domstolene i Roma og Trento. De italienske kjennelsene for pågripelse av i alt 17 personer inneholder omfattende presentasjoner av bevismaterialet i saken.

Mulla Krekar skal for retten i Italia 13. mars neste år, og rettssaken skal gå i den nord-italienske byen Bolzano, melder italienske medier. I tillegg til mulla Krekar, skal også fem av de andre antatte jihadistene i gruppen «Rawti Shax» for retten.

Allerede i mai ble fire av medlemmene i «Rawti Shax» dømt i samme sak. De ble dømt for terrorplanlegging, og domstolen mente det var straffeskjerpende at terroren var planlagt i flere land.

TERRORPLAN: Her deltar Eldin og Nauroz (nede til høyre) i en samtale via Skype hvor det snakkes om muligheten for å ta norske gisler, for å få satt Krekar fri fra fengsel. De to i det store bildet befinner seg i Irak.
TERRORPLAN: Her deltar Eldin og Nauroz (nede til høyre) i en samtale via Skype hvor det snakkes om muligheten for å ta norske gisler, for å få satt Krekar fri fra fengsel. De to i det store bildet befinner seg i Irak. Foto: Italiensk politi

Kurderen Abdul Rahman Nauroz ble dømt til seks år i fengsel. Den antatte hovedmannen i den italienske cellen regnes av italienske påtalemyndigheter som særlig aktiv i å rekruttere nye jihadister, både via internett og gjennom virksomheten fra leiligheten sin i Merano. I mars 2012 deltok Nauroz i en demonstrasjon sammen med Krekar utenfor Stortinget.

Kosovoalbaneren Hodza Eldin ble dømt til seks år i fengsel. Ifølge italienske etterforskningsdokumenter kjempet han for terrorgruppen IS i en og en halv måned før han returnerte til Europa.

 – Kunne ført til angrep mot personer i Norge

Kurderen Abdula Salih Ali ble dømt til fire år i fengsel. Den tidligere geriljakrigeren skal ha tilhørt en italiensk celle i Krekars gamle terrorgruppe Ansar al-Islam, som italienske myndigheter slo til mot i 2003. Et nettverk var involvert i verving og smugling av såkalte hellige krigere til Nord-Irak. Krigerne ble sendt til leire i Irak, for senere å bli satt inn mot de amerikanske styrkene.

Italiensk politi knytter kurderen Ali både til Ansar al-Islam og Abu Musab al-Zarqawis nettverk, som strakte seg til en treningsleir i Nord-Irak. Mannen som har hyllet Osama bin Laden offentlig og kalt ham «århundrets mann», skal ha hatt tett kontakt med Nauroz i Italia. Høsten 2014 fanget italiensk politi opp flere samtaler mellom Nauroz og Ali, der de diskuterte spredning av propagandamateriell om IS.

Kurderen Hasan Saman Jalal ble dømt til fire år i fengsel. Han ble vervet av Nauroz i 2011, og ble medlem av den italienske «Rawti Shax»-cellen. Radikaliseringsprosessen førte til at han var villig til å bli martyr og utføre selvmordsaksjoner. I mars 2012 avlyttet italiensk politi en internettsamtale der Nauroz forhørte seg om muligheten for å sende Jalal på treningsleir til Afghanistan. I juli 2012 hyllet Jalal selvmordsangrepet på israelske turister i Bulgaria, og kalte massakren for «en velsignelse fra Allah», ifølge italienske etterforskningsdokumenter.

Under samtaler med Ali og Nauroz i juli 2013 uttrykte Jalal ønske om å delta i hellig krig i Syria, og ville betale for reisefølge, ettersom han ikke hadde kamperfaring. I april 2014 overvåket italiensk politi et møte mellom Nauroz og den 43 år gamle irakeren fra Drammen, som også skal utleveres til Italia. Etterpå ble Jalal oppsøkt av Nauroz og kurderen fra Drammen, ifølge den italienske etterforskningen. I juli 2014 overvåket italiensk politi en Skype-samtale mellom Jalal, Nauroz og Ali, der det ble snakket om hvordan «brødrene» i IS jobbet for å overta kontrollen i Kurdistan.