Ny pågripelse etter Bråten-drapet i 2002

POLITIHUSET PÅ GRØNLAND (TV 2): Den siktede 32-åringen ba i dag om et nytt avhør der han ga en helt ny forklaring på det 14 år gamle drapet – så ble en ny mann pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld ble en mann (30) fra Oslo pågrepet av politiet. Han er siktet for drap eller medvirkning til drap på Egil Tostrup Bråten i 2002.

– Nå har vi pågrepet ytterligere en mann, 30 år gammel. Han ble pågrepet på en adresse i Oslo nå i kveld, sier leder for voldsavsnittet i Oslo, Grete Lien Metlid, til TV 2.

Pågripelsen skjedde i samme tidsperiode som Oslo-politiet holdt en pressekonferanse.

– Fornøyd med utviklingen

Metlid vil ikke si noe om hva som er bakgrunnen for den nye pågripelsen, og heller ikke gå inn på hva 32-åringen har forklart om sin tilknytning til drapet.

Politiet vil ikke svare på om de siktede kjenner hverandre. 30-åringen som ble pågrepet i kveld har ikke blitt avhørt i saken tidligere. Det har 32-åringen.

– Vi er fornøyd med utviklingen i denne saken, men vi er fortsatt tidlig i etterforskningsfasen, sier leder for voldsavsnittet Grete Lien Metlid til TV 2.

De pårørende til Bråten er varslet om den nye utviklingen i saken.

Familiens bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen sier til TV 2 at det er en betydelig utvikling i saken.

– Denne utviklingen innebærer at man tør å håpe på et svar til de etterlatte, på hva som skjedde natten for 14 år siden, sier Bohinen.

Hun sier likevel det er tøft for familien.

VARSLET: Her blir politiet varslet om at ytterligere en mann (30) er blitt pågrepet i den 14 år gamle drapssaken. Foto: Simen Askjer / TV 2
VARSLET: Her blir politiet varslet om at ytterligere en mann (30) er blitt pågrepet i den 14 år gamle drapssaken. Foto: Simen Askjer / TV 2

– De etterlatte er fortsatt avventende til hva etterforskningen fører til, og venter til politiet har satt sammen alle brikkene. De tør ikke slå seg til ro, og det er en vis usikkerhet til om man har pågrepet de rette personene, sier Bohinen.

At ytterligere én person er pågrepet setter sterke følelser i sving hos familien.

– Det er klart det er ganske utmattende. Det vekker følelser som har ligget der, og sorgen blir reaktivert. De er slitne og utmattet. De har i mange år trodd at man ikke skulle få noe svar, sier Bohinen.

Egil Tostrup Bråten (23) ble drept i Oslo i 2002. Nå har politiet pågrepet og siktet to menn i begynnelsen av 30-årene. 32-åringen som ble pågrepet onsdag har tidligere blitt avhørt som vitne.

Ba om nytt avhør - ga helt ny forklaring

Torsdag kveld varslet politiet en pressekonferanse klokken 21, etter at det hadde vært ny utvikling i saken. De nye opplysningene har kommet frem i avhør av den siktede 32-åringen.

– Det har vært lange og ganske intense dager for oss som har jobbet med denne saken. Siktede ba i dag om å få komme til nye avhør, sa Metlid på pressekonferansen.

– Han har gitt en helt ny forklaring til oss. I dette avhøret knytter han seg til hendelsen og saken, sa Metlid.

Hun påpekte samtidig at avhøret har vært en påkjenning for ham, og at det har vært tungt for den siktede mannen å bære på dette i 14 år.

32-åringens forsvarer, advokat Vidar Lind Iversen, ønsker ikke å utdype hvordan hans klient knytter seg til hendelsen. Han vil heller ikke svare på øvrige spørsmål om det som kom fram på pressekonferansen.

– Men han erkjenner ikke straffskyld, sier Iversen til NTB.

Bråtens pårørende er informert om utviklingen i saken.

Metlid ønsket ikke å gå mer inn på hva 32-åringen har forklart, eller om han har innrømmet drapet.

Døde på sykehus

Bråten ble funnet av en politipatrulje på gaten i Oslo sentrum med stikkskader. Han døde senere på sykehus, men ingen har blitt pågrepet for drapet – før nå, hvor to menn er siktet.

Den nå siktede mannen er 32 år gammel og norsk statsborger. Han ble pågrepet uten dramatikk på en adresse i Oslo klokken 12 onsdag.

32-åringen skal fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett fredag ettermiddag. Han samtykker til fengsling.