FRYKTER: Paul Stewart (52) ble seksuelt misbrukt av fotballtreneren da han var ung. Nå frykter han omfanget av ofre er mye større.
FRYKTER: Paul Stewart (52) ble seksuelt misbrukt av fotballtreneren da han var ung. Nå frykter han omfanget av ofre er mye større. Foto: Colourbox/Skjermdump Mirror

Liverpool-legenden om overgrepssjokket:

Frykter mange hundre barn har blitt seksuelt misbrukt i fotballmiljøet

Ett døgn etter at tidligere toppspiller Paul Stewart (52) sto frem i britisk presse og fortalte om overgrep, ringes hjelpetelefonene ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag sto tidligere Liverpool, Manchester City og Tottenham-spiller, Paul Stewart (52) frem og fortalte at han har blitt seksuelt misbrukt som barn.

Fra han var 11 til 15 år ble Stewart seksuelt misbrukt av fotballtreneren sin, som truet med å drepe familien hans hvis Stewart fortalte noen om overgrepene, skriver The Mirror.

– Kan være flere hundre

I kjølevannet av avsløringen fra Stewart har mange kontaktet hjelpelinjer for å fortelle om lignende opplevelser.

Knappe to timer etter at historien om Stewart ble publisert hadde over 50 personer ringt inn til hjelpetelefonene som gjort ekstra tilgjengelig i forbindelse med avsløringen.

I et lengre intervju med BBC forteller Stewart at han tror det kan være flere hundre ofre, og at fotball- og sportsverdenen kan se et omfang på lik linje med Jimmy Savile-skandalen.

– Jeg tror det kan bli like ille. Jeg vil neste garantere det, så lenge ofrene er villig til å stå frem, sier Stewart.

Selv har han brukt lang tid på å stå frem.

– Dette har vært vanskelig. Men jeg følte det måtte gjøres slik at andre kan stå frem, og vi kanskje kan få stoppet de som tenker på å gjøre dette – overalt, ikke bare innen fotballen, sier Stewart.

Sportsmiljøer mener han er spesielt utsatt.

– Tilgangen til barn innen sport er veldig enkel, sier han.

Frykter omfanget

I tillegg til Paul Stewart har også tidligere Crewe-spillere Andy Woodward og Steve Walters, og tidligere Manchester City-spiller David White stått frem og fortalt om overgrep. Alle er blitt utsatt for overgrep i forbindelse med fotballen.

– Jeg er glad for at andre står frem. Det har alltid vært grunnen til at jeg gjorde dette. De siste 24 timene har vært en berg- og dalbane, sier Stewart.

Det er organisasjonen NSPCC, Storbritannias svar på Redd Barna, som driver hjelpetelefonene hvor mange har ringt inn det siste døgnet.

De forteller at mange som har ringt inn har uttrykt bekymring både for de som nå er barn, og de som har blitt voksne, og kan ha blitt utsatt for noe i fortiden.

Organisasjonen sier det hittil er minst 20 henvendelser som blir videreformidlet til politiet.

– Det kan ikke være noen gjemmesteder for misbruk. Det kan være mange andre som har lidd som unge fotballspillere, men som aldri har turt å fortelle om det, sier leder av NSPCC, Peter Wanless.

Ifølge BBC er det forventet mange flere henvendelser den nærmeste tiden.

Det britiske fotballforbundet (PFA) forventer også at antall ofre som står frem vil øke.

Det var i forrige uke at Andy Woodward (43) sto frem i offentligheten og fortalte at tidligere Crewe-trener og talentspeider Barry Bennell hadde misbrukt ham. Bennell ble i 1998 dømt til ni års fengsel for å ha misbrukt seks gutter.