Kari Kjønaas Kjos på Fremskrittspartiets landsmøte 2012. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Kari Kjønaas Kjos på Fremskrittspartiets landsmøte 2012. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Frp vil gi kreftmedisin til pedofile for å forhindre overgrep mot barn

Svenske forskere tester kreftmedisin som kjemisk kastrering på pedofile. Fremskrittpartiet vil nå be helseministeren om å gi norske pedofile samme mulighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Personer som sliter med en uønsket eller farlig seksualitet, kan i Sverige ringe hjelpetelefonen Preventell. Hvert år er det rundt 100 innringere som har seksuelle fantasier om barn som de ønsker å bli kvitt. Det inkluderer også personer som står i fare for å begå overgrep, men som forstår konsekvensene og trenger hjelp før det er for sent.

60 av de sistnevnte får nå delta i en studie på Karolinska Institutt i Stockholm, for å teste om en hormonell behandling, også kalt kjemisk kastrering, kan forebygge overgrep mot barn.

Bak ideen står Christoffer Rahm (39), en svensk psykiater.

– Det hele startet da jeg studerte, og jeg underveis i studiet møtte barn som var blitt utsatt for overgrep, og overgrepsmenn. Jeg så hvor mye ofrene og pårørende led og alle følgeproblemene de fikk, men også hvordan gjerningsmennene ble utstøtt fra samfunnet og slet psykisk. Tidligere har det blitt forsket på hvordan hormonell medisinering kan hindre overgripere i å forgripe seg på nytt, men jeg vil se om det er mulig å forebygge at et seksuelt overgrep finner sted, forklarer Rahm til TV 2.

Valget falt på en medisinen degarelix, som vanligvis brukes mot avansert prostatakreft.

– For å begå et overgrep er det ofte tre faktorer som spiller inn; seksuell opphisselse, nedsatt selvkontroll og manglende empati. Medisinen degarelix påvirker kroppens testosteronnivå og bør i teorien ha en gunstig effekt på pedofile i risikogruppen, sier Rahm.

Kjemisk kastrering:

Kjemisk kastrasjon er bruk av medikamenter for å redusere eller oppheve virkningen av særlig det mannlige kjønnshormon, testosteron.

Effekten vil blant annet være redusert sexlyst .

Når behandlinga opphører vil den naturlige mengden med testosteron øke og den seksuelle interessen og aktiviteten vil vende tilbake til samme nivå som før behandlinga starta.

Kjemisk kastrasjon er i dag mer brukt enn kirurgisk kastrasjon ved prostatakreft.

Kilde: Store norske leksikon

Kjemisk kastrering er ikke en ny metode, men en lite brukt metode. I noen tilfeller har metoden blitt brukt som behandling på personer som allerede har begått overgrep. Det er første gang i verden at en akuttvirkende hormonmedisin testes for å forebygge overgrep mot barn, opplyser Rahm.

Overvåkes i tre måneder

Rekrutteringen til studien startet i mars og er forventet å vare i cirka to år. Det er et titalls personer som allerede vært igjennom testingen.

Av de 60 pedofile, får halvparten prostatakreftmedisinen og den andre halvparten får en placebomedisin. Deltakerne får bare én injeksjon av medikamentet i studien, som har en forventet effekt på tre til fire måneder. Verken pasienten eller legen vet hvem som har fått hva, og deltakerne følges tett i omlag tre måneder hvor alt av tanker, fristelser, og kroppslige reaksjoner rapporteres.

– Det langsiktige målet er å kunne vite hvem som kan ha utbytte av medisinsk behandling, og kunne tilby en skreddersydd behandling for dem som ikke opplever effekt av vanlig psykoterapi. Jeg håper også at denne forskningen gir oss bedre kunnskap om en gruppe mennesker som ofte vegrer seg for å erkjenne problemene sine og søke hjelp. De må vite at det finnes et godt støtteapparat i andre enden av hjelpetelefonen, sier han og fortsetter:

– Det største målet er selvsagt at dette kan bidra til å forhindre at barn opplever å bli seksuelt misbrukt. Men det er også viktig å presisere at dette ikke er snakk om en kur mot overgrep.

Rahm legger også til at ikke all seksuell mishandling av barn er begått av pedofile, men at alle studiedeltakerne er pedofile menn som har oppsøkt hjelp. Medisinteknikere og jurister har vært involvert i prosjektet for å sørge for at de 30 deltakerne som får placebomedisin, får tilstrekkelig oppfølging.

Frp støtter likende behandling i Norge

Kari Kjønaas Kjos, Leder Helse- og omsorgskomiteen (Frp) mener den svenske forskningen er noe for Norge.

– Dette er utrolig spennende og noe Fremskrittspartiet absolutt ville støttet opp om. Jeg forstår at det i den svenske studien testes et annet middel som ser ut til å være et godt alternativ til det vi i dag kjenner som kjemisk kastrering, og som er bedre i forhold til forebygging. Jeg vil gjerne ha et tilsvarende forsøk i Norge og vil ta det opp med helseministeren, sier Kjønaas Kjos.

I 2010 fremmet Fremskrittspartiet et forslag om kjemisk kastrering, men ble møtt med motstand fra alle hold.

Kjønaas Kjos mener det kan bli aktuelt å fremme et nytt forslag.

Allerede tilbake i 1991 foreslo Jan Simonsen (Frp) at kjemisk kastrering burde innføres som en behandling eller tilleggsstraff for kriminelle som hadde begått alvorlige seksuelle overgrep mot barn.

– Kjemisk kastrering er en falsk trygghet

Spesialist i klinisk psykologi og sexologi, Thore Langfeldt, ved Institutt for Klinisk Sexologi og Terapi, er helt imot kjemisk kastrering.

– Vi er ikke bare skeptiske, vi er negative. Store deler av de internasjonale organisasjonene som IATSO (International Assosiation for the Treatment of Sexual Offenders) som jobber med overgrep, er ikke opptatte av kjemisk kastrering fordi det er en farlig ting å gjøre, det er ingen garanti, og man kan gjemme seg bak det, sier Langfeldt til TV 2.

Han uttaler seg på generelt basis, og sikter ikke til den svenske studien.

For tolv år siden fikk Trondheim fengsel penger fra Sosial- og helsedirektoratet for å prøve kjemisk kastrering av fanger. 12 fanger, med en gjennomsnittsdom på 12 års fengsel, fikk tilbudet. Fem personer sa ja, men bare tre stykker gjennomførte behandlingen – som også inkluderte psykoterapeutisk behandling.

– Kjemisk kastrering er ikke så aktuelt i Norge. Ingen av dem som gjennomgikk kjemisk kastrering i Trondheim på St. Olavs Hospital ble fulgt opp, så man vet ikke noe om dem.

Langfeldt mener det er en falsk trygghet å benytte seg av hormondempende medikamenter.

– Hvis du ønsker å få ereksjonen tilbake igjen etter en kjemisk kastrering, så er det bare å kjøpe anabole steroider og da er alt på plass i løpet av en times tid. Så det er ikke noe trygghet eller sikkerhet, det er egentlig litt skummelt.

Norske pedofile står i dag i behandlingskø hos IKST i mer enn ett år, og ventelisten er enda lengre.

– Blir for dumt å ikke følge magefølelsen

Forskeren bak den svenske studien mener kritikerne til kjemisk kastrering må høre på tallenes tale.

– Det finnes ingen fasitsvar på hva som er den beste behandlingen av pedofile i dag. Derfor blir det for dumt å ikke følge mangefølelsen når man har en idé om hvordan overgrep kan forebygges.

– Hva vil du si til kritikerne av kjemisk kastrering og som mener psykoterapi er den eneste måten å forebygge overgrep på?

– Til dem vil jeg si «show me the evidence»!

Hormonbehandling har vært i bruk i Danmark siden 1989, men Polen ble i 2008 det første EU-landet som innførte en lov om at kjemisk kastrasjon var obligatorisk for alle sexforbrytere som medfører en risiko. Dansk statistikk viser at risikoen for å begå et nytt overgrep, er redusert etter kjemisk kastrering.

Norges største pedonettverk er avslørt

Søndag ettermiddag gikk Bergenspolitiet ut med detaljer om sin «Operasjon Dark Room», hvor de siden januar har identifisert og siktet 51 menn for å være en del av Norges største pedofile nettverk.

I alt er det funnet 5500 ulike brukernavn. 18 menn i Hordaland er siktet. I tillegg er saker som involverer ytterligere 31 personer sendt over til andre politidistrikter i landet – og politiet tror dette bare er toppen av isfjellet.

Mange av de pågrepne i «Operasjon Dark Room» var helt ukjente for politiet fra før. Flere av de siktede er menn som på overflaten lever helt vanlige liv, og avsløringene har kommet som sjokk på familie og venner.

Blant de siktede er mange høyt utdannede mennesker, blant annet en jurist, en ingeniør, en førskolelærer og en mann som det siste året har jobbet i elleve barnehager i Bergen.

Se en fullstendig liste over alle de siktede her.

De aller fleste av de fornærmede barna som politiet har klart å identifisere, er norske. Flere foreldre har blitt fratatt foreldreretten som følge av politiets avsløringer.

I én av sakene hadde den siktede mannen en gravid kjæreste, og avtalte at det ufødte barnet skulle utsettes for overgrep når det ble født, ifølge politiet.