Black friday – galskapen er i gang:

Folk spurter for å få kjøpe varer på salg

Vestby (TV 2): Det er fredag 25. november. Black Friday. Og selv om det er tidlig på morgenen har de mest ihuga shopperne vært våkne lenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagen etter Thanksgiving går amerikanske forbrukere amok for å få tak i de beste tilbudene i butikkene. Trenden har for lengst også kommet til Norge.

Norwegian Outlet i Vestby i Akershus har hatt Black Friday-tilbud helt siden 2010, og hvert eneste år har det endt med omsetningsrekord.

Allerede nå er det klart at nordmenn har handlet til nye rekorder. De første to timene av Black Friday, mellom klokken 22 og 24 fredag, økte omsetningen med 20 prosent, opplyser betalingsleverandøren DIBS, som registrerer kortbruk i norske butikker.

I den såkalte «Black Week» som går fra søndag til torsdag denne uken, har omsetningen steget med 47 prosent i Norge.

I år er det ventet opp mot 40.000 nordmenn til merkevarebutikkene, og flere skal ha tilbrakt natten utenfor Norwegian outlet på Vestby.

En av dem var Vegard Nordbø (19), som var på plass klokken tre natt til fredag.

– Det er fint å kjøpe julegaver her, det gjør det jo mulig å kjøpe ordentlige gaver selv om man er student. Det er helt ville tilstander, helt kaos, sier han til TV 2.

Han var en av dem som fikk tak i gratis bukser som ble kastet ned fra et tak.

– Jeg ble dyttet litt fremover, så da var det en bukse som skiftet retning, så jeg fikk tak i den. Folk ble helt gærne, sier han.

Gifteklare gjorde kupp

Sara Engmo (27) og Lasse Skogheim (27) fra Halden var også tidlig ute. De skal gifte seg 1. juli neste år, men benyttet muligheten til å handle dress til brudgommen.

GIFTEKLARE: Sara Engmo og Lasse Skogheim var fornøyde med å ha skaffet deler av bryllupsantrekket. Foto: Alexander Klanderud/TV 2.
GIFTEKLARE: Sara Engmo og Lasse Skogheim var fornøyde med å ha skaffet deler av bryllupsantrekket. Foto: Alexander Klanderud/TV 2.

– Vi dro fra Halden klokka 04 og kom her kvart over seks, forteller Sara.

De klarte å kjøpe en og en halv dress, og komplementerer kuppet ved å kjøpe den siste halvdelen på nett.

– Etterpå skal vi handle julegaver, og hvis det er gode tilbud, slår vi til, sier Lasse.

Da Moods of Norway hadde timestilbud på sko, tok det helt av.

– Det er mange som er ute etter sko. Folk har vært her flere dager i forveien. Onsdag kom det noen for å se på noen dresser som skal selges i dag, forteller Louise Hole (19) som jobber i butikken.

TRAVELT: Loise Hole (19) og Madeleine Haneferd (28) har det gøy på jobb, men er forberedt på å jobbe lenge i dag. Foto: Alexander Klanderud/TV 2. 
TRAVELT: Loise Hole (19) og Madeleine Haneferd (28) har det gøy på jobb, men er forberedt på å jobbe lenge i dag. Foto: Alexander Klanderud/TV 2. 

– Vil omsette for over to milliarder

En lang rekke kjeder og butikker har de siste ukene drevet tung markedsføring for å lokke kunder til butikkene.

En lang rekke nettbutikker startet salget allerede ved midnatt.

Black Friday-hysteri da butikk delte ut gratis sko

Ifølge næringslivsorganisasjonen Virke vil årets Black Friday-omsetning passere to milliarder kroner. Det er en økning på 500 millioner kroner sammenliknet med Black Friday i fjor, og det er før momsen er regnet med.

– Det er tydelig at Black Friday har kommet for å bli. Forbrukerne er i stadig større grad er ute etter å gjøre gode kjøp denne dagen, sa Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel, til TV 2 tidligere denne uken.

To andre som var på plass på Vestby fredag morgen var Vladimir Karlov (19) og Damil Karlov (19).

– Vi har kjøpt en del, nå skal vi i bilen for å laste fra oss, før vi skal shoppe enda mer, sier de til TV 2.

JULEGAVER: Vegard Nordbø (19) var på julegaveshopping. Han møtte opp klokken 03 for å sikre seg de beste tilbudene. Foto: Alexander Klanderud / TV 2
JULEGAVER: Vegard Nordbø (19) var på julegaveshopping. Han møtte opp klokken 03 for å sikre seg de beste tilbudene. Foto: Alexander Klanderud / TV 2
PÅ SHOPPING: Vladimir Karlov (19)
 og Damil Karlov (19) har vært på handletur på Norwegian Outlet klokken 06 fredag morgen. Foto: Alexander Klanderud / TV 2 
PÅ SHOPPING: Vladimir Karlov (19) og Damil Karlov (19) har vært på handletur på Norwegian Outlet klokken 06 fredag morgen. Foto: Alexander Klanderud / TV 2 

– Det er en del lokketilbud

Alle tilbudene er imidlertid ikke like gode. TV 2 hjelper deg har gjennomført en stor undersøkelse som viser at mange av varene hos flere store kjeder har vært billigere en eller flere ganger det siste året.

Blant annet er det et akebrett til 299 kroner på forsiden av XXL sin Black Edition-kundeavis. Men prissjekken viser at det samme akebrettet tidligere er solgt av kjeden for 99 kroner.

– Hvilken aktivitet vi hadde da det vet jeg ikke, men nå er det det beste kjøpet og det er også sånn at vi har, hvis du er misfornøyd og har kjøpt dette til 299 kroner hos oss, kom tilbake. Vi har prisløfte som 30 dager tilbake i tid, det gjelder både mot XXL og mot alle andre aktører, sier Anders Fjeld til TV 2 Hjelper deg.

Også forbrukerrådet advarer folk mot å gå helt amok i butikkhyllene.

– Vi er opptatt av at folk ikke skal bli lurt. Det er mange gode tilbud ute der men det er også en god del lokketilbud. Sjekk priser på internett før og når du er i butikken, fordi alle tilbud er ikke så gode som det ser ut som, advarer Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.

Derfor heter det «Black Friday»

Termen «Black Friday» ble brukt for dagen etter thanksgiving for første gang i 1951, skriver Snopes.com. Den refererte da til praksisen ved at arbeidere meldte seg syke for å få fire sammenhengende fridager. Uttrykket hadde da ingen ting med shopping å gjøre.

Siden har navnet dukket opp ved jevne mellomrom. Blant annet er «Black Friday» blitt brukt av Philadelphia-politiet for å beskrive kaoset som ble forårsaket av shoppingkåte amerikanere dagen etter Thanksgiving.

En annen populær forklaring på opphavet til «Black Friday» er knyttet til butikkenes regnskap. Fredagen etter thanksgiving blir sett på som dagen da butikkene endelig begynner å tjene penger, altså dagen da regnskapstallene går fra røde til svarte.