Mørk: – Belastningen er på vippen til å være for stor

Nora Mørk har knapt hatt fri siden OL. Nå venter EM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har hatt juleferie. Jeg har vært på to ferier de to siste årene. Etter OL så har jeg vel hatt kanskje en uke ferie til sammen, forteller Nora Mørk til TV 2.

For i en OL-sesong så blir det ikke pause mellom sesongene.

Etter at klubbhåndballen var over i mai, så startet oppkjøringen mot OL. Og så fort turneringen var over i Rio, så var Mørk i gang med oppkjøring til sesongen med Györ.

Györ spiller både i den hjemlige serien og i Champions League. Det gjør at det blir stor kampbelastning på spillerne.

– Det er klart at vi spiller ganske mange kamper mer enn de som bare spiller en liga. Det blir en del ekstra kamper og reisedøgn. Men jeg tror det blir litt spesielt med OL-år, for da får du ikke det lille breaket om sommeren. Så belastningen er nok på vippen til å være litt for stor, mener Norges største håndballstjerne.

For landslagsjef Thorir Hergeirsson er ikke dette noen ny situasjon. Han har vært gjennom dette før. Men han vil ikke være med på at det drives rovdrift på spillerne.

– Det ordet vil jeg ikke bruke, for det er veldig individuelt. Men vi har sett at det i en årrekke har vært en økende kampaktivitet, både i klubb og landslagssammenheng. Det innebærer ofte en økt aktivitet på de beste spillerne. Den er stor og den er slik at det må tas hensyn til innimellom, der spillere står av aktiviteter, spiller redusert, osv. Det har vært gjort en stund både i klubber og landslag, sier han.

For håndballen jobber knallhardt for å få sin plass i rampelyset. Det gjør at spillernes ve og vel ofte blir satt i annen rekke.

– Spesielt denne sesongen der det kommer tre mesterskap på 13 måneder. Det er kanskje litt i overkant, spesielt for dem som spiller Champions League. Kanskje kunne en droppet eller flyttet på et av mesterskapene. Problemet er nok at de som arrangerer, det er ingen av dem som vil gi fra seg noe. For spillernes helse så hadde det kanskje lønnet seg. Men jeg tror det er vanskelig å få til, sier landslagskaptein Stine Bredal Oftedal, og får støtte av sjefen.

– Det er ekstremt viktig å tenke at det er en del krefter i systemet som ønsker å utvikle idretten. Man ønsker flere kamper, selge varen og få mer oppmerksomhet. Og ofte er det de samme spillerne som skal gjennom alle oppleggene. Det finnes en grense for hvor mye en toppspiller tåler over tid. Og det er individuelt. Noen tåler mye, andre tåler mindre. Det er vanskelig å sette tall på, sier han.

Selv valgte han å stille uten flere av sine største stjerner under Golden League-turneringen i Danmark i oktober. Rett og slett for å gi dem litt fri.

– Av erfaring så valgte vi å fristille noen av jentene i oktober. Slik at de mentalt kunne koble ut en uke og trene godt. Vi kommer til å forsøke å vinne kampene våre i EM. Vi har en overordnet målsetting i norsk håndball om at vi skal slåss i toppen. Det betyr at vi må spille så godt vi kan og bruke de spillerne som er friske og tilgjengelige for å klare det. Belastningssammenhengen så kan en ikke se det isolert på enkeltmesterskap eller kamper. En må se over tid, mener han.

Hergeirsson arresterer Mørk på at hun ikke har hatt mer enn en uke ferie til sammen etter OL.

– Nå er Nora en av dem som fikk fri den uken i oktober. Det var en uke sammenhengende uten kamper. En må se sesongen under ett. Er du med i en toppklubb og et topp landslag når det er OL, så er det hektisk, sier landslagssjefen.

Mørk innrømmer at hun har vært mentalt sliten, men fysisk føler hun seg klar for et nytt mesterskap. Men hun innrømmer at det ligger i bakhodet at det kan komme skader.

– Man prøver å være litt forsiktig. Men mange av oss har stort sett alltid vondt et sted. Det er ikke nytt at en går rundt å kjenner på litt vondter. Men så må en passe på hvor alvorlig det er, sier hun.

Bredal Oftedal har ikke like stor kampbelastning som Mørk, og hun føler seg klar for å forsvare Norges ære i Sverige.

– Akkurat nå føler jeg meg veldig klar for det. Jeg var mer spent rett etter OL. Nå gleder jeg meg. Rent fysisk er det vanskelig å si. For meg tror jeg det skal gå fint. Jeg spiller ikke Champions League. Men for noen tror jeg det er vanskeligere inn mot dette mesterskapet enn foran andre, sier hun.