Her trosser Kari (38) ekspertenes råd: – Første gang var jeg livredd

Kari Schibevaag (38) har vunnet 16 VM-titler i kiting. Nå svømmer hun med hvaler i fjordene på Kvaløya for å lage en dokumentarfilm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I to måneder har skipshunden Truls (8) kost seg sammen med matmor Kari Schibevaag og Andreas Heide om bord på seilbåten «Barba». De tobeinte har et prosjekt de samarbeider om, mens Truls tar seg av utkikken etter hvaler.

– Han har seilt langs hele Norskekysten, så han vet hva han holder på med, sier skipper og reder Andreas.

I likhet med Kari er han fra Stavanger, og 1. oktober satte de kurs mot nord for å lage dokumentarfilm om hvaler – om hvaler og mennesker. TV 2 møter dem i båthavna i fiskeværet Tromvik på Kvaløya, der spekkhuggere og knølhval nå fråtser i sild. Med seg for anledningen har de den Tromsø-baserte fotografen David Gonzales.

– Dette er helt unikt i verdenssammenheng det vi har her. Det er veldig mange som ønsker å skildre hvaleventyret, og hit kommer folk fra hele verden, forteller Andreas og setter kurs mot Vengsøya litt lenger nord.

VM-dronning svømmer med hvaler

Kari Schibevaag har vunnet 16 VM-titler i kiteboarding, ni på snø og syv på havet. Hun trekkes fortsatt framover av vind, men er om bord for å svømme med hvaler.

– Første gang jeg hoppet ut til dem var jeg livredd. Nå er jeg roligere, men fortsatt litt nervøs. Det skal man være.

På dekk bruker Andreas kikkerten for å lokalisere hvalen. Den forflytter seg raskt, og det er silda som bestemmer hvor den vandrer.

Truls er bare åtte år, men opptrer som en veteran i utkikken. Han elsker hvaler.
Truls er bare åtte år, men opptrer som en veteran i utkikken. Han elsker hvaler. Foto: Lars Henriksen Doksæter, Screen Story

Å lage dokumentarfilm er ikke en enkel oppgave, både med tanke på å jakte de gode bildene, men også å finne penger til å finansiere prosjektet.

– Vi har mer lidenskap enn penger, men vi har båten, og vi er på vei, sier Andreas og hever kikkerten.

Blir frarådet å svømme med hvalene

Kari, Andreas og fotograf David dykker og svømmer med hvlane, noe som forskere og reiselivsaktører i Tromsø mener er så risikofylt at de fraråder det.

– Det er ikke noe regelverk rundt det, og jeg ser ikke noe behov for det heller. Men det er sikkert noen som vil prøve å få til det til. Men det blir feil, mener Andreas.

Snart kommer amerikaneren Matthew Ferraro, en av verdens fremste undervannsfotografer til Tromsø for å mønstre på «Barba». Da fortsetter arbeidet med dokumentaren der de vil fokusere på hav- og miljøforurensing, og framfor alt forholdet mellom hval og mennesker.

– Jo mer du har vært i vannet med hvalene, jo bedre forstår du dem. Du får en interaksjon med hvalene. De svømmer forbi deg og kikker litt tilbake. Plutselig kommer en liten babyhval over deg og begynner å leke. Det er stort. Ubeskrivelig stort. Det må oppleves, sier Andreas.

Hvaldorado trekker turister nordover

«Barba» er ikke alene på havet. Kystfiskerne har gode dager, og fyller båten med torsk, som i likhet med hvalen jager silda.

I Tromsø har 33 tilbydere av hvalsafari også gode dager, for hundrevis av turister blir tatt med ut til Kvaløya for å se hvalene boltre seg. Mørketiden er blitt en toppsesong for reiselivet i nord.

Nå seiler også den islandske cruiseoperatøren North Sailing inn i norske farvann og etablerer seg i Tromsø.

Agnes Arnsdottir, daglig leder i rederiets norske datterselskap, har stor tro på en sterk vekst også i den grønne turismen, også i Norge.

– Vi har alene tatt 70.000 turister ut på hvaltitting, og hjemme på Island har det det siste året vært like mange hvalturister som innbyggere. Over 300.000, forteller hun.

Hun snakker om grønn turisme, økoturisme som et supplement til det naturen selv har å tilby. Den form for turisme mange hevder vil øke mest, og som vil gjøre Norge enda mer attraktivt som reisemål.