TAPEREN VANT FOLKET: Dersom totalantallet stemmer hadde værtavgjørende, ville Hillary Clinton blitt USAs neste president med god margin. Slik er det altså ikke. Foto: AFP.
TAPEREN VANT FOLKET: Dersom totalantallet stemmer hadde værtavgjørende, ville Hillary Clinton blitt USAs neste president med god margin. Slik er det altså ikke. Foto: AFP.

Clinton har fått to millioner flere stemmer enn Trump

Donald Trump blir USAs neste president, men opptellingen av de såkalte «popular votes» fortsetter i Hillary Clintons favør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens USA og verden venner seg til tanken om at Donald Trump skal bli president, stiger totalantallet stemmer som går til demokraten Hillary Clinton.

Ifølge Cook Political Report viser opptellingene at 64,2 millioner amerikanere stemte på Clinton, mens Trump fikk 62,2 stemmer.

Det er fremdeles noen millioner stemmer som ikke er talt opp, og de er ifølge Huffington Post ventet å gi Clinton en enda høyere andel av stemmene.

Valgsystemet i USA gjør likevel at dette i seg selv ikke får noen konsekvenser for hvem som faktisk blir president.

Trump fikk flest valgmannsstemmer, som er fordelt på de ulike delstatene basert på den enkelte stats representanter og senatorer i Kongressen.

Vanskelig å forstå? Her forklarer USA-ekspert Hans Olav Lahlum hvordan alt henger sammen.

Da Clintons «overtak» over Trump 16. november hadde nådd en million stemmer, uttalte USAs kommende president følgende:

– Om valget var basert på det totale antall stemmer ville jeg drevet valgkamp i New York, Florida og California, og dermed vunnet enda mer overlegent og enkelt

I artikkelen under kan du lese om ferske mistanker om at stemmegivningen eller opptellingen av stemmer i tre delstater nå er gjenstand for mistanker om juks.