LANGT NEDE: Markus Henriksen og Joshua King er rangert bak landslag med spillere som spiller ni divisjoner lavere enn dem i England.
LANGT NEDE: Markus Henriksen og Joshua King er rangert bak landslag med spillere som spiller ni divisjoner lavere enn dem i England. Foto: Pedersen, Terje

På størrelse med Ålesund, og med en spiss på nivå 10 i England – men bedre enn Norge

Dette er lagene som er foran Norge på FIFA-rankingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges fall på FIFA-rankingen har ført nasjoner som Curacao, Kapp Verde, St. Kitts og Nevis og Antigua og Barbuda forbi.

Og det er ikke gigantland som nå er regnet som bedre fotballnasjoner enn Norge.

St. Kitts og Nevis kan bare skryte på seg drøyt 54 000 innbyggere. Det er såvidt mer enn Ålesund og Tønsberg, men de har altså et fotballandslag som nå er bedre enn Norges.

Antigua og Barbuda er noe større. Med sine nesten 90 000 innbyggere, så har de litt flere å ta av.

Curacao kan skryte av å ha 153 500 som går rundt med deres pass, mens Kapp Verde blir en kjempe i forhold med sine nesten 500 000 innbyggere.

Det har vært nevnt som et problem for avgåtte Per-Mathias Høgmo at Norge ikke har hatt så mange spillere i de aller største ligaene i Europa, men han hadde Rune Almenning Jarstein, Ørjan Håskjold Nyland og Per Ciljan Skjelbred i Bundesliga. Joshua King, Adama Diomande og Markus Henriksen i Premier League. Haitam Aleesami i Serie A. Martin Linnes i tyrkisk Super Lig og Ole Kristian Selnæs i Ligue 1.

Det spørs om ikke det har vært en enda større hodepine for Jacques Passy, som er landslagssjef for St. Kitts and Nevis.

Kaptein Atiba Harris er den store stjernen. Han har sitt tilhold i FC Dallas.

Spissduoen Harry Panayiotou og Zephaniah Thomas holder begge til i England, men de spiller på litt lavere nivå enn Diomande & co.

For den tidligere Leicester-junioren Panayiotou har foreløpig til gode å komme på banen for Barrow på nivå fem i England, mens Thomas denne sesongen er tilbake i Rossington Main, som spiller i Northern Counties East League Division One – som er nivå ti i England.

Thomas er født og oppvokst i Storbritannia og spilte for skotske Cowdenbeath da han fant ut at han skulle prøve å få seg noen landskamper. Med en bestemor fra Jamaica og en bestefar fra St. Kitts and Nevis, så kontaktet ham dem.

Jamaica svarte ikke. Det gjorde imidlertid St. Kitts and Nevis.

– Treneren jeg snakket med fikk sparken, så jeg trodde ikke jeg ville bli kalt inn. Men så sendte kapteinen Atiba Harris meg en melding på Facebook og spurte om jeg ville komme over og spille, så jeg kom meg bort, fortalte han til BBC i 2013.

Men han ble skadet mens han spilte for «Sugar Boyz» og Cowdenbeath sa opp kontrakten med ham. Etter et halvt år som kundebehandler hos bookmakeren William Hill, var han tilbake på banen og har holdt seg utenfor ligasystemet siden.

Antigua og Barbuda er ikke like ille stilt. De har opp til flere spillere som spiller i det engelske ligasystemet. Mest kjent er nok Rotherham-spissen Dexter Blackstock. Keeper Brentton Muhammad står for tiden i mål for islandske Tindastóll.

At Curacao og Kapp Verde er foran Norge er nok mer forståelig. Curacao har Aston Villas Leandro Bacuna og en rekke spillere i de to øverste divisjonene i Nederland, mens Kapp Verde stort sett består av spillere med tilhold i Portugal.

Verken St. Kitts og Nevis eller Antigua og Barbuda kan skryte på seg å ha deltatt i verken VM eller Gold Cup, men St. Kitts og Nevis spilte faktisk finale i det karibiske mesterskapet i 1997. Der ble det 0-4-tap for Trinidad og Tobago.

En kan vel også si at Høgmo hadde litt bedre rammevilkår for å lykkes enn trenerne i de karibiske øystatene har hatt.

– Jeg har brukt de siste ni månedene – 90 prosent av tiden – til å trene alle mulige lag. Under 13, under 9, under 8, grasrot. Alle som kan bli trent. Men skal det være karneval, så blir alle stadioner brukt til karneval. Hva skal jeg gjøre? Hvor skal jeg ha treningene? Unnskyld meg, men skal landslaget trene i parkene? sa tidligere trener for Antigua og Barbuda Piotr Nowak til Antigua Observer i 2015.

Han sa tidligere i år opp jobben som sjef for «Benna Boys» for å ta over som trener for Lechia Gdansk hjemme i Polen.

Men dette er listen den kommende norske landslagssjefen skal komme over. Det blir nå opp til den å bevise at Diomande hører til på et høyere nivå enn Thomas også på landslaget.