Mulla Krekar varetektsfengslet

OSLO TINGRETT: Mulla Krekar kan holdes i varetekt frem til utleveringssaken mot ham er ferdig behandlet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mulla Krekar varetektsfengsles i påvente av et endelig vedtak i utleveringssaken. Han kan likevel ikke holdes utover fire uker etter at endelig vedtak om utlevering er fattet.

Hans faste forsvarer, Brynjar Meling, sier han likevel ikke tror det er siste gang han er i retten med mulla Krekar. De to tok betenkningstid rundt ankespørsmålet.

Før retten ble satt snakket Krekar til det fremmøtte pressekorpset.

– Jeg er siktet for 40. gang. Den siste siktelsen er den svakeste og mest meningsløse. Siktelsen sier at jeg startet Rawti Shax, en terrororganisasjon med mål om å kidnappe europeiske diplomater, sa Krekar som avviser at Rawti Shax er en terrororganisasjon.

– Det er en ideologisk plattform som setter sharia i en moderne kontekst, sier han.

Ba om åtte uker

Krekar, hvis egentlige navn er Najumuddin Faraj Ahmad, møtte torsdag ettermiddag i Oslo tingrett. Politiet ønsket å varetektsfengsle ham i åtte uker, etter at det ble klart at anket rundt overlevering til Italia ble forkastet av Høyesterett i går.

Brynjar Meling startet utspørringen med å spørre hvor mange ganger Krekar har vært i retten.

– Dette er 62. gang, svarte Krekar, og påpekte senere at han hadde sittet 700 timer i politiavhør.

Meling spurte om Krekar var villig til å se på alternativer til varetektsfengsling. Da sa den omstridte mullaen at han er villig til å diskutere både meldeplikt og fotlenke.

– Jeg har ingenting i mot det. Jeg hørte at det finnes i Storbritannia, men ikke i Norge. Men hvis det skal praktiseres mot meg, så godtar jeg det. Vanligvis går jeg ikke ut, annet enn til fredagsbønn, hvis jeg får noen med til å beskytte meg, svarte Krekar under rettsmøtet, der referatforbudet ble opphevet.

Ble ikke pågrepet i håndjern

Varetektsfengslingen begrunnes i at politiet frykter at Krekar vil stikke av. Derfor spurte Meling også om da Krekar politiet i går kom for å pågripe ham.

– Det var jeg som åpnet døren, så sa politimannen at vi er her for å arrestere deg. Da spurte jeg om jeg skulle gå som jeg var, eller om jeg kunne skifte. Han sa jeg kunne skifte, sa Krekar i retten.

– Det var helt vanlig, jeg gikk sammen med dem, det var ikke håndjern eller noe sånt.

Krekar fortalte at han ikke har noe ønske om å reise fra Norge for å unndra seg straff eller utlevering, fordi det ville legitimere kritikken mot ham.

– Enhver tanke om å forlate Norge på en ikke-offisiell måte, betyr at jeg hadde bekreftet siktelsene og anklagene som er blitt rettet mot meg, sa Krekar.

– Det ville sånn sett bli en seier for dem som skapte Krekar-saken.

I tillegg har han tidligere vært fri mens han har vært siktet for straffbare handlinger, uten at han har tenkt på å reise fra Norge.

– Heller ikke gårsdagens avgjørelse fra Høyesterett endrer min holdning, sa Krekar.

Vil strykes fra terrorliste

Meling påpekte at det finnes folk i Krekars krets som vil hjelpe ham å returnere til Kurdistan, men at det var visse vilkår for at han kunne reise hjem.

– Det er trygghet og frihet, det er det som er grunnleggende, sa Krekar.

Dessuten er Krekar avhengig av at han strykes fra FNs terrorliste.

Han har heller ikke reisedokumenter, fordi disse ble beslaglagt av politiet i 2002. Krekar har verken bankkonto, bankkort eller mobiltelefon.

Dette var ikke politiadvokat Signe Aaling opptatt av.

– Det er mange måter å unndra seg en utlevering på uten å ha reisedokumenter, sa Aaling i retten.

– Kan ikke slutte å tro

Meling fortalte før fengslingsmøtet startet at han ikke tror Krekar blir utlevert.

– Jeg kan ikke slutte å tro på at vi til slutt får en riktig avgjørelse i denne saken. Jeg kommer til å kjempe til etter at Krekar sitter på flyet, og etter det også, sa Meling før rettsmøtet i Oslo tingrett torsdag.

Høyesterett fastslo onsdag at den omstridte islamisten kan utleveres til Italia, hvor han er siktet for terrorplanlegging.

– PST vil peke på faren for unndragelse som argument for fengsling, sa seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB onsdag.

Kort tid etter at kjennelsen fra domstolen ble kjent, ble han pågrepet av politiet. PST har varslet at de ikke vil motsette seg at fengslingsmøtet går for åpne dører.

Meling gir imidlertid ikke opp kampen for sin klient. Han sier Krekar først vil klage på det formelle utleveringsvedtaket som nå skal behandles av Justis- og beredskapsdepartementet. Han varsler dessuten at han forbereder en sak for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

I retten påpekte Krekar at 30 prosent av det han hadde lest i de italienske dokumentene, var feil oversatt.

TV 2 / NTB