GODE VENNER: Eline (t.v.) og venninnene åpner kollektivet sitt for dem som ikke har planer på nyttårsaften 
GODE VENNER: Eline (t.v.) og venninnene åpner kollektivet sitt for dem som ikke har planer på nyttårsaften  Foto: Privat (med tillatelse)

Jentegjeng inviterer ensomme hjem til seg på nyttårsaften

– Vi er ungdommer selv, og vi vet hvordan det er å være alene uten planer på dager som nyttårsaften og 17. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Flere av oss har lenge ønsket å gjøre noe slikt på julaften, men vi har bodd hjemme, forklarer Eline Hegbom (21).

Sammen med venninnegjengen inviterer hun denne nyttårsaftenen ukjente ungdommer til feiring, i kollektivet hun deler med to venninner.

– Vi har plass i kollektivet, og da bestemte hele jentegjengen seg for å feire her, sier Hegbom.

Jentegjengen består av ti jenter fra Sandefjord på 21 år, som studerer i Oslo. I en Finn-annonse inviterer de to ukjente unge mellom 18 og 30 år hjem til seg.

«Man hører alltid om at det er så mange som feirer jul alene, men vi vet at det finnes mange ensomme unge der ute som ikke har noen å ringe inn det nye året med», skriver jentene.

Rørt til gråt

Ett døgn etter at de publiserte annonsen, har gjengen fått enormt mange henvendelser. To jenter har allerede fått plass, men trolig blir gjestelisten ytterligere utvidet.

– Jeg gråt i går da jeg leste meldingene og skulle svare på alt, sier Hegbom.

– Det er mange ensomme og sjenerte, og flere som har flyttet til utlandet og mistet kontaktet med vennene hjemme i Norge. Også er det en del som har blitt mobbet, forklarer hun.

TI JENTER: Eline forklarer at jentegjengen er mer enn klare til å bli kjent med nye venner på nyttårsaften. FOTO: Skjermdump/Finn.no
TI JENTER: Eline forklarer at jentegjengen er mer enn klare til å bli kjent med nye venner på nyttårsaften. FOTO: Skjermdump/Finn.no

– Har dere bare fått hyggelige henvendelser?

– Vi har fått en del slibrige meldinger også, spesielt fra engelsktalende menn som skriver at de «wants a Norwegian girlfriend», sier Hegbom.

– Ekstra ensomt som ung på nyttårsaften

21-åringen forteller at hun lenge har ønsket å invitere noen som ikke har det så enkelt hjem til seg i juletider.

– Det handler litt om at jeg alltid har hatt det så bra, med familie, venner og trygghet rundt meg. Det er ikke alle som har det sånn, sier hun.

Det å åpne dørene sine i jula, eller å selv spørre etter hjelp i høytiden, har blitt en trend på Finn.no og sosiale medier de siste åra. Jentegjengen fra Sandefjord tror imidlertid det kan være ekstra vanskelig for unge å feire slike merkedager alene.

– Vi er ungdommer selv, og vi vet hvordan det er å være alene uten planer på dager som nyttårsaften og 17. mai, sier Hegbom.

– I jula har heldigvis de fleste familien, men på nyttårsaften er det mer forventet å være sammen med venner, sier hun.

Advarer mot nabobråk

I tillegg til de mange henvendelsene, har de fått svært gode tilbakemeldinger fra venner og ukjente på initiativet.

– Mange sender melding og sier at de blir inspirert til å gjøre det samme. Da blir vi ekstra glade, for det er akkurat det budskapet vi vil spre! sier Hegbom.

Nyttårsfeiringen om en drøy måned vil bestå av hjemmelaget mat, quiz og leker. Trolig blir det også flere enn to ekstra på gjestelisten.

– Vi vurderer å lage en skikkelig stor fest for å få med flere av dem som har sendt oss melding. Så det kan kanskje bli litt nabobråk, sier hun og ler.