I dette rommet ved politihuset i Bergen har 25 personer jobbet med operasjon «Dark Room» i ti måneder. På veggene henger flere kart over de involverte i overgrepsnettverkene, og kontakten mellom dem. 
I dette rommet ved politihuset i Bergen har 25 personer jobbet med operasjon «Dark Room» i ti måneder. På veggene henger flere kart over de involverte i overgrepsnettverkene, og kontakten mellom dem.  Foto: Robert Reinlund

– De utgir seg for å være kvinner og mødre

Politiet i Vest politidistrikt avdekker stadig nye navn på overgripere og ofre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vest politidistrikt har identifisert 51 gjerningspersoner i den såkalte Dark Room-saken.

– Tallet vil stige

– Det pågår etterforskning og vi legger til grunn av tallet vil stige, sier påtaleansvarlig i Vest politidistrikt, Janne Ringset Heltne, til TV 2.

– Siste pågripelse på fredag medførte ett større databeslag og gav oss flere nye brukerintentiteter som vi nå vil starte arbeide med å identifisere, sier hun.

Politiet ønsker ikke gå ut med antall nye brukeridentiteter fra dette beslaget av hensyn til etterforskningen.

Minst 26 av de 51 gjerningspersonene tilhører andre politidistrikt, og politiet har sendt sakene videre for etterforsking lokalt. Flere politidistrikt har avdekket ytterligere mistenkte gjerningspersoner gjennom dette arbeidet.

Heltne sier politidistriktene deler informasjon om sakene. De har også utvekslet beslag som kan være nyttig for etterforskningen.

– Utgir seg for å være mødre

Gjerningspersonene identifisert av Vest politidistrikt er kun menn, opplyser politiet, men via sine brukernavn forsøker noen å vinne tillit hos potensielle ofre ved å utgi seg for å være kvinner.

– Noen av disse har opprettet brukerkontoer hvor det utgir seg for å være kvinner og mødre, sier Hjeltne.

Overgriperne bruker mange metoder for å vinne tillit hos potensielle ofre.

Mange av de avhørte barna forteller at de har fått mange komplimenter, og blitt lurt av manipulerende overgripere som utgir seg for å være en de ikke er.

Overgripere utgir seg ofte for å være barn og bygger opp falske vennskap over nett, før de manipulerer barna til å for eksempel sende intime bilder av seg selv. Ofte går de etter spesielt sårbare barn, og deler kontaktinformasjon til disse til andre pedofile.

Uidentifiserte ofre

I de enorme beslagene som ble gjort under avsløringene i Dark room-saken, er det fortsatt en rekke uidentifiserte ofre.

– Det pågår stadig ny identifisering av fornærmede, bekrefter Hjeltne. Hun vil imidlertid ikke gå nærmere inn på antall av hensyn til ofrene og etterforskningen.

De fleste mistenkte gjerningspersoner som er avslørt i denne saken er ikke som straffedømt tidligere, og de fleste av dem er tatt for å besitte og dele overgrepsmateriale. Et ukjent antall er også siktet for fysiske overgrep mot barn. En siktelse gjelder også grov menneskehandel.