Slik avslører du falske nyheter på Facebook

Kommunikasjonsrådgiver og teknologikommentator Hans-Petter Nygård-Hansen tror mange undervurderer omfanget av det de deler i sosiale medier.

Under den valgkampen i USA fikk du i Facebook-feeden din kanskje opp «nyheten» om at Pave Frans går god for Donald Trump? Muligens har du kanskje også oppdaget YouTube-filmen hvor en mann angivelig får en edderkopp i øret?

Begge disse sakene er i ettertid blitt avskrevet som falske.

Faktisk finnes det flere som har falske nyheter som forretningsmodell. Blant annet driftes et stort antall nettsider som kverner ut saker som man antar at Trump-tilhengere vil lese og dele fra en liten by i Makedonia.

Problemet med falske nyheter er så stort at både Google og Facebook har iverksatt tiltak for å hindre spredningen.

Men inntil videre dukker nyheter fra heller tvilsomme kilder fortsatt opp i feeder og ellers på internett.

– Det er ofte sånn for oss mennesker at vi har lett for å finne meninger og informasjon som bekrefter vårt eget verdensbilde. Vi har lyst til å dele informasjon som er i tråd med det vi står for, sier statsviter og forfatter Svein Tore Marthinsen til TV 2 Nyhetskanalen.

– Nordmenn er naive

Kommunikasjonsrådgiver og teknologikommentator Hans-Petter Nygård-Hansen forklarer at det er enkelt å bli lurt i sosiale medier.

– Nordmenn er naive. Vi er godtroende. Vi liker å dele det som er morsomt, det vi kan stå inne for, sier han.

Nygård-Hansen tror også at mange undervurderer omfanget av det de deler.

– Vi har kanskje satt opp som utgangspunkt at det vi deler er offentlig med alle. Så tenker vi ikke over at det potensielt kan nå bortimot to milliarder mennesker.

– I utgangspunktet er vi ukritiske til hva vi deler. Det er veldig mange som går inn og begynner å diskutere en sak uten at de har lest mer enn overskriften og sett bildet. Da vet man rett og slett ikke hva man kommenterer på, fortsetter han.

Svein Tore Marthinsen mener imidlertid at folk flest ikke er naive.

– Noen skjønner ikke det, men de fleste. Hvis det er fabrikkerte nyheter, så er det ofte bruk av store bokstaver, mye utropstegn og sensasjonelle overskrifter, sier han.

– Gjør et Google-søk

Marthinsen mener at folk flest har lært seg å skille sannhet fra løgn etter å ha brukt sosiale medier i flere år.

– Hvis du leser artikkelen, så ser man at det utrolig lite substans. Det er ofte et kjennetegn, men samtidig kan du si at det også er et kjennetegn ved noen vanlige nyhetsartikler som ikke er fabrikkerte, forteller Marthinsen, som blant annet har skrevet boka «Sosial kommunikasjon».

Nygård-Hansen har også et smart triks dersom du lurer på om saken i Facebook-feeden er ekte.

– Gjør et lite Google-søk for å se om det er andre store nyhetskilder som melder om den samme saken. Er det ikke det, så er det antakelig heller ikke en sann nyhet, sier han.

– Du kan lure noen hvis du virkelig ønsker

Likevel hender det ved jevne mellomrom at også de etablerte nyhetsformidlerne går på limpinnen.

– Vi har blitt lurt. Du kan lure noen hvis du virkelig ønsker. Jeg vil hevde at i det store bildet, så er norske medier veldig etterrettelige. Vi slåss ikke med Twitter og Facebook om å være først med opplysninger, vi går inn og sjekker dem, sier TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther.

En rekke netttjenester har også spesialisert seg på å faktasjekke nyheter, blant annet Factcheck.org, Snopes.com og svenske Viralgranskaren. Viralgranskaren har blant annet laget en video som viser verden med og uten kildekritikk. Den har i skrivende stund flere millioner visninger.

Årsæther mener de falske nyhetene viser at behovet for journalister er større enn noen gang.

– Dette viser at vi trengs, evnen til å skille mellom hva som er uriktig og hva som er fakta. Jeg tror den jobben trengs mer enn noen gang, sier han.

Fem enkle råd: Slik avslører du falske nyheter

 1. Pass deg for sensasjonelle overskrifter
  Statsviter og forfatter Svein Tore Marthinsen forklarer at fabrikkerte nyheter ofte innholder stor bruk av versaler, utropstegn og sensasjonelle overskrifter.

 2. Mangel på substans
  Du bør alltid lese hele artikkelen. Marthinsen forklarer at mangel på substans er et kjennetegn ved falske nyhetsartikler. – Det er ofte et kjennetegn, men samtidig kan du si at det også er et kjennetegn ved noen vanlige nyhetsartilkler som ikke fabrikkerte, sier han.
 3. Bruk Google
  Kommunikasjonsrådgiver og teknologikommentator Hans-Petter Nygård-Hansen anbefaler å sjekke om andre nyhetsformidlere har omtalt saken. – Gjør et lite Google-søk for å se om det er andre store nyhetskilder som melder om den samme saken. Er det ikke det, så er det antakelig heller ikke en sann nyhet, sier han.
 4. Bruk de profesjonelle granskerne
  Et godt råd er å sjekke om den aktuelle artikkelen blitt undersøkt av profesjonelle faktasjekkere. Eksempler på slike nettjenester er Factcheck.org, Snopes.com og Viralgranskaren.
 5. Sjekk domenet
  Mange nettsteder er ikke det de utgir seg for å være. Derfor bør du sjekke nettadressen til nettstedet som faktisk har publisert nyheten. The Next Web viser blant annet til ABCnews.com.co som forsøker å utnytte autoriteten til amerikanske ABC News, men som i virkeligheten er noe helt annet.