PROTESTERER: Green Partys presidentkandidat Jill Stein krever omtelling etter presidentvalget i USA
PROTESTERER: Green Partys presidentkandidat Jill Stein krever omtelling etter presidentvalget i USA Foto: AP.

påstander om valgjuks i usa:

«Ukjent» presidentkandidat samler inn millioner – krever ny opptelling av stemmer

Stadig flere fronter mener Donald Trumps valgseier kan skyldes hacking eller datafeil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det kjent at en gruppe dataeksperter og advokater mener Clinton-kampanjen bør klage på valgresultatene i delstatene Wisconsin, Michigan og Pennsylvania.

Ekspertene mener de har funnet tegn som tyder på at Clinton i de valgkretsene som brukte digital stemmegivning, fikk for få stemmer.

Republikaneren Trump vant disse tre statene, som tradisjonelt sett har vært dominert av demokratiske stemmer.

– Viktig å undersøke

I valgkretser som brukte digital stemmegivning i stedet for optisk skanning eller papirstemmer, har Clinton ifølge aktivistgruppen fått syv prosent færre stemmer.

Selv om J. Alex Halderman, en professor som er del av gruppen, skriver at han tror feil i meningsmålingene kan være årsaken til at delstatene ble Trump-land, mener han det er svært viktig å få undersøkt om hacking kan være årsaken.

– Ingen kommer til å undersøke bevisene med mindre kandidatene i disse delstatene handler de neste dagene og krever omtelling, skriver han i et innlegg på Medium.

Samler inn millionbeløp

Nå melder en ny stemme seg på i kampen for å klage på valgresultatene, skriver Huffington Post. Presidentkandidaten for Green Party, Jill Stein, annonserte onsdag at hun ville legge inn en klage - og krav om omtelling av stemmene.

For å få gjennomført en ny opptelling, må kandidaten selv betale det det koster, og Stein har på en innsamlingsside allerede klart å samle inn mer enn 2,5 millioner dollar.

Det er nok til å ta kostnadene for omtelling i delstaten Wisconsin.

– Alle innsamlede penger vil gå til omtellinger i Wisconsin, Michigan og Pennsylvania. Vi håper å få til nye opptellinger i alle tre delstatene. Hvis vi bare får nok penger til to, vil vi kreve omtellinger i to stater, og hvis vi får nok til en, vil vi kreve ny opptelling i en delstat, skriver Green Party

I en uttalelse fra Steins kampanje heter det at det er påvist vesentlige avvik i opptellingen, og at det finnes overveldende beviser på unøyaktigheter i stemmegivningen og opptellingen.

For at nye opptellinger skal bli gjennomført, anslår Steins kampanjeapparat at det trengs 6-7 millioner dollar. Det er heller ingen garanti for at de får medhold i kravet om nye omtellinger.

Clinton-kampanjen har til nå vært tause om temaet, og lite tyder på at Hillary Clinton vil kreve omtelling all den tid hun var tydelig på at valgresultatet ville bli respektert.

Ironisk nok viste en undersøkelse gjort av The New York Times og CBS at 85 prosent av Trump-tilhengerne som ble spurt at valgjuks var vanlig.

PS. Allerede i august avslørte FBI bevis for at utenlandske hackere hadde klart å bryte seg inn i velgerdatabasene i to delstater. Dataangrepet i Illinois førte til at personlige opplysninger om 200.000 velgere kom på avveie, og velgerregistreringen måtte stenge i ti dager.