Finland oppretter senter mot russisk nettpropaganda:

– Også Norge bør være forberedt på det verste

I Finland er de nå så bekymret over russisk spredning av propaganda via internett at de oppretter et eget senter for å møte trusselen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra en anonym bygning i St. Petersburg driver Russland sin propagandakrig mot Vesten.

Her jobber betalte nett-troll døgnet rundt med å forpeste kommentarfelt og sosiale medier med Kremls politiske budskap.

– Vi måtte for eksempel skrive veldig positive kommentarer om regjeringen. Vi ble gitt informasjon og instruert om hvordan vi skulle bruke den, forteller Ljudmila Savtsjuk til nyhetsbyrået AFP.

Hun var lenge ansatt ved den såkalte troll-fabrikken, men bestemte seg for å hoppe av og fortelle sin historie til mediene.

De ansatte på fabrikken håndterte ofte flere dusin ulike fiktive brukerkontorer på Twitter, Facebook og andre sosiale medier.

Hele oppdraget gikk ut på å få Putins Russland til å fremstå som flott og fint, og samtidig gjøre alt for å sverte USA, NATO og andre land som motarbeidet Russlands politikk.

Avslørte trollene

En av dem som bidro til å avsløre hva som foregikk inne i Putins trollfabrikker var finske Jessica Aro. Høsten 2014 dro journalisten i statskringkasteren YLE til St. Petersburg og greide å dokumenterte hvordan netttrollene manipulerte virkeligheten og trakasserte meningsmotstandere.

Det endte opp med at hun selv ble mål for trakasseringen.

– Jeg fant ut at trollene skremte mange finner fra å delta i diskusjoner på nettet som handlet om Russlands politikk. Da ble jeg selv umiddelbart mål for en internasjonal svertekampanje.

Jeg ble utsatt for alle typer nett-trakassering man kan tenke seg etter at jeg begynte å granske trollene, forteller Aro til TV 2.

Aro, som ble belønnet med Bonniers store journalistpris for sine avsløringer, er fortsatt målskive for nettrollene. I tillegg har hun fått flere drapsdrusler. Døde dyr er blitt lagt utenfor redaksjonen der hun jobber og finsk politi etterforsker nå om russiske muldvarper inne i statskanalen YLE kan ha kartlagt Aros bevegelser og private forhold.

– Det virker på meg som om Kreml nå har lykkes i å forflytte sin makt utenfor sitt eget lands grenser. Og de er brutale, sier Aro.

Bekymret for hybridtrussel

Til tross for avsløringene har man I Finland vært bombardert med russisk propaganda de siste årene.

Det handler om alt fra ren løgn om finske forhold, politikk eller historie som settes på trykk i russiske medier, til forsøk på å kneble den offentlige debatten via nettopp trolling og trakassering.

Myndighetene har i lengre tid vært oppmerksomme på trusselen og bestemte denne uka at det skal opprettes et eget senter for å motarbeide den russiske propagandaen og andre former for skjult hybridkrigføring.

– Informasjonspåvirkning er et relativt nytt fenomen og det er opp til myndighetene respondere på dette. Begrepet «hybridkrig» er jo ganske vidt, men uansett må vi være klare til å møte denne trusselen, sier Markku Mantila, kommunikasjonsdirektør for den finske regjeringen.

Han har et spesielt fokus på det som skjer i sosiale medier.

– Det er beklagelig, men sosiale medier kan også være et våpen hvis det blir brukt av folk som vet hva de holder på med.

– Forberedt på «storskala-manipulasjon»

I Norge fins foreløpig ingen liknende beredskap. Men på et seminar i Oslo i dag fortalte Forsvarets fremste ekspert på området at vi også her til lands bør være foreberedt på det verste. For det finnes trolig ting i Kremls verktøykasse man ennå ikke har sett.

– Tror du det finnes grep og metoder vi ikke har sett ennå?

– Det er det ingen tvil om, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, ekspert på propaganda og psykologisk krigføring ved Forsvarets stabsskole.

– Jeg tror vi i en krisesituasjon må være forberedt på storskala-manipulasjon av informasjon. For eksempel i sosiale medier. At beslutningstagere kanskje får meldinger på mobiltelefonene sine eller på Facebook som ser ut som de kommer fra kjente, men som er falske. Kanskje kombinert med dataangrep som gjør at telenettet går ned slik at man skaper forvirring og ikke minst forsinker beslutningsprosessene, sier Karlsen til TV 2.

Et spørsmål om rikets sikkerhet

I Finland fortsetter Jessica Aro sin kamp mot de russiske nettrollene og hun jobber akkurat nå med en bok om temaet. For henne er kampen om sannheten blitt et spørsmål om rikets sikkerhet.

– Pro-russiske troll som sprer desinformasjon på sosiale medier er en trussel mot ytringsfriheten og en trussel mot rikets sikkerhet, sier Aro.

– Hvis kun én person blir kneblet på grunn av frekke troll på nettet, er vedkommende blitt et offer for informasjonskrigen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook