REMIS: Magnus Carlsen reddet remis mot Sergej Karjakin i det 9. VM-partiet. Nå har nordmannen anket boten han fikk for å storme fra pressekonferansen mandag kveld. 
REMIS: Magnus Carlsen reddet remis mot Sergej Karjakin i det 9. VM-partiet. Nå har nordmannen anket boten han fikk for å storme fra pressekonferansen mandag kveld.  Foto: Eduardo Munoz Alvarez

Carlsen betaler 27.000 kroner for å anke boten

Ekspert tror nordmannen kan vinne frem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen fortalte under pressekonferansen etter onsdagens 9. parti at han og teamet har valgt å anke straffen fra det Internasjonale Sjakkforbundet (FIDE).

Carlsen ble ilagt en bot på 10 prosent av premiepengene etter at han stakk fra pressekonferansen etter mandagens tap, uten å svare på noen spørsmål.

Det strider med det internasjonale forbundets regler, og spillerne er bundet til en kontrakt som sier at de skal møte opp på alle pressekonferanser under VM.

– Magnus og hans team har levert en klage til FIDEs ankeutvalg. Det sitter tre representanter i dette utvalget, og de vil få tilsendt skriftlig bevis fra Magnus og hans team. Så vil de da vurdere disse bevisene, og komme med en kjennelse, forklarer pressesjef i arrangøren Agon Limited, Andrew Murray Watson.

Det koster hele 3000 Euro, eller 27.000 kroner å anke.

Disse pengene vil bli tilbakebetalt dersom de vinner frem med anken, forteller Watson.

– Hvor lang tid vil det ta før de kommer med en avgjørelse?

– De tre representantene er her såvidt meg bekjent, så det vil nok være klart i løpet av noen dager, forklarer han.

Sjakkekspert Leontxo García, som skriver for den spanske avisen El Pais, tror nordmannen kan vinne frem.

– Han har noen som taler i hans favør, nettopp at han faktisk møtte opp til pressekonferansen. Han ventet da et par minutter før han løp ut av rommet. Han burde få en straff, for han er forpliktet til å være tilstede på pressekonferansen. Samtidig mener jeg det riktige vil være å redusere straffen til halvparten, siden han faktisk møtte opp, sier García til TV 2.

Det vil i så fall bety at boten vil bli på 250.000, istedenfor 500.000 kroner, dersom han skulle vinne VM.

Tidligere president i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, ankom New York onsdag kveld. Han forsvarer Carlsens oppførsel på pressekonferansen mandag.

– Nå kjenner jeg ikke kontrakten i detalj, men så vidt jeg vet er det et kontraktsbrudd. Samtidig kan det nok ha sine sider, og uansett om det er et kontraktsbrudd eller ikke så har jeg forståelse for hvordan Magnus reagerte, sier han til TV 2.

TV 2 fikk ikke anledning til å stille spørsmål til Carlsens manager Espen Agdestein etter pressekonferansen, da han hastet avgårde sammen med Carlsen til dopingtest.