TETT LØP: Regjerende mester Magnus Carlsen møter utfordrer Sergej Karjakin fra Russland i kampen om VM-tittelen.  Foto: Höök, Pontus
TETT LØP: Regjerende mester Magnus Carlsen møter utfordrer Sergej Karjakin fra Russland i kampen om VM-tittelen.  Foto: Höök, Pontus

Carlsen reddet remis: 
– Glad jeg overlevde

NEW YORK (TV 2): Magnus Carlsen er ikke friskmeldt. Verdenseneren måtte kjempe seg til remis med svarte brikker mot Sergej Karjakin i det niende VM-partiet. Russeren leder 5-4 sammenlagt.

Den regjerende verdensmesteren hadde mye å revansjere etter tapet i det åttende partiet, men viste nye svakheter natt til torsdag.

Etter en rask åpning brukte Carlsen lang tid på flere enkle trekk.

– Glad jeg overlevde

25-åringen prøvde seg med noen offensive manøvre, men kom selv i akutt tidsnød inn mot første tidskontroll.

Det førte til enda en tabbe fra nordmannen. Karjakin presset på for seier, men verdenseneren holdt unna og reddet remis.

– Hva tenker Magnus Carlsen nå?

– Han tenker nok at han holdt på å tape. Han er nok ganske irritert, sa Jon Ludvig Hammer til VG etter kampen.

Selv virket Carlsen optimistisk etter onsdagens parti.

– Situasjonen jeg er i nå er ikke veldig komfortabel, men det er fortsatt muligheter. Jeg har fortsatt en sjans. Det handler om å bruke energien på best mulig måte, sa 25-åringen under pressekonferansen.

Om partiet hadde han følgende kommentar:

– Det var et krevende parti, jeg er glad jeg overlevde.

– Et mirakel

Nordmannen overrasket mange da han klarte å dra i land remis onsdag kveld.

– Vi pleier å si at flaks ikke eksiterer i sjakk, men dagen i dag var et unntak. Det var et mirakel at Magnus fant en måte han kunne sikre remis. Han har fortsatt ikke kommet seg ordentlig etter tapet mandag, men nå handler alt om å vise psykologisk styrke. Jeg tror kanskje han trenger en mental trener for å hjelpe han for å vinne denne VM-kampen, sier sjakkekspert Leontxo García til TV 2.

Eksperten som skriver for den spanske avisen El Pais, og har fulgt sjakk i en mannsalder, levnet Magnus nærmere null sjanser etter trekk nummer 38.

– Nå må han bare be til høyere makter, uttalte spanjolen.

Men Carlsen slo tilbake.

– Magnus kommer til å presse i neste parti

Sjakkpresident Morten L. Madsen har ankommet New York, og er fortsatt optimistisk på Carlsens vegne etter kveldens remis.

– Det var viktig at han unngikk å tape i dag. Karjakin skal ha skryt, for han har gjort et veldig godt arbeid på forhånd. Han har spilt veldig solid, og ventet ut Magnus. Ventet på at han skal gjøre feil. Sånn som vi kjenner han må han få noen nesestyvere for å virkelig bli vekket, og i neste parti kommer Magnus til å presse. Dette klarer han, sier en selvsikker Madsen til TV 2 med et smil.

Det gjenstår tre partier i USA. Carlsen må vinne et av dem for å være sikret minst omspill. Første mulighet kommer allerede torsdag. Da har 25-åringen hvite brikker.

Det har vært knyttet stor spenning til hvordan Carlsen skulle spille etter at han raste ut av lokalet og droppet pressekonferansen etter mandagens parti.

– Jeg tror han har et bra team, og det er nok heldig at den hviledagen kom før dette partiet, sa Torbjørn Ringdal Hansen, som er kjent som Carlsens første sjakktrener, til NTB fra New York.

(©NTB/ TV 2)