Oslo  20161123.
Årets Bragepriser 2016.
Åsne Seierstad  fikk prisen i klassen sakprosa.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20161123. Årets Bragepriser 2016. Åsne Seierstad fikk prisen i klassen sakprosa. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Bragepris til Åsne Seierstad

Åsne Seierstad er tildelt Brageprisen for en av høstens mest omtalte bøker, «To søstre», om de to ungjentene fra Bærum som dro til Syria for å slutte seg til IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er fortellende journalistikk på sitt beste, mener Bragejuryen.

Brageprisen ble delt ut under en festforestilling i Dansens Hus i Oslo onsdag kveld.

To søstre

Seierstad vant prisen i klassen for sakprosa. Dette er hennes første Bragepris. Hun har vært nominert en gang tidligere, i 2002 med «Bokhandleren i Kabul». Den gang vant Ivo de Figueiredo med «Fri mann». Ivo de Figueiredo var også nominert i år, for boka «En fremmed ved mitt bord».

«To søstre» kom ut i slutten av oktober og gikk rett inn på bestselgerlistene. Etter bare ti dagers salg var boka ifølge Kagge forlag trykket i fire opplag og hele 35.000 eksemplarer.

Brageprisen blir delt ut i fire klasser. Prisen for beste skjønnlitterære bok gikk til Monica Isakstuen for «Vær snill med dyrene», som ikke handler om dyr, men om skilsmisse og barnefordeling. Romanen er Isakstuens tredje og ble svært godt mottatt av anmelderne.

– Med et presist språk og en leken form løftes et aktuelt tema opp i lyset, skriver juryen.

(©NTB)