Mann pågrepet i 14 år gammel drapssak

Egil Tostrup Bråten (23) ble drept i Oslo i 2002. Nå har politiet pågrepet og siktet en mann i begynnelsen av 30-årene. Mannen har blitt avhørt som vitne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bråten ble funnet av en politipatrulje på gaten i Oslo sentrum. Han hadde stikkskader og døde på sykehuset. Ingen ble tatt for drapet.

Mannen som nå er pågrepet, er siktet for drap eller medvirkning til drap.

Mannen er 32 år gammel og norsk statsborger. Han ble pågrepet uten dramatikk på en adresse i Oslo klokken 12 onsdag. Det opplyser politioverbetjent Stein Olav Bredli ved Voldsavsnittet på en pressekonferanse onsdag.

Vitne

Mannen har tidligere vært avhørt som vitne i saken. Det skjedde for tre år siden.

– Jeg vil ikke gå inn i grunnlaget for siktelsen, sier Bredli.

OFFER: Egil Tostrup Bråten ble bare 23 år.
OFFER: Egil Tostrup Bråten ble bare 23 år. Foto: Privat/ Politiet

Han vil ikke kommentere motivet for drapet, men han peker på at politiet har jobbet utfra flere ulike teorier tidligere.

– Det gjenstår mye etterforskning før vi kan være sikre på noe som helst, sier Bredli.

Onsdag ettermiddag og kveld sitter den siktede mannen i avhør hos politiet.

Mannens forsvarer Vidar Lind Iversen sier til TV 2 at hans klient nekter straffskyld.

Var på vei hjem

Egil Tostrup Bråten ble funnet like utenfor huset hvor han bodde. Han var på vei hjem etter å ha vært på kino.

Politiet trodde han var et tilfeldig offer.

PÅ VEI HJEM: Bare noen få meter fra porten inn til hjemmet sitt i Nordahl Bruns gate 22 ble Egil Tostrup Bråten funnet knivstukket ved 00.50-tiden natt til mandag 18. november 2002. .  Bråten døde litt senere på Ullevål universitetssykehus.
PÅ VEI HJEM: Bare noen få meter fra porten inn til hjemmet sitt i Nordahl Bruns gate 22 ble Egil Tostrup Bråten funnet knivstukket ved 00.50-tiden natt til mandag 18. november 2002. . Bråten døde litt senere på Ullevål universitetssykehus. Foto: Erik Johansen / Scanpix

– Han var en ung gutt som hadde vært på kino. En arbeidsom, flink gutt som var godt likt. Han ble drept utenfor blokken der han bodde. Vi jobbet ut fra at det var et ran eller liknende, sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen til TV 2. Han var ansvarlig leder for Voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt som etterforsket drapet på Bråten.

På pressekonferansen onsdag vil politioverbetjent Bredli ikke kommentere om de fortsatt tror Bråten var et tilfeldig offer, men han sier til TV 2 at Bråten og siktede ikke kjente hverandre.

– Det er ikke noe som tyder på at det har vært relasjoner de to imellom, sier politioverbetjenten.

– En verkebyll

Abrahamsen håper politiet har tatt rett person og at dette betyr at saken kan avsluttes.

– Saken har vært en verkebyll gjennom mange år, sier Abrahamsen.

Han har tenkt mye på denne saken de siste 14 årene og forteller at han og hans tidligere kolleger stadig snakker om den.

– Når jeg snakker med folk som fortsatt er på avdelingen, kommer vi inn på denne saken. Jeg vet at de har jobbet med saken og det er veldig bra at de har pågrepet noen, sier Abrahamsen.

Han tror pågripelsen kan være en følge av tips eller at etterforskere som har gått gjennom saken nå, ha oppdaget detaljer som politiet tidligere har oversett.

Etter drapet har politiet flere ganger etterlyst to personer som ble observert i nærheten av åstedet.

– Vi hadde et vitne den gangen som hadde sett to personer som viste interesse for Bråten idet han passerte. Dette vitnet var viktig for oss, men vi kom ikke noe lengre med dette den gangen, sier Abrahamsen.

TV 2 har vært i kontakt med Bråtens mor. Hun ønsker ikke å kommentere at politiet har siktet en person i drapssaken.

Drapet på Egil Tostrup Bråten

Egil Tostrup Bråten (23) fra Våler ble drept i Oslo natt til mandag 18. november 2002. Han ble drept med kniv i Nordahl Bruns gate i Oslo sentrum, like bak Blitz-huset.

Bråten var på vei hjem fra kino og et besøk hos en kamerat.

Ingen har noen gang blitt pågrepet for drapet.