TILTALT: Mandag starter rettssaken mot den overgrepstiltalte 30-åringen.
TILTALT: Mandag starter rettssaken mot den overgrepstiltalte 30-åringen. Foto: Skibstad, Kent / privat

FBI-agent skal vitne mot overgrepstiltalt lærer (30) fra Rogaland

Den permitterte læreren har i flere år hatt ledende verv i frivillig barne- og ungdomsarbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag starter rettssaken mot en 30 år gammel mann som er tiltalt for voldtekt og besittelse av et omfattende overgrepsmateriale.

Tiltalen ble tatt ut av statsadvokat Asbjørn Eritsland 4. november. Det er satt av fire dager til hovedforhandlingen i Jæren tingrett.

En FBI-agent skal vitne mot læreren som i flere år har hatt ledende verv i frivillig barne- og ungdomsarbeid i Rogaland.

Politiadvokat Herdis Traa, som er aktor i saken, sier at 30-åringen ikke er knyttet til pedofililnettverket som norsk politi rullet opp i kjølvannet av FBIs aksjon mot «Det mørke nettet».

– FBI-agenten skal forklare seg omkring kontakten som den tiltalte har hatt med en fornærmet i USA, sier Traa til TV 2.

Ifølge tiltalen utga 30-åringen seg for å være en jente da han i oktober 2015 via chattetjenesten Omegle tok kontakt med en 10 år gammel gutt i USA. Chattetjenesten lar brukerne kommunisere anonymt uten registrering. 30-åringen lovet å sende bilder av seg selv, og fikk 10-åringen til å utføre seksuelle handlinger med seg selv.

Tiltalen beskriver en omsorgsperson som i flere år har levd et dobbeltliv. Som lærer og med en ledende rolle i frivillig barne- og ungdomsarbeid, hadde 30-åringen jevnlig kontakt med barn og unge, og ved en rekke anledninger ansvar for å passe på dem.

– Han erkjenner straffskyld for deler av tiltalen. Han erkjenner ikke punktet som gjelder USA, men har erkjent de øvrige forhold. Han er for tiden permittert fra sin lærerstilling til det foreligger en rettskraftig dom, og har hatt en god dialog med arbeidsgiver, sier 30-åringens forsvarer Odd-Rune Torstrup til TV 2.

Filmet nakne barn i dusjer og garderober

Mens han hadde ledende verv i frivillig arbeid i Rogaland, skal han ifølge tiltalen ha oppbevart og produsert overgrepsmateriale via flere ulike nettsteder. Ifølge Rogalands Avis skal 30-åringen ha oppbevart datalagringsmedier med overgrepsmateriale i en kirke på Jæren.

  • Påtalemyndigheten mener at han lastet ned og oppbevarte minst 15.000 bilder og minst 1000 videofilmer med en samlet spilletid på minst 100 timer. Deler av dette overgrepsmaterialet ble også sendt til andre på internett.
  • Fra oktober 2010 og frem til han ble pågrepet i januar 2016 skal han ha filmet nakne barn i garderober og dusjer på barneskoler i Rogaland med skjult kamera og mobiltelefon. Ifølge politiet produserte han i løpet av denne perioden minst 152 filmer med egne opptak. Deler av dette materialet skal også ha blitt spredt via internett.
  • Ved minst en anledning filmet han også en naken gutt i garderobe i den lokale svømmehallen.
  • Den tiltalte 30-åringen skal ha installert et skjermfilmprogram på PCen som ble brukt til å produsere minst 10 filmopptak.

30-åringen er også tiltalt for flere tilfeller av seksuelt krenkende atferd overfor barn, og forsøk på dette:

  • Fra november 2013 til februar 2015 skal han innledet chattekontakt på Skype, der han blant annet i detalj beskrev sine egne seksuelle ønsker, lyster og fantasier overfor en uidentifisert person som fremsto som 13-14 år gammel.
  • Overfor en han trodde var et barn på 14 år, skal han ha gitt uttrykk for at seksuelle overgrep var fint for de voksne. Vedkommende skal også ha blitt spurt om om nakenbilder i perioden de hadde kontakt, fra april 2014 til august 2015.
  • Fra juli 2014 til desember 2015 utviste han ved gjentatte anledninger seksuelt krenkende og uanstendig atferd overfor en som fremsto som 14 år. Kontakten de hadde på Skype, beskrives som seksualisert i tiltalen.