Ny bok om angelica-tragedien:

– Angelica (13) følte seg «usynlig» mobbet

Jon Gangdal har skrevet bok om dødsfallet som rystet hele Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forfatter Jon Gangdal, som tidligere har skrevet bøker om Christoffer-saken og Vågå-overgrepene, kom onsdag ut med en bok om Angelica-saken, hvor en 13 år gammel jente fra Lommedalen ble funnet død av avmagring på nyttårsaften i fjor.

I ettertid er jentas mor siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, for å ha unngått å gi datteren nødvendig helsehjelp.

I boka «Angelica – en varslet tragedie» stiller Gangdal spørsmålene som alle stilte seg i tiden etter at dødsfallet ble kjent:

Hvordan kunne det skje at en 13 år gammel jente døde av sult, på en hytte med moren sin i Valdres?

Dagboknotater

Boka tar i all hovedsak utgangspunkt i Angelicas historie, basert på hennes og morens dagboknotater. Gangdal har også brukt den siktede morens beskrivelser av datteren som en stor del av boka.

– Jeg bestemte meg for å fortelle barnets historie og forsøke å rekonstruere hvordan hun hadde det, forklarte Gangdal på en pressekonferanse onsdag.

I tillegg til moren har Gangdal har vært i kontakt med flere som kjente den avdøde jenta, blant dem tidligere venninner. I boka beskrives flere hendelser som Gangdal mener forklarer hvorfor 13-åringen følte seg mobbet på skolen.

– Da noen av venninnene ville starte et band på SFO, spurte Angelica om hun kunne få bli med. Svaret hun fikk var: «Nei, det er ikke plass til flere.», skriver forfatteren.

Mobbepåstander

Kilder har tidligere opplyst til TV 2 at den avdøde jenta opplevde mobbing på barneskolen, som skal ha ført til de alvorlige spiseforstyrrelsene. 13-åringen veide kun 21 kilo da hun ble funnet død.

I en lengre reportasje i Budstikka har imidlertid de påståtte mobbernes foreldre, samt skoleledelse, avvist at jenta ble mobbet.

SKREV BOK: Forfatter Jon Gangdal presenterer boka
SKREV BOK: Forfatter Jon Gangdal presenterer boka "Angelica - en varslet tragedie", en bok om Valdres-saken Foto: Roald, Berit

Gangdal mener sannheten ligger et sted i mellom.

– Alvorlige spiseforstyrrelser og mobbing ble tidlig hevdet å være en mulig årsak til Angelicas tragedie. Jeg har aldri jobbet med denne tematikken før, og jeg har blitt ganske skremt av hva det kan gjøre med mennesker, sier Gangdal.

– Særlig skremmende er den usynlige formen for mobbing, som ingen andre enn offeret selv oppdager, mener Gangdal.

– Følte på den vanskeligste formen for mobbing

Han mener Angelica ble offer for denne «usynlige mobbingen» på skolene hun var elev ved, uten at det nødvendigvis er mulig å peke ut andre elever som mobbere.

– Hun begynner å føle den kanskje vanskeligste formen for mobbing, som er forsiktig utestengelse, litt avvisning, sier han.

– Hva tenker du om at mange mener denne mobbingen ikke har vært reell, at den har vært konstruert fra mors side?

– Jeg tenker at denne saken må nyanseres. Det har sannsynligvis ikke vært mange mobbere, men hun har opplevd det som på skolen blir kalt «vanlige jentekonflikter», på linje med et mobbeoffer, sier han.

– Det er mulig at noen kan føle seg mobbet, uten at det går an å sette fingeren spesifikt på noen som mobber, mener han.

Skolene frifunnet

Fylkesmennene i Akershus og Oppland gransket både skolene og barnevernets håndtering av saken. Her heter det at det ikke er sannsynliggjort at jenta har vært utsatt for langvarig mobbing, til tross for at granskningen avdekket enkelte feil i saksbehandlingen.

Granskingen viser imidlertid at barnevernet har begått lovbrudd.

– Jeg synes rapporten til skolene er alt for snill i forhold til hva jeg mener burde vært gjort, sier Gangdal.

Nekter straffskyld

I april 2017 møter den tiltalte moren i Gjøvik tingrett. Ifølge tiltalen lot moren være å sørge for at datteren fikk nødvendig legehjelp fra jenta ble skrevet ut av sykehus i februar 2015 og frem til hennes død i desember.

Moren nekter straffskyld, og forsvarer til kvinnen, Aasmund Olav Sandland, har tidligere uttalt til TV 2 at tiltalen er en «kvalifisert skivebom».

– De har klippet og limt sammen ulike fragmenter. Det skaper et helt feil bilde av hva saken dreier seg om, sa han i september da siktelsen ble kjent.

Gangdal understreker at han har forståelse for tiltalen som er tatt ut mot moren, men at det likevel er mange nyanser i svaret på hvorfor livet til 13 år gamle Angelica tok en tragisk slutt 31. desember 2015.

– For meg fremstår dette som en sammenhengende kjede av uheldige omstendigheter som gjør at jenta blir mer og mer sårbar. Og så går det sånn som det går, sier han.