Tidligere toppspiller står frem: Ble seksuelt misbrukt av trener

Paul Stewart forteller om en grusom barndom der han ble grovt misbrukt av treneren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Paul Stewart har båret på hemmeligheten lenge, men nå velger den tidligere Liverpool-, Manchester City- og Tottenham-spilleren å stå frem. Han forteller om en periode på fire år da han var mellom elleve og 15 år gammel der han ble seksuelt misbrukt av fotballtreneren hver eneste dag.

Truet med å drepe familien
Stewart velger å stå frem i et stort intervju med The Mirror i kjølvannet Andy Woodwards avsløring om at han ble misbrukt av en trener som ung fotballspiller i klubben Crewe Alexandra.

Den ikke navngitte mannen brukte sin rolle som trener til å bli venn med Stewarts foreldrene og sjarmere dem til å tro at sønnen var i gode hender. Treneren lurte Stewart unna ved å fortelle at han måtte trene og bli bedre på ulike deler av fotballspillet, for så å misbruke ham både i bilen og hjemme.

– En dag i bilen begynte han å ta på meg. Det skremte livet av meg. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg forsøkte å fortelle foreldrene mine om ikke å slippe ham inn, men jeg var bare elleve. Derfra gikk han over til seksuelt å misbruke meg. Han sa at han skulle drepe moren, faren og mine to brødre dersom jeg sa et eneste ord. Som elleveåring tror du på det, sier Stewart.

Stewart er nå 52 år gammel og ser tilbake på en barndom han mener ble revet fra ham. Stewart frykter at flere har lidd samme skjebne.

– Han fikk meg og en annen gutt til å gjøre seksuelle handlinger på ham. En annen gutt, som var fire år eldre enn meg, fortalte meg at han ble misbrukt. Han sa det i senere tid da vi var voksne, sier Stewart.

Flere har stått frem
Woodward fortalte i forrige uke om år med misbruk av ungdomstreneren Barry Bennell, som sitter inne for andre gang etter misbruk av barn, og fryktes å være del av en pedofiliring der minst en respektert manager er involvert.

Ytterligere seks personer har ifølge Mirror kontaktet politiet med historier om seksuelle misbruk som barn.

– Han (treneren) fortalte meg at Barry gjort ting med barn på lagene vi spilte mot. Jeg tror jeg var tolv eller 13. Han antydet at det var vanlig. Jeg har aldri møtt Andy Woodward, men jeg leste Daily Mirror på jobb. Det var som å lese min egen livshistorie, sier Stewart.

– Vi kjenner til han som misbrukte meg, og Bennell, og de var koblet sammen fordi min trener fortalte meg om Bennell. Jeg tror ikke at det bare var de to, sier Stewart.

Overgrepene ble verre og verre med årene, og Stewart forteller en historie der han forsøkte å løpe fra treneren ned en vei, men ble innhentet. Mange av overgrepene fant sted da laget var bortreist på turneringer.

– Jeg kunne aldri si det til lagkameratene mine. Jeg var alltid i fare. Dersom jeg ikke spilte bra, truet han meg med vold og seksuelle overgrep. Han var et monster, sier Stewart.

– Det var ikke lett
Som 15-åringen kom han seg unna klubben og treneren da han signerte for Blackpool. Han fikk senere landskamper for England og vant FA-cupen sammen med Tottenham og store navn som Gary Lineker og Paul Gascoigne.

Han har til en viss grad klart å forsone seg med den mørke fortiden, men grusomhetene førte til rusproblemer i voksen alder. Nå håper han at flere kan bruke hans historie til å ta et oppgjør med lignende hendelser.

– Det har ikke vært lett å gjøre dette. Jeg har snakket med kone, barn og foreldre. Det har vært veldig vanskelig. Jeg har ikke fått mye søvn, mindre enn vanlig. Men jeg vet at dette er det riktige å gjøre. Det blir tøffest for de nærmeste meg, sier Stewart.

– Men jeg skylder dem. Jentene mine og sønnen min har sett problemene jeg har hatt og tatt med i hjemmet. Nå forstår de kanskje hvorfor jeg ikke har vært i stand til å si ting en forelder skal si til sine barn, sier Stewart.