Carlsens manager: – Ikke greit å stikke fra pressekonferansen

Manager Espen Agdestein mener det kan være positivt at Magnus Carlsen (25) nå er forbannet på seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Magnus Carlsen stormet ut fra pressekonferansen mandag kveld, etter tapet for Sergej Karjakin, har det vært tyst fra den regjerende verdensmesteren.

Heller ikke på hviledag tirsdag ønsker 25-åringen å uttale seg til norsk presse, men manager Espen Agdestein forklarer at skuffelsen tok overhånd for Carlsen.

– Umiddelbart når han har tapt så er han jo fly forbanna på seg selv, og fortvilet. Men så var vi ute og spiste med teamet i går, og stemningen løste seg opp. Da kommer han tilbake til seg selv, også er han veldig flink til å vri den negative energien som har vært rundt alt sammen til noe positivt. Nå blir han ordentlig tent for resten av matchen, sier Agdestein til TV 2.

Han møter norsk presse på Team Carlsens hotell, Ritz Carlton, tirsdag ettermiddag lokal tid.

– Kan det være positivt at Carlsen rett og slett er litt forbanna nå?

– Det kan være positivt. Han har vist før at han er flink til å snu det til positiv energi. Det er det som er viktig for han nå, og nå er han helt i boblen for å klare å vinne matchen. Det er det han tenker på nå, understreker han.

– Ikke greit å stikke fra pressekonferansen

Det har vakt sterke reaksjoner at Carlsen forlot pressekonferansen i sinne, og brøt reglene til det internasjonale sjakkforbundet (FIDE). Manageren prøver å forklare Carlsens reaksjon.

– Å stikke av fra pressekonferansen. Er det greit?

– Nei. Det er jo litt sånn i stundens hete, at han er så hissig på seg selv og lar temperamentet ta overhånd. I går var han ikke helt rasjonell der og da, men jeg tror at det blir gode pressekonferanser fremover nå, mener han.

FIDE kom i dag med en reaksjon mot Team Carlsen, og varsler at han må forvente seg en bot på 10 % av premiepengene.

Det betyr 500.000 kroner hvis Carlsen skulle vinne sin tredje VM-tittel på rad, og 350.000 kroner dersom han skulle tape.

– Foreløpig har vi ikke gjort veldig mye med den boten, og vi får se hvordan vi skal håndtere det. Vi fokuserer nå først og fremst på at Magnus skal være i best mulig slag i morgen, understreker Agdestein.

– Det er ikke kjørt

Managerens bror, Simen Agdestein, tror Carlsen kanskje har tatt litt for lett på VM-kampen.

– Han har vært blid og fleipete. Det er ikke alltid det er det ideelle moduset. Da skal man gå i seg selv og prestere tipp topp. Så har man kanskje blitt lullet inn i at bare man kommer seg levende ut av åpningen, så vil han vinne fordi han er en bedre sjakkspiller. Han også vet at det ikke er så lett. Det er ørsmå marginer. Grunnen til at han har vært best før, er at han har vært tipp topp skjerpet og ikke hatt noen som helst idé om at det er en easy walk in the park, sa Simen Agdestein i «God Morgen Norge» tirsdag morgen.

Broren er ikke enig.

– Det er vanskelig å si hvordan han innerst inne mentalt har tenkt på det, men han har gjort de tingene han vanligvis gjør før et mesterskap for å være så sterk som mulig. Han har vært i god form, men det er klart han føler at han ikke leverer sånn som han forventer av seg selv. Hva som er grunnen til det er ikke så lett å si, mener manageren.

– Noen sier at det nå er avgjort i Karjakins favør. Hva mener du?

– Det er det jo overhode ikke. Det er fire partier igjen, og i en mini-match på fire partier mot Karjakin vil jo Magnus være favoritt. Det blir jo nervøst og sånn også på slutten, så nå er det spennende, avslutter Agdestein.

Onsdag spilles det niende VM-partiet mellom Carlsen og Sergey Karjakin, der nordmannen stiller med svarte brikker.

Russeren leder nå 4,5 poeng, mot Carlsens 3,5 poeng. Førstemann til 6,5 poeng tar VM-tittelen.