NOAS-sjefen vurderer ikke å trekke seg etter reklamekritikken

Generalsekretær i NOAS, Ann-Margrit Austenå, sier de har vært åpne overfor det norske folk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det siste døgnet har det stormet rundt organisasjonen NOAS, skuespiller Kristoffer Joner og Sylvi Listhaug, etter at skuespilleren delte en oppfordring på Facebook mandag.

Stuntet viste seg, tirsdag morgen, å være i regi at reklamebyrået Anorak.

Innlegget til Joner ble delt og kommentert i rekordfart, og NOAS har samlet inn 3,2 millioner kroner til fri rettshjelp til asylsøkere i Norge.

NOAS: – Ingen tabbe

Generalsekretær i NOAS, Ann-Margritt Austenå sier til TV 2 at hun mener organisasjonen ikke har lurt det norske folk.

Se hele intervjuet på TV 2 Nyhetskanalen i videoen øverst i saken.

– Jeg mener vi har vært åpne på hva dette er for noe. Reklamebyrået har vært en formidlingskanal, mellom NOAS og Joner. Det kunne godt hende vi kunne sagt det, sier Austenå.

– Så det var en tabbe? spør TV 2-anker Yama Wolasmal.

– Nei. Jeg aksepterer ikke premisset for det. Jeg aksepterer heller ikke at det desavueres at Joner faktisk ønsket å mene dette. I tillegg til å støtte ham i det, kunne de også gi penger til NOAS, sier Austenå.

Kun 23 personer har i løpet av tirsdagen bedt om pengene tilbake fra NOAS, som fortsatt mener at budskapet har nådd frem.

– Sylvi Listhaug utgir seg ofte for å være en del av folket. Det er ikke alltid riktig. Også i denne sammenhengen er det langt flere som er positive til det Joner står for, og ønsker å støtte vårt arbeid, og er kritiske til den måten Sylvi Listhaug har debattert et vanskelig spørsmål på, sier Austenå.

Blir sittende

– Hva svarer du til de som mener du burde gå av som generalsekretær i NOAS? spør Wolasmal på TV 2 Nyhetskanalen.

– Jeg er valgt til å ha denne jobben av et styre, og jeg forholder meg til mitt styre. Hvem er dette folket? Det er NOAS' medlemmer som velger et styre, som igjen ansetter en generalsekretær. Så det er svaret på det, sier Austenå.

Stuntet og Joners innlegg har vekket et enormt engasjement på sosiale medier, og blant de som følte seg lurt var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Ville du gjort noe annerledes?

– Jeg vet ikke om jeg ville gjort noe annerledes. men dette har gått veldig fort, så vi kan nok sette oss ned etterpå og oppsummere det. Jeg syns det er fryktelig trist at mange, gjentatte ganger, fremstiller dette som noe Kristoffer Joner ikke fullt og helt står inne for. Det sto i posten, fra dag én, at han hadde vært i kontakt med NOAS, sier Austenå.

Pengene som er blitt donert til organisasjonen går direkte til rettshjelp for asylsøkere i Norge.

– Pengene går til vårt arbeid med asylsøkere som trenger informasjon, rettshjelp og veiledning. Det kan vi gjøre i større grad nå, takket være de som støtter oss, sier hun.