SER BILLIG UT: Ved første øyekast ser prisene på svensk kyllingfilet langt billigere ut enn norsk kyllingfilet. Det stemmer ikke, viser Matkontrollen-undersøkelse.
SER BILLIG UT: Ved første øyekast ser prisene på svensk kyllingfilet langt billigere ut enn norsk kyllingfilet. Det stemmer ikke, viser Matkontrollen-undersøkelse.

Svensk grense-kylling dyrere enn norsk: – Du blir lurt

Nordmenn handler hundrevis av tonn med frossen svensk kyllingfilet på grensehandel. Men du får fersk, norsk kylling billigere her hjemme, avslører Matkontrollen-undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kyllingfileten er en av de mest populære matvarene nordmenn kjøper på harryhandel, og vi fortrekker de svenske merkene Guldfågeln og Kronfågel. Bare på Maximat på Nordby kjøpesenter selges det 500 tonn kyllingfilet i året. På Nordby Supermarket selges det også hundrevis av tonn.

– Mange tror at alt blir billigere så fort man kommer over grensa, men slik er det ikke, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Dersom du bare ser på prislappen ser den svenske kyllingfileten ganske mye billigere ut enn den norske. Men det er et synsbedrag fordi den svenske kyllingen inneholder mer enn bare kjøtt, ifølge forsker og ernæringsbiolog Birger Svihus ved Universitetet i Ås.

– Den svenske kyllingfileten ser ut som et helt naturlig, ubearbeidet produkt. Rett og slett kyllingfilet. Men det er feil – fordi kjøttet inneholder 13 prosent saltvann, sier Svihus.

Selger vann

Han har, på oppdrag fra Matkontrollen, sett på de svenske kyllingproduktene Guldfågeln og Kronfågel.

– Produsentene sprøyter inn saltvann i kyllingen. En rekke små sprøyter penetrerer kjøttet, og så pumpes det inn væske. Konsekvensen blir at vekten på kyllingen øker. Og kyllingen selges på vektbasis, så det blir en god business – fordi de faktisk selger vann, sier forskeren.

Slik testet vi:

  • Matkontrollen har sett på prisene på de to mest populære typene svensk kyllingfilet: Guldfågeln og Kronfågel. Prisene er hentet inn på de mest populære grensehandel-butikkene Maximat og Nordby Supermarket, 24. oktober.
  • De svenske prisene er satt opp mot den billigste varianten av norsk kyllingfilet: First Price fersk kyllingfilet. Denne inneholder ikke salt og vann.
  • Tilsatt saltvann, på 13 prosent, er trukket fra prisen på Guldfågeln og Kronfågel. Regnestykket som viser at norsk kylling er billigere enn den svenske kylling, er derfor basert på prisen på faktisk kjøtt.
  • Kursen er basert på gjennomsnittskursen i 2016. Vær derfor oppmerksom på at prisforskjellen mellom den norske og svenske kyllingen vil variere med kursen.

– Man blir på sett og vis lurt, hvis man tror man kjøper ren kyllingfilet.

13 prosent av prisen du betaler for den populære kyllingen i Sverige, er altså saltvann. Derfor, hvis man trekker vannet fra prisen, og ser på prisen på faktisk kyllingkjøtt, lønner det seg heller å kjøpe kylling hjemme i Norge.

Dersom du velger fersk First Price-kylling fremfor svenske Guldfågeln og Kronfågel, sparer du rundt fem kroner per kilo.

– Lovbrudd

Når det tilsettes mer enn fem prosent saltvann i kjøtt som kylling skal det merkes tydelig på fremsiden av pakningen, ifølge Forbrukerrådet.

På de svenske produktene Matkontrollen har undersøkt står vanninnholdet kun med merket med liten skrift bak på pakken.

– Merkingen er et regelverk som gjelder både i Norge og Sverige, så dette er et lovbrudd, sier Instefjord i Forbrukerrådet.

De svenske kyllingprodusentene er dog uenig i at det er et lovbrudd, og mener at EUs regelverk kan tolkes på ulike måter.

Maximat er den største svenske butikken som selger denne kyllingfileten. Butikksjef ved Maximat Nordby, Ole Jörgen Lind, er til dels enig i at produktene er noe dårlig merket, men presiserer at dette ikke er deres ansvarsområde.

– Når det legges frem statistikk fra SSB viser tallene at svenske dagligvarepriser i snitt er 30 prosent lavere enn norske, sier Lind.

– Men ikke kylling?

– Når man sammenligner svensk merkevare-kylling med en norsk EMV-vare som First Price, sparer man ikke penger, sier butikksjefen, som presiserer at Guldfågeln og Kronfågel er merkevarer.

Maximat presiserer at de også selger en tysk kylling som er billigere enn den norske, men den er tilsatt nesten 20 prosent saltvann.

Mye salt

Ekspertene Matkontrollen har pratet med reagerer også på saltinnholdet i den svenske kyllingen. Guldfågeln og Kronfågel innholder 0,6 til 0,7 gram salt per 100 gram, i tillegg til litt sukker.

– Hvis man spiser en kyllingfilet på 250 til 300 gram til middag, så blir saltinntaket rundt to gram – bare som følge av at man spiser disse kyllingfiletene. Det er dobbelt så mye salt som du trenger i løpet av en dag fra et produkt som du kanskje trodde ikke inneholdt salt, sier forsker Svihus.